Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 283

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 283
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
283
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
3
liefde en zijn heldenmoed bleef voor Meiudert Van Tienen niet uit . De Staten beschonken hem met een pensioen voor zijn leven , en vereerden hem een zilveren beker . De man echter , die zoo vroom als dapper was , en Gode de eer gaf van het welgelukken der onderneming , schonk dien beker aan de Gereformeerde kerk te Koevorden , die dezen vervolgens gebruikte bij de bediening van ' t Avondmaal . Van Tienen werd voorts in ' s lands dienst geroepen . Men waande , dat hij iets meer kon zijn dan landmeter en schoolmeester : eerst ontving hij eene aanstelling als ingenieur en later als commies bij ' t magazijn .
Maar het beste loon vond Van Tienen zeker in de liefde zijner Johanna , die door den band des huwelijks met hem vereenigd werd , nadat de laatste Munstersche en Keulsche troepen , zoowel als de Fransche legers , onzen vaderland-schen ( vaderland-schen ) bodem hadden moeten ontruimen .
Koevorden's vermeestering in de laatste De-cember-dagen ( De-cember-dagen ) van 1672 was een bemoedigende lichtstraal na het zoo bang doorgeworstelde treurjaar ! ( 1 )
RUSLAND .
Peter de Groote ,
DES CZAARS BEZOEKEN IN NEDERI-AND . II .
' t Was den Czaar echter niet genoeg zich in
_ ii ' ' '^ '- -- V -' te bekwamen ; ui ]
zocht zich ook de daarmede in verband staande vakken , wis-, ( wis- ) aardrijks - en sterrekunde , meer eigen te maken . Wat den scheepsbouw zei ven aangaat , had hij de beste leidslieden in den dagelijkschen omgang met de beroemde scheep-makers ( scheepmakers ) H . J . Cardinaal , J . J . van Rheenen,en
( 1 ) Wij waren dezer dagen in de gelegenheid een waarlijk éenige herinnering te zien aan de vermaarde herovering van Koevorden : wij bedoelen een groot en gegraveerden penning , thans in de kunstverzameling van Mr . B . Th . Baron van Heemstra van Eroma en Eibers-buren ( Eibers-buren ) , te ' sHage .
Die penning stelt aan eene zijde voor het keurig gesneden portret van Carel Rabenhaupt , Baron van Suoha , lieutenant generael van Groningen , en Om-landen ( Om-landen ) Caslelein ». Coev . en Drost van Drenthe . ( Zoo luidt letterlijk het randschrift ). Ter zijde van ' t portret op den achtergrond ziet men een toren , gedeeltelijk in den kruiddamp .
Ter andere zijde heeft men den platten grond van Koe-vorden ( Koevorden ) en omstreken , met het bovenschrift : /' Coeverden is stormenderhand ingenomen den 20 December 1G72 .// — Men vindt op den platten grond zeer duidelijk de ves-tingwerken ( ves-tingwerken ) voorgesteld , alsmede de moerassen en wegen die van onderscheiden kanten naar de vesting loopen .
' t Geheel is een historisch gedenkstuk , waaraan hier wel mag worden gewezen .
Een ander historisch graveerwerk , betreffende hetzelfde jaar , komt in bedoelde kunstverzameling voor . ' t Is een koperen tabaksdoos , waarin op het dekselde portretten van de voorname figuren uit het tijdvak van 1G72 allerfijnst zijn gesneden , zooals die van de de Witten , Willem III , Lodewijk XIV , Karel II en de bisschoppen van Munster en Keulen . De gelijkenis is sprekend . Keert men de wezenstrekken om , dan heeft men bij de meesten een caricatuur , zoo als in dien tijd vaak gemaakt werd , meest dierenkoppen ; inderdaad kunstig gevonden ; de beeldtenis van Willem III heeft een Pallas-hoofd .
Aan de keerzijde van de tabaksdoos is een boeren-herberg ( boerenherberg ) voorgesteld , met kaart - en dobbelspelers ; een boertje steekt zijn pijp aan , in eene gewone vuurtest , welke hem door een vrouwtje wordt toegeschoven ^ Het geheel is geestig , op de wijs van üstade of Jan Steen .
De namen der snijders van beide stukken zijn niet vermeld ; doch het werk , zoowel van penning als doos , toont dat het door uitstekende meesters moet vervaar-digd ( vervaardigd ) zijn .
P . Pool , de beide eerste Zaandammers en opper-bazen ( opper-bazen ) ter Admiraliteitswerf , de laatste aan die der Compagnie . Hij werd ook doorgaans verge-zeld ( vergezeld ) door een oud zeeman , Vijselaar uit Harlingen , die in der tijd den vermaarden tocht van de Ruyter naar den Sond had medegemaakt , en om zijne groote kunde en ervaring van zeezaken door van Witsen in dienst genomen was . Wat het wiskundige gedeelte van ' t vak betrof , de meest geschikte leermeesters , destijds hier te lande bekend , werden hem daartoe aangewezen : van Dam , Silo en anderen uit Amsterdam , de beroemde Ilartzoeker uit Rotterdam en meer-deren ( meerderen ) . Vooral echter vond hij een man die hem begreep in Nicolaas van Witsen zelf , die juist bezig was zijn werk over Tartarije te schrijven , en die door zijne handelsbetrekkingen met Rus-land ( Rusland ) zoo bekend was geworden met verschillende gewesten en bevolkingen aldaar , dat de Czaar daarover ten uiterste verbaasd was , en getuigde dat hij nog nooit bij eenig vreemdeling zulk een mate van kennis van zijn gebied ontmoet had . Hoe be-laden ( beladen ) met allerlei zaken en ambtszorgen van Witsen ook ware , was hij altijd gereed den zeldzamen Vorst met zijne voorlichting ten dienste te staan , en had hij meer bepaald eiken Maandag ingeruimd , om dien met // Petermaat '/ door te brengen . Ter bevordering van de sterrekundige studiën des " Vorsten , had de regeering van Amsterdam op een der stads-bolwerken zelfs een kleine sterrewacht doen oprichten ; onder andere merkwaardige instrumenten , daarop geplaatst , be-vond ( bevond ) zich een groote brandspiegel , // tot het nemen van proeven , gelijk aan die welke Archimedes op dezelve zou hebben in ' t werk gesteld tot het in brand steken van schepen .//
Het schip op de werf was inmiddels door of onder het oog van den Czaar afgetimmerd , en door hem als hulde met den naam van Amsterdam gedoopt , daar de burgemeester Witsen het hem namens de stad ten geschenke aangeboden had . Tot kapitein daarover werd aangesteld Gerrit Musch , onder wiens bevel het in't volgende jaar met eene rijke lading naar Archangel vertrok . Over ' t geheel had de Czaar , ten gevolge der genomen maatregelen , in Amsterdam minder hinder van de nieuwsgierigheid der menigte dan te Zaandam ; of ' t mocht zijn dat , wanneer hij daar tochtjes te water deed , hij niet zelden al te zeer door het klein vaartuig omringd werd , waarover hij z.ch dan gemelijk toonde .
Ofschoon hij niet langer dan eene week , in den aanvang van zijn verblijf hier te lande , te Zaandam vertoefd had , bezocht hij die plaats nog eenige malen voor een of meer dagen , ' t zij tot verstrooiing , ' t zij om de vorderingen na te gaan van eenige Russische edelen in dezelfde vakken die hij beoefende ; hij had o . a . aldaar op werven geplaatst de prinsen Menzikofi ' en Kourakin en graaf Golowkin , die zich ieder een speciaal vak van den scheepsbouw moesten eigen maken , als de eerste de masten , de beide anderen de booten . Het langst dat de Czaar zich nu nog te Zaandam ophield was een drietal dagen bij gelegenheid van de kermis aldaar ; hij stoorde zich daarbij niet aan de luidruchtige
menigte , te midden van de kermisvreugd . Men ondervond bij zijn terugkeer te Amsterdam dat , hoe gedwee hij kon zijn waar het de nakoming gold van bevelen zijner meerderen in vakken van scheepsbouw euz ., — hij nog altijd den licht-opvliegenden aard behield , die soms tot vreeselijken toorn kon overslaan . Zoo vatte hij de woorden van twee aanzienlijken van zijn ge-volg ( gevolg ) , die hem aanriedden meer zijnen rang te ontzien , zich minder gemeenzaam met zijne schijnbare makkers te maken , zeer euvel op ; hij deed heiden in de boeien slaan , in ' t Heeren-logement ( Heeren-logement ) gevangen houden , en scheen vast be-sloten ( besloten ) ze te doen onthoofden . De Burgemeesteren kwamen daartegen met allen nadruk op , doch konden niet dan met de uiterste moeite gedaan krijgen , dat den gevangenen levensbehoud ge-schonken ( geschonken ) werd , onder voorwaarde , dat een naar Batavia , de ander naar Suriname gezonden wierd . Wellicht dat Peter in de woorden van die edelen een nagalm vond van het verzet en de samen-spanning ( samenspanning ) tegen zijne reis buiten ' s lands , en dat hij zich daarom zoo streng toonde .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer