Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 276

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 276
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
276
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
I
DE O L IJ F T A K .
de grootste vriendelijkheid en bleef , wat hij ook aanvoerde op zijn stuk staan bij hem te blijven wonen . Kist beloofde hem het stilzwijgen in acht te nemen , en dat zou bij de vermomming van Peter als schipper nog wel mogelijk zijn geweest ; doch de Russen die hem vergezelden bleven in hunne kleederdracht , en de Czaar ontzag zich niet zich met hen in ' t openbaar te vertoonen en ook de betrekkingen te bezoeken van hen , die hij te Moseou of Archangel had leeren kennen . Daargelaten dat zijn reusachtige gestalte , zijn gebiedende blik de aandacht op hem deden vestigen , ' t gerucht was hem spoedig na - zoo niet vooruitgesneld . Het baatte dan ook weinig dat hij ' t volk liet verzekeren , dat zij gemeene arbeidslieden en vreemdelingen waren , die te Zaandam werk zochten ; // de rijke kleeding van velen , de welgevulde beurzen van allen spraken dit tegen en van daar dat de Czaar aldra last van nieuwsgierigen kreeg , ' t geen noch met zijn doel , noch met zijn aard overeen kwam .// Zoo spoedig hij kon verliet hij dus Zaandam , om zich naar Amsterdam te begeven . Hoe kortstondig zijn verblijf ook te Zaandam geweest was , hij had er reeds zijn lust bot gevierd aan timmeren en varen gelijk aan het aandachtig bezichtigen van werven , van fabrieken , van olie-, ( olie- ) zaag - en papiermolens : overal legde hij de grootste weetgierigheid en handigheid aan den dag ; hij liet zich van den minste onder-richten ( onderrichten ) in de bijzonderheden van elk vak . Eene week slechts bleef hij nu te dezer plaatse en aan . Aldaar nam ^ irij-êerst zijn intrek in'het Heeren-logement , dat reeds voor de ontvangst van zijn gezantschap was ingericht . Dit kwam den volgenden dag aan , en de burgemeesteren hadden besloten , om het gewicht van de vriend-schap ( vriendschap ) des Czaars voor eene stad die , voorlang een zeer uitgebreiden handel met Rusland voerde dat gezantschap met bijzonderen luister te ont-vangen ( ontvangen ) . De geschiedenis h
( 1 ) Dat de dorpen aan de Zaan destijds een grooten naam , ook buiten ' stands , wegens hun bloei door den scheepsboirw en andere nuttige bedrijven hadden verwor-ven ( verworven ) , blijkt uit menige beschrijving .
Loosjes herdenkt in zijn Laatste Zeetocht van de Ruijter , dezen bloei van Zaanland , aldus :
* . Ta achter ' t mastbosch schuilt de kring der Wijker duinen Kii Zaanlands dorpen , rijk in handel en in goud , Wier vlijt , gebiedt hot nood , ' sjaars zooveel kielen bouwt Ten dienste van den Staat , als ' t jaar ziet zonnen rijzen ."
Hij grondde dit op eigen onderzoek ( zie zijne Zaah-landsche ( Zaah-landsche ) dorpen , blz . 186 enz .) en op Wiisen's werk ; deze zegt toch in zijn Aloude en liedend , sclieepsbouie , het volgende :
//' tZedert een lange wijle herwaerts , is de Zeevaert in ons gemeene-best geweldig aangegroeit ; maer heden dermaten in top gestegen , dat d'lnwoonders zelfs daerover verwondert , de vreemdelingen verbaest , ja de eeheele werelt , tot stommens toe , als opgetogen staet . Nootwendigu heeft de acnwas van de zee met kielen te bebouwen , den scheepsbouw grootelijx doen aenwak-keren ( aenwak-keren ) en vermeerderen , die hier zodanigh in zwangli gaet , dat zelfs eenige dorpen durven stoffen , meer zeegevaerten jaerlijx te kunnen bouwen , als het jaer blagen telt . //
\
Tartaren met pijl en boog gewapend ; en de heidukken in Sclavonisehe kleeding , met zilveren bijlen en groote blinkende sabels . Le Port en Menzikoff bevonden zich in de eerste , de andere gezanten met den Tartaarschen prins Bagration , die zich onder de bescherming van den machtigen monarch had gesteld , in de volgende . Na een lan-gen ( langen ) stoet van hofbedienden in rood liverei met zil-ver ( zilver ) , volgden de koetsen van de heeren burgemees-teren ( burgemeesteren ) met vier paarden bespannen , door stadsboden en livereibedienden voorafgegaan of vergezeld . Daarna kwam de lange rei van andere staatsiekoet-sen ( staatsiekoetsen ) , waarin o.a . tal van Russische edelen waren ge-zeten ( gezeten ) , die door hunne pelskleeding , rijke versiering en kromme sabels niet weinig de aandacht trok-ken ( trokken ) van de onafzienbare menigte die was samen-gevloeid ( samengevloeid ) om het ongewone schouwspel te zien .
Gastmaal op het raadhuis , tooneelvertoonin-gen ( tooneelvertooningen ) ( 1 ), vuurwerken enz . volgden elkander in de eerste dagen op ; doch spoedig reeds kwamen bezoeken aan de beurt , die van ernstiger doel getuigden , als die aan de scheepsinrichtingen , de werven en magazijnen , voorts aan den kruit-tuin ( kruittuin ) enz . Wel was de Czaar ook bij de eer-bewijzen ( eerbewijzen ) en de plechtigheden tot uitspanning tegenwoordig , doch bleef getrouw aan zijn voor-nemen ( voornemen ) , zich daarbij op den achtergrond ' te stellen . Hij toonde zich zelfs voor al dat uiterlijke vrij onverschillig en liet zich daardoor ook geen oogenblik van zijn dieper liggend oogmerk af-brengen ( afbrengen ) .
Hij wendde zich toch weinige dagen na
i\-"t ??" Vnmst tot , de Bewindhebbers van de U . i . Compagnie , met verzoen , eene woning up
hunne werf te mogen betrekken en een schip aldaar op stapel te zetten . Zonder aarzeling werd hem dit ingewilligd . ; t Huis van den baas der lijnbaan werd ter zijner beschikking gesteld , en cle beroemde Nicolaas Witsen , destijds een der Bewindhebbers en burgemeester van Amster-dam ( Amsterdam ) , was , ook om zijne speciale kennis der hier gevorderde vakken , de aangewezen man , die met den grootvorst in overleg treden zou over de soort en het charter van het te bouwen schip ( het was een galjoot van 100 voet lengte ). Czaar Peter kende van Witsen reeds uit Rusland , en was regt verheugd dezen degelijken leidsman te hebben teruggevonden . De // Vorst-scheepstim-merman ( Vorstscheepstim-merman ) // haastte zich zijn gereedschap van Zaandam te gaan halen , en betrok.nu voormelde woning , op de werf der O . I . Comp ., waarbij hij , zijn voornemen getrouw , zich geheel aan het timmeren zette . Hij wilde niet anders dan // Pieterbaas // of // Pieter Timmerman // worden geheeten ; geen anderen dan zijn eigen kost ge-bruiken ( gebruiken ) , zelfs niet versmadende zijn eigen pot te koken , met verwerping vsn de gerechten , die men hem aanvankelijk uit het Heeren-logement toezond . Een zeer klein gevolg , o . a . de prins Bagration , bevond zich bij hem .
De stedelijke regeering bleef inmiddels bedacht hem ook uitspanningen te bereiden , voor het uiterlijke alleen ter eere van het gezantschap .
( 1 ) Men gaf ter stads-schouwburg De tooverijen van Jrmtda en het blijspel De gewaande advocaat , met tussehen-balletten ( tussehenballetten ) .
Daaronder behoorden vooral zeilpartijen en spiegel-gevechten ( spiegel-gevechten ) , waarin de Czaar groot behagen vond . Van een van die verlustigingen op het IJ ( den lsten September gehouden ) , heeft de beroemde graveur Jan Luijken eene afbeelding in prent vervaardigd . De Czaar was bij het spiegelgevecht tegenwoordig aan boord van een jacht der O . [. Compagnie . Hij kwam bij deze gelegenheid in kennis met den vice-admiraal Gillis Schey , die met de taak der regeling van de scheepsbewe-gingen ( scheepsbewe-gingen ) was belast ; en de Vorst vond zich zoo ingenomen met den ervaren zeevoogd , dat hij hem gaarne aan zijn dienst verbinden wilde . Welke schoone toezeggingen hij ook aan Schey deed , deze wees de eer af , doch bezigde zijn invloed om den equipagemeester Cornelis Cruys in zijne plaats te doen treden , die dan ook later den Czaar krachtig bijstond in diens pogen om Rusland eene vloot te verschaffen .
{ JVordt vervolgd .)
-^ D^&s^D^+y^y -
DE ROZEKLEUtjlGE WOLK
EEN SPROOKJE
VAN
GEORGIË SAND .
IV .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer