Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 14

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 14
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
14
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
6 DE OLIJFTAK .
uit de handen van den pelgrim en stak dien onder zijn wambuis .
Na een oogenblik peinzens hervatte de oude : // Maar ik meen dat ik u iets anders nog beloofd heb ." — " Inderdaad ,// antwoordde de visscher ," deze andere belofte acht ik echter van minder gewiekt . Hoewel de vraag , die gij in den vorm van een raadsel tot mij gericht heb , mij eenigszins als scherts voorkwam , wenschte ik toch wel te weten wat daar eigenlijk in schuilt .»
" Dit kan lichtelijk geschieden , mijn zoon ! Het is eene zinspeling op de roofridders , wier verblijven hoog gelegen , doch wier gevoelens laag zijn , en die zich op onzen grond hebben genesteld , welken zij schandelijk verwoesten , zoodat hunne plunderingen niet dan door krachtige middelen kunnen worden gestuit ." — " Welnu ?" vroeg Wolke , die de bedoeling van den oude blijkbaar niet begreep . — " Welnu ! indien zij aan onze handen ont-snappen ( ontsnappen ) , moet men hen door middel van den pijlboog trachten te treffen ."
Verbaasd staarde Wolke den pelgrim aan en ontwaarde dat de gewone spotachtige trek op diens gelaat plot-seling ( plotseling ) voor een somberen , woesten blik had plaats ge-maakt ( gemaakt ) . Doch hetzelfde wantrouwen , dat hij den vorigen dag bij de vraag van den oude meende te moeten in acht nemen , toonde hij ook nu door hem op eenigszins luchthartigen toon te antwoorden : " Ik ontveins niet , dat gij mij eerst een hooger denkbeeld van deze soort van vernuftspeling hebt doen opvatten en vind , behoudens den eerbied , dien ik aan uw ouderdom en kennis ver-schuldigd ( verschuldigd ) ben , uwe verklaring veel minder geestig dan ik verwacht had .»
" Jongmensch !" sprak nu de oude , die op zijne beurt een onderzoekeneden doordringenden blik op den visscher ves-tigde ( vestigde ) , " men dient de slimheid van den vos te baat te nemen wanneer men de kracht van den wolf mist . Thans echter is alle list overbodig , en kunnen wij vrijuit spreken .
God helpe ! Aan den sterkste ! Ik verbeid u tegen
de nieuwe maan .»
Op deze woorden verwijderde de pelgrim zich ijlings . Sedert dezen dag hoorde niemand meer van hem spreken , en de boeren van St . Goarhausen , wier achting en gene-genheid ( genegenheid ) hij genoot , zagen hem niet weder . Wolke , na nog een dag te Bingen vertoefd te hebben , keerde naar Wciler terug .
Weldra was het gron+e ve:bond van den Rhijn tot stand gekomen , en het tijdstip naderde waarop het vruchten dragen zou . Deze machtige Vereeniging trad te voorschijn , gesteund door alle hulpmiddelen van deug-delijke ( deugdelijke ) , vastgestelde verordeningen en wetten . Toen de ridders van den Rhijn het gevaar ontdekten , dat hen bedreigde , was het reeds te laat : de opstand had zich aanmerkelijk uitgebreid , en de ridders , op deze wijze aangevallen , konden elkander niet te hulp komen , want ieder had zich zelven te verdedigen . Ook Diether bereidde zich op een krachtigen tegenstand voor ; achter zijne schietgaten tartte hij den opstand .
Het leger der opstandelingen verscheen voor Rheinfels en was genoodzaakt om de woonplaats van den Rijke , door de natuur van geduchte hindernissen omgeven , geregeld te belegeren . Dit beleg werd met zulk eene be-kwaamheid ( bekwaamheid ) geleid , dat het niet te vermoeden was , dat zich in de gelederen der opstandelingen een krijgsman bevond , met meer ervaring in de krijgskunst toegerust dan men hun , die den opstand schenen te besturen , kon toe-schrijven ( toeschrijven ) : toch was het blijkbaar dat een of meer onbe-kende ( onbekende ) aanvoerders dezen oorlog schenen te leiden .
Daar intusschen het beleg weinig vorderingen maakte besloten de belegeraars , wier geduld na een hardnekkigen strijd van veertien maanden was uitgeput , een storm te wagen , daanoe te meer aangespoord wijl men waande , de Rijke , na zijne langdurige volharding , geen krach-tigen ( krachtigen ) weerstand meer zou kunnen bieden . Wolke werd gekozen om de manschappen tot de bestorming te leiden . Nauwelijks heeft hij de eerste steilten des bergs be-stegen ( bestegen ) , of een jong meisje , als eene adellijke jonkvrouw uitgedost , komt op een krachtig ros gezeten aanrennen , wipt uit den zadel en snelt het smalle voetpad op , dat onder de muren van den burcht voert . Wolke bewondert
zulk eene zeldzame stoutmoedigheid ; hij nadert en kan ternauwernood zijne oogen gelooven : dit schoone en heldhaftige jonge meisje is niemand anders dan Tugd . Hij smeekt haar zich te verwijderen , zich niet bloot te stellen . maar de onverzettelijke Tugd , slechts aan hare geestdrift gehoor gevend , ijlt voorwaarts en vuurt daar-door ( daardoor ) den moed der belegeraars nog te meer aan . Op boogschotsafstand van ' t slot genaderd , houdt zij stand en ziet boven haar hoofd de wallen zich met strijdenden bedekken . Met woorden en gebaren blijft zij de belegeraars aanmoedigen , en een oogenblik van weifeling in hunne gelederen bespeurende tracht zij hen het gevaar te doen verachten door zelve naar voren te snellen , en zoo is zij tot onder de borstwering der sterkte genaderd . Te vergeefs roept Wolke haar toe terug te treden , de onversaagde Tugd staat pal onder een hagelbui van pijlen . Hij moedigt zijne manschappen aan en dringt tot onder de muren door , doch wordt slechts door een klein getal der zijnen gevolgd , en toen hij het held-haftige ( heldhaftige ) jonge meisje genaderd is stort zij , door een aantal pijlen getroffen , zieltogend aan zijne voeten neder . Wolke tracht haar op te heffen , en is er slechte op be-dacht ( bedacht ) om haar tot het leven te doen terugkeeren . Op hetzelfde oogenblik wordt de kleine zijpoort van ' t kasteel geopend en stormt een drom belegerden naar buiten , die zich op den vijand werpt en dezen tot wijken brengt . Het lichaam van Tugd blijft in de macht der troepen van Diether , die het in een leêren zak stoppen en in den Rhijn werpen !
Deze treurige afloop stortte Wolke in eene radelooze wanhoop . Tegen den avond verscheen een grijsaard voor hem , in wiens trekken hij den pelgrim Kuno her-kende ( herkende ) . De oude was als een krijgsman uitgedost ; ook hij was diep ternedergeslagen . " God ," zeide hij , " had mij geen zwaarderen slag kunnen toebrengen : door een vreeselijken dood heeft Hij het edele meisje tot zich geroepen , die mij heeft bijgestaan om dit verbond tot stand te brengen . Zij had hare wijkplaats te Rupertsberg verlaten om zich aan de geheiligde zaak der onderdrukten te wijden ; ik begeer dat zij na haar dood in dit vreedzame verblijf terugkeere , en eindelijk de rust vinde , die zij nooit gekend heeft . Indien gij weet waar zich haar overschot bevindt zeg het mij dan , en op welke plaats het ook te vinden zij , zweer ik het van daar over te brengen ."
Woike boog het hoofd , doch , door de beden van Kuno bewogen , deelde hij hem mede , dat het ongeluk-kige ( ongelukkige ) jonge meisje onder zijne oogen gedood was en haar lijk onder de muren van ' t slot was blijven liggen . De oude zwoer niet te zullen rusten voor dat hij de laatste eer bewezen had aan haar , die de gezellin zijner door-stane ( doorstane ) moeiten en gevaren geweest was .
Eenige schippers , op den linker Rliijnoever tegenover Rhijnfels geplaatst om de toegangen te water te bewa-ken ( bewaken ) , waren intusschen ooggetuigen geweest van de lijk-plechtigheid ( lijkplechtigheid ) , die graaf Diether jegens het ongelukkige heldhaftige jonge meisje verordend had , en dit had hun in den waan gebracht , dat de Rijke , zijne rijkdommen voor den vijand willende verbergen , die in de rivier had geworpen . Zij begaven zich nu in hunne schuiten onder de muren van Rhijnfels , doch tot hunne groote verbazing vischten zij , in plaats van schatten , een lijk uit het water op . Men haastte zich om dit lijk , dat nog enkele bijkans onmerkbare teekenen van leven gaf , op den grond neder te liggen . Dank zij de ijverige zorg en verpleging , keerde het jonge meisje van Rupertsberg , daarbuiten onder den naam van Tugd bekend , tot het leven weder . Meer was er niet noodig om onder de bevolking des lands de bijgeloovige denkbeel-den ( denkbeelden ) te versterken , die te voren reeds over haar zonder-ling ( zonderling ) bestaan verspreid waren .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer