Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 273

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 273
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
273
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
- uaMU
8 K Ï jU L i : S T Pt K K U 10
Alle stukken en brieven , de Redactie betreffende franco aan de Uitgevers : Gebr . Belineante , te ' s Gravenkage .
Agenten : voor Duitschland , Haasenstein en " Vogel , te Hamburg .
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden .
WSIÏCBÏ*Aï ) IÖ0R
Verschijnt eiken Zondag .
TWEEDE JAARGANG . -$ 35 - - 25 AUGUSTUS 1872 ,
Bureel : Tweede Wagenstraat , 100 .
' S & EAVÏÏNHAGE .
L h I
TIJDES
Franco per post in alle deelen des Rijks , bij toezending vooraf van een postwissel a ƒ 1 .— of 20 postzegels a vijf cents .
Ad vertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement 250 reg . 12 % et .; — 500 reg . 10 et ; — 1000 reg . 7 % et .
EEN . SCHOOLMEESTER
DER
ZEVENTIENDE EEUW . ( Historisch-romantische ( Historisch-romantische ) schets .)
II .
EEN GRIJZE HE1.D .
Jen dikke koude nevel hing over de stad • Groningen in den morgen van den 25 December 1672 . ' t Had sterk gevroren : de koude was nijpend . De zon , als onmachtig om door dien nevel te boren , verlichtte , toen de klok van den Martini-toren acht uren had geslagen , ter nauwernood het ruime marktplein . In een van de aanzienlijkste huizen , om dit plein gebouwd , moeten wij onze lezers en lezeres-sen ( lezeressen ) binnenleiden . In deze aanzienlijke woning had de kommandant der stad van Rabenhaupt zijn verblijf gevestigd .
M aren onze landgenooten in dit tijdvak nog eenvoudig in hunne kleeding en huisraad ; toch was het vertrek , waarin Rabenhaupt in dit mor-genuur ( morgenuur ) , in zijn krijgsgewaad reeds gekleed , zat , deftig en aanzienlijk . Het sierlijk eikenhouten kabinet , de tafel van dat hout , de fraai met snijwerk voorziene armstoelen , de kostbare schilderstukken , het Smirnasche kleed op den grond , de schoone spiegels en kunstig bewerkte lijsten , alles vormde een geheel voor eene kamer , waarin de opper-bevelhebber ( opperbevelhebber ) van Groningen de bezoeken der regee -
ringsleden van de stad kon en mocht afwachten . . nuR'ii.iu papieren lagen voor hem en ijverig zag hij allen in . " De man , die Groningen voor den Staat tegen een leger van 20.000 vijanden bewaarde , en dezen met veel verlies deed afdeinzen , rustte niet ; maar peinsde dag aan dag , wat hij voor het nog zoo ongelukkige vaderland doen kon . Vooral verwijlden zijne gedachten bij het plan van Van Tienen , die dezen dag bij hem zou komen om hem de vervaardigde kaarten en ge-schreven ( geschreven ) stukken voor te leggen . Meermalen had deze hem er over gesproken , meermalen had zijne lieve beschermelinge , Johanna van der Korf , hem er over onderhouden . Bijna was hij besloten maar nog altijd deed de voorzichtigheid van den ouderdom hem terugdeinzen voor de uitvoering van een plan , waartoe zijne heldenziel anders wel bereid zou zijn .
O ! het was een schoon gezicht , dien held , wien de witte lokken om den schedel krulden , te aanschouwen . Dat heldenoog teekende moed , zielskracht , maar ook nadenken . De vermoeienissen van den krijg , de vele bekomene wonden , een zeventijnarige ouderdom hadden de krachtvolle
CO o
gestalte van den man nog niet kunnen neerbuigen , van een man , die als krijgsoverste in de school van ten Maurits van Nassau was onderwezen , en onder diens aanvoering reeds vele lauweren had geplukt .
Een zachte vrouwentred werd gehoord , en met den blos der gezondheid op het schoone gelaat , trad Johanna de kamer binnen . Een lieftallig " goeden morgen , mijn weldoener !// vergezeld van een kus , die de kinderlijke liefde en dankbaar -
heid schonk , deed Rabenhaupt van zijne bezig-heden ( bezigheden ) opzien . De ernstige trekken van den man werden verzacht en de rimpels van het nadenken van het voorhoofd gevaagd door de bevallige verschijning . In een sierlijk porceleinen kop werd door haar hem de geurige morgendrank , de in dien tijd nog zoo zeldzame en kostbare thee , aange-boden ( aangeboden ) .
Vleiend en kozend zette de maagd zich aan zijne voeten neder en sprak : // O , mijn Vader ! want dien naam mag ik u immers geven , nu gij , nadat mijne ouders deze wereld verlaten hebben , voor mij als een Vader zorgt , o , mijn Vader ! wat hebt gij een zorgvol leven !//— // Maar dat is niets , mijn kind ! ik doe alles voor mijn Vader-land ( Vaderland ) ! God heeft mijne verdediging van Gronin-gen ( Groningen ) gezegend . O ! mocht ik de vijanden voor altijd uit deze gewesten kunnen verdrijven !" — // Zou het dan niet goed zijn , in het plan van mijn Van Tienen te treden ? O ! wat zou het groot wezen , zoo een Rabenhaupt het sterke Koe-vorden ( Koe-vorden ) verraste,dan voorzeker zouden de Munster-schen ( Munster-schen ) over de grenzen moeten terugtrekken .// — // En dan zou mijne kleine vleister met Van Tienen kunnen huwen , niet waar ?'/ — Johanna sloeg blozend en schuchter de oogen neder . « Nu , mijn kind ! ik wil wel gelooven . dat gij , als Neder - -landsch ( -landsch ) meisje , ook aan uw Vaderland denkt , en als mijn lieve pleegdochter aan mij , ouden man Welnu ! wij zullen zien ! Als Van Tienens plan goed is , dan wil ik het aannemen . Ga nu heen , mijne lieve ! en laat mij nog wat werken .// Ver-blijd ( Verblijd ) vertrok Johanna .
Een paar uren waren verloopen . Nog was
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer