Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 275

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 275
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
275
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
DEO L IJ F T A K .
3
reis naar Holland , terwijl hij de teugels van ' t bewind aan een raad van een viertal grooten , waaronder een zijner ooms , Lew Narischkin . overliet .
Czaar Peter deed twee reizen naar Nederland , met achttien jaren tusschenverloop , als eene in 1697 — 98 , de andere in 1716—17 De eerste maal besteedde hij bijkans tien maanden voor zijn bezoek , daaronder begrepen de tijd van zijn verblijf in Engeland ; de tweede reis negen j maanden , een tocht naar Parijs medegerekend . In ' t geheel bracht hij dus ruim anderhalf jaar i in ' t westen van Europa door , waarvan het grootste gedeelte in Nederland , en wel bepaal-delijk ( bepaaldelijk ) te Amsterdam .
Vele schrijvers hebben ten onrechte gemeend , dat hij meestentijds op die reizen te Zaandam heeft doorgebracht , en dat verblijf in het Noord-hollandsche ( Noordhollandsche ) dorp werd met zoovele verdichtselen omgeven , dat men , in onze dagen , in Rusland zelf is gaan betwijfelen of er wel iets van waar was . Daargelaten nog het zoogenaamde « huisje van Czaar Peter // te Zaandam , zijn er zoo vele onwraakbare getuigenissen wegens het verblijf van den Czaar , eerst te Zaandam , daarna te Amsterdam , en van zijn bezoek elders in Ne-derland ( Nederland ) , dat het niet onbelangrijk zal voorkomen die kort samen te vatten . Daartoe komt ons ook te stade eene bijdrage van P . Scheltema , in het pas verschenen derde deel van // Amstel's Oudheid // vooral met het doel geschreven om
en vatte het roer . Eerlang werd weldra tot het aanleggen van eene nieuwe werf en tot het bouwen van schepen // voor des Vorsten vermaak '/ be-sloten ( besloten ) . Een // vermaak ,// dat zulke groote gevolgen zou hebben , evenals het // soldaten-spel " met zijne vijftig strijdmakkers . Het werkvolk voor de werf werd te Zaandam aangenomen , door tusschenkomst van den heer A . Houtman ; en de namen van verscheiden dier werklieden met andere bijzonderheden zijn zelfs bewaard geble-ven ( gebleven ) . Zaandam was destijds algemeen vermaard om zijnen scheepsbouw , en de omstandigheid dat van daar de werklieden afkomstig waren , die aan Peters zucht voor hun vak voldeden , kan als de reden van zijne bijzondere voorliefde voor dat welvarende dorp worden beschouwd . Ook na Brandt's dood ( in 1691 ) werkte Peter ijverig met de Zaandammers , en reeds toen hield hij er van // Pieter Timmerman // te worden ge-noemd ( genoemd ) . Hij noodigde die werkzame , ervaren vreemdelingen gaarne aan zijn tafel , en ging over ' t geheel op gemeenzamen voet met hen om , zich daarbij weinig latende gelegen zijn aan be-dilzucht ( bedilzucht ) . Hij wees zelfs zijne landgenooten op dei ) ijver der Hollanders als een navolgenswaardig voorbeeld .
Zijne ingenomenheid met dezen landaard werd niet weinig versterkt door de kaarten en werken van Nicolaas Witsen en de reizen van ldes , een anderen Hollander in Oost-Rusland . Zijne kennis van de Hollandsche taal , zijne belang-stelling ( belangstelling ) in Nederland zullen er zeker door zijn vermeerderd : gelijk die door de diensten van
l . P Fort en / ^ - -Q ( Q ) — ' ' \ ' '—' ^
in 1693 en ' 94 nog meer werden aangewakkerd . De aanzienlijke Hollandsche kooplieden aldaar genoten de eer den Czaar en zijn hof te her-bergen ( herbergen ) . Peter werd daardoor meer en meer in ' t leven van den Hollander ingewijd , en ver-toonde ( vertoonde ) zich zelfs in ' t openbaar in ' t gewaad van een Hollandschen scheepsgezaghebber . Te Archangel liep in 1695 het eerste naar de reo-eleu der kunst in Rusland gebouwde koop-vaardijschip ( koopvaardijschip ) van stapel , tot welken bouw twee Hollandsche scheepstimmerlieden waren aange-nomen ( aangenomen ) . Het werd naar Holland en Frankrijk bevracht , en zou voor het eerst de Russische vlag in vreemde havens doen waaien . « Peter had deze vlag bepaald naar het model der Hol-landsche ( Hollandsche ) , met verschikking van den rang der kleuren . Hij nam rood , blauw en wit , m plaats van rood , wit en blauw ." teekent de heer Scheltema aan .
Het zou te uitvoerig worden indien wij meer-dere ( meerdere ) bijzonderheden vermeldden , wegens de prikkels ' die Czaar kreeg om zich met al wat Nederlandsen heet bekend te maken , en de gelegenheden die hij daarvoor te Archangel zocht en vond , — de rivier - en zeetochten die hij ondernam ' om zich met de scheepsverrichtingen bekend te maken enz . Zijne kennismaking met Claas Willemszoon Musch , almede van Zaandam geboortig , versterkte hem in zijn voornemen om die plaats te bezoeken ; hij nam Musch in groote gunst aan , en gaf diens weduwe zelfs later blijken van die hooge waardeering . De eerste
meer verwijderde tocht , dien de Czaar ondernomen had , was aan boord van een door hem // St . Peter // genoemd schip , begeleid door een Hollandsch oorlogschip , gevoerd door kapt . Jolles . Hij voer naar Ponoy op de kusten van Lapland .
Die tocht deed waarschijnlijk bij hem het ontwerp rijpen , om naar het Westen van Europa , inzonderheid naar Nederland , te trekken .
' t Was niet alleen eene geniale opvatting van den monarch om zich door persoonlijke aan-schouwing ( aanschouwing ) op de hoogte te stellen van al wat hem eene degelijke scheepsmacht verschaffen kon , maar er behoorde groote moed toe de vooroor-deelen ( vooroordeelen ) der Russen tegen het reizen buiten ' s lands te overwinnen . Die vooroordeelen sproten uit gods-dienstige ( godsdienstige ) en staatkundige redenen voort , min of meer van een aard zoo als wij die heden ten dage eerst zien zwichten in Japan , waar thans eene her-vorming ( hervorming ) plaats grijpt , met beroep op de meerdere kennis van den vreemdeling , juist als destijds in Rusland door Peter werd voorbereid . Weinig had het gescheeld of hij was het slachtoffer van zijn voornemen geworden ; nog even in tijds gewaarschuwd , verstikte hij eene samenspanning in ' t bloed der schuldigen , ja stiet zelf een der belhamels ter neder .
Met zoo hachelijke gevaren bleef de nutte hervormingszucht van Peter gepaard ; en ' t is geen wonder , dat zijn karakter door zulk een verzet hem soms wrevelig , toornig en achterdoch-tig ( achterdochtig ) maakte . Doch terugtreden deed hij niet ; hoe meer hinderpalen , des te hardnekkiger wil om die te boven te komen .
aautetoonen dat de Czaar hier te lande niet vooral te Zaandam had vertoefd , terwijl dat verblijf juist kortstondig geweest is , en men er dus verkeerdelijk die groote beteekenis aan had ge-hecht ( gehecht ) , welke met der daad aan zijn verblijf te Amsterdam mag worden toegeschreven . Wel kan men zeggen dat de Zaandammers die zich in Rusland bevonden , zoo als hiervoren is aan-gestipt ( aangestipt ) , op de eerste leiding van den Czaar in scheepsbouw - en bestuur invloed hebben uit-geoefend ( uitgeoefend ) .
Diep zag de Vorst het in , dat , wilde Rus-lands ( Ruslands ) macht wezenlijk kunnen worden gegrond-vest ( gegrondvest ) en ontwikkeld , hij op de uitbreiding van zijne scheepsmacht moest bedacht zijn , en daartoe moest hij aan den scheepsbouw en de aanver-wante ( aanverwante ) vakken van kennis de noodige vlucht geven .
' t Lag geheel in den genialen doordrijvenden geest , zelf het voorbeeld te stellen , en hij , de machtige gebieder , achtte het niet beneden zich , de grove pij van den scheepstimmerman aan te trekken en zich op de werf het ruwste werk te laten welgevallen , altijd met het groote doel voor oogen ; tegen krachtige inspanning van lichaam noch geest zag hij op , tegen ontberin-gen ( ontberingen ) was hij gehard .
Meer was hem er aan gelegen , om in rust , en zonder ophef , zijn oogmerk te bereiken ; daarom wilde hij onbekend blij ven , en vaardigde hij een talrijk gezantschap naar Nederland af , met zijn gevolg uit 270 personen bestaande ; hij voegde zich daarbij als iemand van minderen rang .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer