Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 34

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 34
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
34
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
2
DE OLIJFTAK .
dige leiders , de Heeren Praeger en Smitt , als slachtoffers hunner menschlievende toe-wijding ( toewijding ) verloren .
De secretaris heeft in deze vergadering mededeeling gedaan van den staat der rekening van 1 Juli 1876 tot 30 Juni 1871 . De rekening sluit met een voordeelig saldo van f8.557.41 5 ; terwijl op het Grootboek der Nat . Schuld zijn ingeschreven f50,100 in 4 pCt . en f 120.100 in % pCt .
Voorts is in dit verslag medegedeeld een algemeene staat der ontvangen giften in natura van comités en particulieren der door het centraal-magazijn aangekochte , verzonden , daarin overgebleven en terug ontvangen goederen , benevens hunne waarde ! Zoo zijn o . a . ontvangen van de comi-tés ( comités ) en particulieren verband - en verpleeg-middelen ( verpleegmiddelen ) voor eene waarde van meer dan f85.000 en met bijvoeging van voedings-en ( voedingsen ) verkwikkingsmiddelen , hospitaal - en keukenbenoodigheden,heelkundige instru-menten ( instrumenten ) , enz ., stijgt , de som tot f 130.113 . Van die waarde is voor f 118.308 verzonden aan de ambulancen . Het totaal in voor-raad ( voorraad ) op 1 °. Juli jl . bedroeg eene waarde van f29.411 .
Alleen aan pluksel is ingekomen of ge-deeltelijk ( gedeeltelijk ) aangekocht 2866 kilo's , aan zwachtels 2363 , verbanden 1352 , compres-sen ( compressen ) 2062 kilo's ; voorts o . a . 400 matrassen ( zeegras ), 814 gewone kussens , 1112 dito rol - en kleine , 778 verschillende soorten dekens , 5240 lakens , 3266 sloopen ; en , wat kleedingstukken betreft , o . a . 9396 hemden , 1333 kabaaien , 6951 onderbroeken , 2713 borstrokken , 8436 paar verschillende soort sokken , enz .
Eene Commissie van vijf leden , bestaande uit de heeren Bicker , Jacobson , Alberda v . Ekenstein , Raadt en de Bieberstein , wordt benoemd , om over dit verslag rap-port ( rapport ) uit te brengen .
De Voorzitter'deelt mede , dat van wege
Z M . als bijzonder blijk van ingenomenheid
aan de Vereeniging zijn ten geschenke ge -
i zonden een aantal medailles,'om te worden
uitgereikt aan verschillende personen , die
: naar het oordeel der comités daarop de
\ meeste aanspraak hebben
Gelijke onderscheiding is ook van wege de Fransche vereeniging te Parijs aan het hoofdcomité verstrekt .
De verschillende afgevaardigden worden uitgenoodigd daaromtrent de bevoegde per-sonen ( personen ) voor te dragen .
Vervolgens zijn o . a . van verschillende
voorstellen der comités conclusiën door
I het hoofdcomité voorgesteld , die thans
| achtereenvolgens een punt van breedvoerig
debat uitmaken .
De conclusiën , door het hoofdbestuur voorgesteld , waren de volgende :
4e Conclusie : « De vergadering neemt als beginsel aan , dat uit de inkomsten der comités , ook in vredestijd , geene uitgaven mogen worden gedaan dan die in redelijk verband staan met de zorg der zieke en gekwetste krijgslieden in tijd van oorlog .» ( Voorgesteld n . a . van de voorstellen der comités v . llillegom , Gorinchem , Vlaardin-gen ( Vlaardingen ) , Arnhem , Ede en ' s Bosch ).
2 « Conclusie : « De vergadering acht het wenschelijk , om aan de comités die werkzaam zijn tot verzameling van het materiaal en opleiding van verplegers of verpleegsters jaarlijks gelegenheid te geven , een lid te zenden tol de vergadering van afgevaardigden met de commissie van dage-lijksch ( dagelijksch ) bestuur uit het hoofdcomité , tot beraming van de meest doelmatige mid-delen ( middelen ) ter voorbereiding voor den tijd van oorlog »
3e Conclusie : « De vergadering spreekt den wensch uit , dat uit de algemeene middelen der Vereeniging eene barak zal worden vervaardigd en ingericht , opdat ook in vredestijd daarvan ten meesten nutte
het Roode Kruis , den 14 December jl ., te ' s Gravenhage gehouden .
Dr . J . Bosscha Jzn ., President van het Hoofdbestuur , opende die vergadering met eene toespraak , waarin hij den toestand der Vereeniging schetste , tijdens de 1ste algemeene vergadering in 1869 en het ver-schil ( verschil ) deed uitkomen tusschen toen en nu . In dat verschil vond hij een treilend voor-beeld ( voorbeeld ) , hoe in de Nederlandsche natie nog een kern aanwezig is , die de hoofdtrek was van het aloude volkskarakter , namelijk eene groote bedachtzaamheid , die overgaat in eene gloeiende geestdrift .
Bij het uitbreken van den oorlog tusschen Frankrijk en Duitschland is gebleken tot welke geestdrift tot hulpbetoon het Neder-landsche ( Nederlandsche ) volk vatbaar is ; een tot ongeduld opgedreven begeerte was spoedig blijkbaar , om met alle mogelijke middelen de lijders in den vreeselijken krijg bij te staan . De redenaar herinnerde aan enkele bijzondere trekken , waaruit die geestdrift bijzonder bleek , vooral uit het kernachtig woord van de hulpvereeniging in Ned.-Indië : « Ver-dubbelt ( Verdubbelt ) uwe uitgaven en rekent op Indië .» Bestond er voor deze vergadering dus grond tot zelfvoldoening , wat haar inzon-derheid ( inzonderheid ) dankbaar moet stemmen is het i voorrecht , dat ieder door eigen toewijding heeft mogen medewerken , om het lijden van zooveel natuurgenooten , slachtoffers van den oorlog , te helpen verzachten .
De redenaar deed voorts uitkomen , dat de Nederlandsche Vereeniging het Roode Kruis is eene instelling van Begeering en j Volk , waarvan het voortdurend een voor-werp ( voorwerp ) van belangstelling en bedachtzame zorg moet blijven uitmaken .
Daarvoor zijn niet genoeg philanthropi-sche ( philanthropische ) ingevingen , maar behoeft men mili-taire ( militaire ) en politieke kennis van de verhou-dingen ( verhoudingen ) en is gestadige studie noodig omtrent alle onderwerpen , daarmede in verband staande .
De heer Bosscha herinnerde vervolgens j aan het treurig verlies dat de Vereeniging heeft ondervonden , in het afsterven van j twee hoogst verdienstelijke mannen : den j oflicier van gezondheid Basting en den vice-admiraal van Karnebeek . In groote trekken gaf de spreker een overzicht van hun werken en ijverig streven , waarom dan ook het hoofdbestuur niet geschroomd heeft , een gedenksteen op het graf van denzoo zeer betreurden Basting te stellen , als hulde aan den man , die in dezen den eersten stoot heeft gegeven aan Nederland i na het lezen van het geschrift van den ! Geneefschen burger . i . 11 . Dunant : Un Souvenir de Solferino , dat hij vertaalde en in liet voorjaar van 1863 met eene opwek-king ( opwekking ) voor het edel doel in het licht zond ; terwijl hij in zijne verdere levensjaren , tot zijn einde toe , met denzelfden ijver voor de Vereeniging gearbeid heeft . De vice-admiraal van Karnebeek was niet min-der ( minder ) tot den avond vóór zijn dood in het belang dezer instelling werkzaam .
Voor een paar jaren was het de tentoon-stelling ( tentoonstelling ) van voorwerpen tot hulp , zieken-verpleging ( ziekenverpleging ) , enz ., hier ter stede , waartoe dr . Verwey het eerste denkbeeld had aan de hand gegeven , en dat o . a . dr . Basting ook krachtig hielp uitvoeren , die de aan-dacht ( aandacht ) nicer algemeen op het Roode Kruis vestigde .
De tegenwoordige vergadering was bijeen-geroepen ( bijeengeroepen ) volgens art . 6 der statuten , om te vernemen op welke wijze en langs welke wegen de middelen , ter beschikking van de Vereeniging gesteld , tot het doel zijn aangewend .
De verslagen betreffende de inrichtingen en het centraal-magazijn zijn gedrukt en doen de werkzaamheden der Nederlandsche ambulances kennen ,, die twee geneeskun -
gebruik kunne worden gemaakt » ( Voor-gesteld ( Voorgesteld ) n . a . van het voorstel der comités van Leiden , Wageningen , den Helder en Kampen .)
Ook was ingekomen een voorstel van het comité te Breda , ten doel hebbende art . 5 van de statuten der Vereeniging te wijzigen in dien zin , dat haar zetel worde gevestigd te ' s Gravenhage ; dat hare leden worden benoemd op de volgens art . 6 dier statuten te houden algemeene vergadering en zitting hebben voor den tijd van 4 jaren ; dat de helft aftreedt volgens den rooster en dat in tusschentijds opengevallen plaat-sen ( plaatsen ) wordt voorzien op de eerste algemeene ( vergadering .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer