Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 284

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 284
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
284
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
4
DE O L IJ F T A K .
zich met Leeuwenhoek in microscopische onder-zoekingen ( onderzoekingen ) te verlustigen , gelijk te Leijden in eene anatomische les , gegeven door Boerhaven . Eenigen van zijn gevolg was het gezicht van de blootliggende spieren tegen ; met geweld wist hij hen tot erger dan louter aanschouwen te dwingen .
Hoe zeer de betrekkingen met de groote Neder-landers ( Nederlanders ) op de voorbereiding en grondlegging van de Academie van wetenschappen te St . Peters-burg ( Petersburg ) invloed hebben uitgeoefend , is nog onlangs in den boezem van dat lichaam erkend . ( 1 )
Verheugd was de Czaar dat hij van de luid-ruchtigheid ( luidruchtigheid ) der ontvangst te ' sHage , en van de staatkundige onderhandelingen aldaar , weder rustig op de werf te Amsterdam terug was . Hij werkte daar nog eenigen tijd in stilte door , tot hij in ' t volgende jaar de voorbereide reis naar Londen ondernam . Hij scheepte zich den 18den Januari 1698 derwaarts in .
Reeds had de Vorst te Utrecht een mondgesprek met Willem III gehad ; hij onderhield zich nader met hem te ' sGravenhage , en wel over zijn voor-genomen ( voorgenomen ) tocht naar Engeland . Ook dat land toch wenschte Peter I te bezoeken met soort-gelijke ( soortgelijke ) bedoelingen als ons Vaderland . Ook daar sloeg hij weder persoonlijk de handen aan ' t \> erk , op de koninklijke werf te Deptford , nu als edelman , dan als eenvoudig scheeps-timmerman ( scheepstimmerman ) gekleed . Wij hebben reeds gezien hoe Macaulay den indruk van dit bezoek in Engeland teekcnt . De Czaar bezocht koning Willem menigwerf , maar zonder staatsie ; hij schiep groot behagen in liet hospitaal van Green-wich ( Greenwich ) , en bij zijn vertrek werd hij door den koning begiftigd met een prachtig tiansportjacht , als fregat van oorlog gebouwd en gewapend ; ook met een model van een oorlogschip van 120 stukken ; de Czaar beantwoorde die geschen-ken ( geschenken ) met een tegengeschenk : een grooten diamant in een ruw grauw papier gewikkeld . // Geen on-aardig ( onaardig ) zinnebeeld // merkt Scheltema op , // van den gever en zijn rijk ! //
Den 7 Mei kwam hij in Nederland en spoedig daarna te Amsterdam terug , en betrok weer zijn oud nederig verblijf op de werf der O . I . Compag-nie ( Compagnie ) . Zorgvuldig was aldaar alles op denzelfden voet als bij zijn vertrek gelaten . Hij vond nu twee transportjachten gereed , die hij besteld had , en die , met nog een derde vaartuig , weldra naar Rusland stevenden . De Czaar had in En-geland ( Engeland ) , gelijk hier , een aantal kundige en ervaren lieden , vooral voor den scheepsbouw aangenomen , die nog vóór de terugreis van ' t gezantschap naar Archangel vertrokken .
Het liep tot den 3 Juni 1698 dat de Czaar zich met het gezantschap weder naar zijne Staten terug begaf .
De gevolgen van deze eerste reis naar Holland en die naar Engeland zijn door den heer J . Schel-tema ( Scheltema ) in ' t breede beschreven . Behalve de aan-knooping ( aanknooping ) van geregelde diplomatische gemeen-schap ( gemeenschap ) met het buitenland , en de zucht tot blij-vende ( blijvende ) goede verstandhouding met de Vereenigde
( 1 ) Zie de redevoering van den secretaris , den heer Wesselowsky , in vorige Nrs . van de Olijftak vertaald .
Nederlanden behoorden wel het eerst te worden vermeld : het inrichten van het zeewezen op een beteren voet ; het aanwerven alhier van honderde zeelieden , en daaronder een groot getal officieren ; de bevordering van den Nederlandschen handel in Rusland ; de indienststelling van vele onzer landgenooten in posten van vertrouwen , als b . v . Jan Hovy , tot lijf-chirurgijn des Czaars , Jacob de Hennin , bij de metaal - en geschutgieterij , en zoo menig ander . De Vorst zag op de per-soonlijke ( persoonlijke ) verdiensten en begaafdheden , naar geen stand , bij de keuzen die hij deed ; hij lette niet alleen op voordracht van degelijke mannen hier te lande , maar als bij innig besef zelf den schranderen kop herkennende . Zoo nam hij o . a . zekeren Schaphirotf aan , een Joodschen knaap van de geringste afkomst , dien hij te Amsterdam had opgemerkt ; eerst bij de staatskanselarij ge-plaatst ( geplaatst ) , bewees hij vervolgens zijn nieuwen meester en land de grootste diensten , en zag hij zich beloond door gestadige verheffing , ten laatste tot baron en vice-kanselier van ' t Rijk . Gelijk Menzikoff , maar ten onrechte , beschuldigd , werd hij vervolgd en bracht er nauwelijks het leven af , een bewijs te meer van de wisselval-ligheid ( wisselvalligheid ) der fortuin , vooral aan ' t hof van den onbeperkten heerscher .
Veel in het raderwerk des bestuurs werd in-gericht ( ingericht ) naar ' t geen Peter hier te lande gezien had ; doch veel , b . v . de instelling van burgemees-ters ( burgemeesters ) , kon in Rusland geen of nog geen wortel vatten . Beter slaagde hij met de oprichting van scholen en allerlei instellingen voor onderwijs , daar ' t in zijn hoóN niet inwïTtre ', wat er>r > Boyaar hem tegenwierp ,// dat de kop van een Rus niet geschikt voor wetenschap was .'/ De Czaar had door zijn voorbeeld het tegendeel geleerd en deed ook betoogen , dat de geestesvlucht onafhankelijk is van den bodem . Oneindig veel deed hij mede voor de ontwikkeling van de boek - en plaat-drukkerij ( plaatdrukkerij ) in zijn Staten , waartoe Nederland hem hulpmiddelen te over bieden kon . Uiterst zeldzaam is de druk op zijn verlangen verschenen , van het Nieuwe Testament ( in 1717 ) in twee kolommen ( Russisch en Hollandsch ) en van het Oude Testament ( in 1721 ), in ' t Hollandsch alleen , ter halver blad , zonder bijdruk nog van het Russisch . Bij den bouw van zijne nieuwe hoofdstad — ' t is reeds opgemerkt — ging hij ook veelal met zijne herinneringen uit Holland te rade . Die bouw van St . Petersburg deed de betrekkingen van den Czaar met zijne // Holland-sche ( Holland-sche ) vrienden * vooral den Zaandammer Calf , en vele Amsterdammers levendig onderhouden en gaf aanleiding dat aldaar velerlei bestellingen van materialen , gereedschappen en voortbrengselen van kunst en nijverheid werden gedaan .
Stappen wij nu een breed tijdperk van des Czaars leven over , om tot zijne tweede reis herwaarts te komen . Hij ondernam die niet incognito , daar Peter I thans ten-toppunt zijner macht gekomen , en reeds veel van zijne ontwerpen verwezenlijkt had : hij deed zich nu openlijk als Russisch Vorst kennen , ' t Was hem ditmaal ook niet meer zoo bepaaldelijk om den scheeps-bouw ( scheepsbouw ) te doen , als wel om den koophandel en
nijverheid , de schoone kunsten en wetenschap-pen ( wetenschappen ) in ' t algemeen , door wier aankweeking hij de beschaving van zijn rijk krachtig bevorderen wilde . Toch kwam er ook de zucht bij om de vroegere vrienden in Holland nog eens weder te zien , benevens de plaatsen van zijn vroeger verblijf , dat hem zoo veel genoegen had verschaft , ' t Was den Uden December 1716 toen hij Nederlands grond weder betrad ; den 19den bereikte hij Amsterdam , waar hij den eersten nacht bij den Russischen koopman Christoffel Brantz doorbracht ; en vervolgens bij een an-deren ( anderen ) koopman van dien landaard , Soloffioff ; hij had namelijk het aanbod van burgemeesteren afgewezen , hem en zijn gevolg gedurende zijn verblijf in den Kloveniersdoelen te doen wonen . Het meerendeel van zijn stoet nam daar echter zijn intrek . Van wege Hollands Staten werd aan graaf van Albemarie , uit de ridderschap , en van eenige heeren uit de steden , waaronder Mr . G . Hooft , burgemeester van Amsterdam , de taak opgedragen der grootvorst gedurende zijne aanwezigheid hier te lande te vergezellen en hem de noodige eer te bewijzen . De Amster-damsche ( Amster-damsche ) regeering beijverde zich ook deze reis ' t verblijf van den Vorst in die stad te veraan-genamen ( veraangenamen ) ; tooneelvoorstellingen en bezoeken aan de werven wisselden elkander weder af . Kort na zijne komst , werd de Czaar echter dooreen ernstige ziekte aangetast , die hem eenige weken aan het bed kluisterde en o . a . verhinderde een voorgenomen tochtje naar Vlaardingen te doen , ten einde den toenmaligen koning van Groot -
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer