Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 232
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 232
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
232
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
s
DE O L IJ F T A K .
den weerzin tegen den Keurvorst gevoelde , begaf de Tarente zich , toen de veldtocht weder geopend was , vrij gerust naar het leger . Hij had bij die gelegenheid eene ont-moeting ( ontmoeting ) die hier vermelding verdient . De troepen waren in de nabijheid van Gent ge-kampeerd ( gekampeerd ) ; Tarente had het bevel over de voorposten . Op zekeren morgen naar zijn kwartier terugkeerend zag hij eene brigade zich gereed maken tot den afmarsch , doch ging niettemin gekleed op zijn bed liggen om wat uit te rusten . Een uur later werd hij door trompetgeschal gewekt en zag tot zijne verbazing den dorpsgeestelijke zijne kamer binnentreden . Deze vertelde hem dat de pokken in het gehucht waren uitgebroken en dat Prins Frederik Hendrik last gegeven had het onmiddellijk te ontruimen . Hijvoegde er bij dat ook dit huis door die vreeselijke ziekte bezocht was geworden , en men er stellig lijken zoude vinden die door de on-verwachte ( onverwachte ) komst van het leger niet hadden kunnen begraven worden . De geestelijke bleek juist vermoed te hebben : van onder de matras , waarop de Tarente pas te voren gelegen had , werden twee lijken te voor-schijn ( voorschijn ) gehaald . — De jammeren van den oorlog zijn ten allen tijde dezelfde gebleven ! Na het beleg en de inneming van Hulst
ADVERT
en ik hebben elkander sedert lang in stilte bemind , wij stemmen volkomen in gevoelens overeen en zij heeft mij beloofd nimmer een ander dan mij te zullen huwen .» De Hertog en de Hertogin waren met zijne keuze hoo-gelijk ( hoogelijk ) ingenomen , en deden onmiddellijk aanzoek om de hand van de jonge Prinses . Weinig vermoedden zij dat die zou worden geweigerd . De beide geslachten toch waren even vermogend en konden op gelijke afkomst bogen : ruim een halve eeuw gele-den ( geleden ) had de grootste van de Prinsen van Oranje zijne dochter aan een hertog van Tremouille tot vrouw gegeven . Maar de tijden waren veranderd ; en de hertog en de hertogin kregen tot antwoord dat de hand van Mad elle d'Orange alleen aan een koning of ten minste aan een keurvorst zou worden geschonken .
Werkelijk stonden er op dat oogenblik twee hooggeplaatste mededingers naar hare hand . De eene was de Prins van Wales ; doch de aanspraken van dezen werden krachte-loos ( krachteloos ) gemaakt door den treurigen toestand , waarin Engeland tengevolge van den bur-geroorlog ( burgeroorlog ) verkeerde . De andere was de keurvorst van Brandenburg , die,hoewel hij later de Groote Keurvorst genoemd werd , op dat tijdstip nog verre was van dien uit-stekenden ( uitstekenden ) rang te bekleeden , dien hij later ingenomen heeft , en aan den leiband ging zoowel van zijne moeder , die zeer tegen eene verbintenis met het hujs van Oranje gestemd was , als zijn gunsteling Borsdorff , die er even sterk vóór was gezind .
De eenige hoop van de Tarente berustte nu op Prins Frederik Hendrik , die hij wist dat hem zeer genegen was , alsmede op den jongen Prins Willem , die zich zeer gevoelig toonde over de trotsche weige-ring ( weigering ) van zijne moeder . Deze wist hare weigering echter nog meer kracht bij te zet-ten ( zetten ) door de Tarente zeer uit de hoogte te behandelen en hem eindelijk geheel te belet-ten ( beletten ) zijne beminde te zien . In dit laatste werd zij uitstekend geholpen door M eIle de Portu-gal ( Portugal ) , eene kleindochter van Don Antonio , die door Filips II van zijne kroon was beroofd en wiens zoon Emanuel [ zeer tegen den zin van Prins Maurits ] gehuwd was met Amalia , de zuster van Frederik Hendrik . Innig aan haar tante gehecht schroomde zij niet de rol van bewaakster op zich te nemen en « zoo goed vervulde zij dien ,» zegt de Tarente , « dat het mij onmogelijk werd gemaakt de Prinses ook maar een enkel oogenblik te spreken .» Toen hun alle omgang ontzegd was namen zij de toevlucht tot briefwisse-ling ( briefwisseling ) , waarbij zij in M ell ° d'Hanau iemand vonden , die zich met het bezorgen hunner brieven belastte . Deze jonge dame was na-melijk ( namelijk ) eene zuster van de regeerende land-gravin ( landgravin ) van Hessen-Kassel , die een harer dochters aan den Grooten Keurvorst wenschte uit tè huwelijken .
Daar de Prinses van Oranje een bepaal -
keerden de soldaten naar hunne haardste-den ( haardsteden ) terug , en de Tarente vergezelde den Prins naar ' s Gravenhage , waar hem vele teleurstellingen wachtten .
( Slot volgt .) - -<*> 5>=»>5>dy ( 5>=»>5>dy )
fiE uict .
De eerste poging van HH . Uitgevers van « de Olijftak » om tegen uiterst billijken prijs natuurgetrouwe kopiën van voortbrengse-len ( voortbrengselen ) onzer schilderschool onder het publiek te verspreiden , is volkomen gelukt .
De eerste druk der phothotypie van den heer M.Verveer : « Aan het Strand te Sche-veningen ( Sche-veningen ) ,» naar een schilderij van den heer S . Verveer , is reeds geheel uitverkocht , zoodat eene tweede oplage thans noodzake-lijk ( noodzakelijk ) is geworden .
Daar de heer M . Verveer zich dagelijks toelegt verbetering in zijn procédé aante-brengen ( aante-brengen ) , zal iedere volgende licht-druk-afbeelding ( licht-druk-afbeelding ) het hoe langer hoe meer in scherpte en duidelijkheid van teekening winnen van hare voorgangsters .
De Uitgevers zijn dan ook volkomen over-tuigd ( overtuigd ) , dat de eenvoudige inzage van vol-gende ( volgende ) afbeeldingen het publiek in dit op-zicht ( opzicht ) geheel zal bevredigen .
HH . Abonnés die in de laatste dagen be-stellingen ( bestellingen ) deden , worden verzocht nog eeni-ge ( eenige ) dagen geduld te willen hebben , opdat de 2de druk van dePhototypie , « Naar het Strand te Scheveningen » naar behoore kunne worden afgeleverd .
GEBR . BELINFANTE .
Uitgevers van « de Olijftak .'»
e¥t I E N .
DE WÖ1ERM DÏÏM&CHtf .
Vertaald onder toezicht van
id k - j ±. " v^nsr oven .
De WONDEREN DER WETENSCHAP , die dit jaar compleet het licht zien , zijn voor-namelijk ( voornamelijk ) geschreven met het oog op die groote klasse van menschen , die zonder diep in de natuurwetenschap te kunnen doordringen , toch gaarne juiste begrippen wenschen te erlangen omtrent de voornaamste werkingen en verschijnselen , die zij om zich heen zien .
Van daar dat steeds van alle wetenschappelijke quaestiën in dit werk die zijde is opgezocht , welke begrijpelijk en daarom aangenaam is voor ieder mensch met gezond verstand .
De geschiedenis van den vooruitgang van den menschelijken geest op het gebied der wetenschap is even belangrijk en leerrijk , als zij dit op elk ander gebied is .
De invloed der wetenschap openbaart zich tegenwoordig allerwegen : in het dagelijksche leven , in de industrie , in de kunst .
Geen afgetrokken , theoretische bespiegelingen zal men in » de Wonderen " aantreffen . Men ontvangt eenvoudig een geïllustreerde , geschiedkundige schets van het voornaamste , wat in de jongste eeuwen op wetenschappelijk gebied is tot stand gebracht , als :
Het stoomwerktuig ; — de stoomboot ; — de locomotief en de spoorwegen ; — de locomobiel ; — de electriseermachine ; — de bliksem afleider ; — de kolom van Volta ; — het electo-magnetisme ; — de optische telegraaf ; — de electrische telegraaf ; — de onderzeesehe telegrafie en de transatlantische kabel ; — de galvanoplastiek ; — de electrische beweegkracht — de electrische klokken en schellen ; — de luchtballons ; — de etherisatie ; — de photographie ; — de stereoscoop ; — het buskruit ; — het geschut ; — de draagbare vuurwapens ; — de gepantserde vloot , - -het ( -het ) draineeren ; — de kunstmatige vischteelt ; — de verlichting ; — de verwarming en de ventilatie .
De „ Wonderen der Wetenschap " zijn in de voornaamste dag -, week -, maandbladen en tijd-schriften ( tijdschriften ) van Nederland allergunstigst beoordeeld . Herhaaldelijk kwamen o . a . beoordeelingen voor in :
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer