Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 188
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 188
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
188
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
\
DE O L I J F T A K .
geestkracht in den strijd de bewondering van de vijanden zelve afpersten .
Geen « Getromp en Geruyter ,// zooals de geestige van Woensel in het begin dezer eeuw schreef , om ijdele pralerij op de zeetriumfen van^'t voorgeslacht te gispen ; ook nu geen zoodanig bogen , maar wel hulde en dank-baarheid ( dankbaarheid ) aan de nagedachtenis van den edelen Zeevoogd , ' s Lands stut en steun , aan zijne brave medestanders , en bovenal dank aan de Almacht , die den zwakkeren , door overmoed en nijd van alle zijden aangegrepen Staat , bij Solebay den palm deed wegdragen . Helaas , dat de staatszucht het bloed van zoovele duizenden , ook hier moest doen vloeien ? Doch , zoo ooit , was de oorlog toen aan Neerlands zijde die van wettige verwering ; want was de slag bij Solebay verloren , geen Nederland meer ! Gelukkig was het in de hoogere raadsbesluiten anders besloten .
Naarmate van de tijdsomstandigheden werd eenvou-dige ( eenvoudige ) , waardige lof aan bevelhebbers en manschappen gegeven .
In Utrechts domkerk prijkt het praalgraf van den edelen van Ghent .
De « Zeeslag van Solebay werd door den grootenA . van der Velde tot onderwerp van een zijner schoonste tafreelcn gekozen .
Van Haren heeft , in den achttienden zang van de Geuzen , de kloekheid der Nederlanders in dezen zeestrijd voor oogen gehad , waar hij aan de Lange de Ruyter's woorden , bij den aanvang van't gevecht , in den mond legt .
' s Lands Staten beijverden zich aan de RüYTER.aan den Gevolmachtigde de Witt en andere bevelhebbers brieven van dankbetuiging over dezen roemvollen strijd te doen toekomen , » den goeden God biddende , dat Hij het ( Land ) believe te zegenen , en H . E . te houden in Zijne genadige bescherming .»
' S^A^fD^i^ÈD '
BE VESUVIUS - PALMIER !
Hoogst opmerkelijk zijn de veranderingen in de weers-gesteldheid ( weersgesteldheid ) , gedurende de jongste twee of drie maanden , in verband met de vulkanische werkingen , bijkans gelijktijdig , in alle streken der aarde . Eerst kreeg men tijdingen van hevige aardbevingen in Californiö , daarna van hevige uitbarstingen van den Vesuvius , spoedig gevolgd door die van de Hecla , op IJsland , en genoegzaam tezelfdertijd van de Merapi , op Java . De uitwerkselen v3n die schokken en werkingen deden zich in geheel Duitschland , in de Levant , maar vooral in Syrië gevoelen . Eene ongewone warmte in Maart werd in April en vooral in ' t begin van Mei , door koude en zwaren regen gevolgd , die in Bohemen en elders tot wolkbreuken leidde , welke niet weinig onheilen veroorzaakten .
Te midden van de hevige beroeringen van den Vesuvius , bleef de geleerde Palmiëri , rustig op zijn observatorium aldaar , al de afwisselingen van het geduchtste aller natuurverschijnselen gadeslaan .
Die professor , lezen wij in de Haarl . Ct ., heeft den 9 den Mei jl . te Napels voor verscheiden duizenden toe-hoorders ( toehoorders ) , die hem bij zijn binnentreden luide toejuichten , verslag van zijne waarnemingen gedaan . Een te Napels gevestigd berichtgever der londensche Times geeft , in een brief van den 16 den Mei , van het door den hoog-leeraar ( hoogleeraar ) gesprokene een overzicht , waaraan het volgende is ontleend :
» De verschrikkelijke uitbarsting van 26 April kan worden aangemerkt als de finale eener uitbarsting , die reeds den l stpn Januari 1871 is begonnen en met tus-schenpoozen ( tus-schenpoozen ) tot nu toe heeft voortgeduurd . Bij hevige centrische uitbarstingen , waaronder men uitbarstingen van den bovensten kegel van den Vesuvius verstaat , worden gemeenlijk groote spleten veroorzaakt , die uit even zoo vele monden , waarvan de benedenste de ge-vaarlijkste ( gevaarlijkste ) zijn , stoffen uitbraken . Dit was bij de jongste uitbarsting het geval , want in den avond van den 26 st ( '"
April operde zich een mond in de Atrio del Cavallo , in de lange kloof , die aldaar vroeger is ontstaan . Het zich openen van dezen mond vormde als het ware een heuvel in de Atrio del Cavallo , die geleek op eene reeks van kleine bergen , en van onder deze stroomde de lava kalm en snel , gelijk aan eene rivier van vuur , terwijl uit den voornaamsten kegel een aanhoudende stortvloed geworpen werd van lava , asch en andere vurige projec-tielen ( projectielen ) , die eene hoogte bereikten van 1500 meters , terwijl de berg geweldig donderde . Velen waren op dien dag en avond de lava gaan zien , en verscheidene hunner had de hoogleeraar gepoogd af te brengen van het plan om de Atrio del Cavallo te bezoeken . Zij , die later kwamen en tot na middernacht bleven , werden het slachtoffer van hunne nieuwsgierigheid . Tussehen 2 en 3 ure in den nacht opende de Atrio zich met een vervaarlijk geloei , en uit den nieuwen mond stroomde de lava met groote onstuimigheid , gehuld in een nevel van // kokenden // smook , asch en roodgloeiende steenen . De menschen , die zich toen daar bevonden , werden door den gloed verschroeid en door de steenen gekwetst ; sommige hunner stierven terstond , andere later . Van de overigen , die zich verderop bevonden , is geen spoor gevonden ; zij zijn in den brandenden stroom verzwolgen en begraven . Vreeselijke rampen als deze kunnen voorzien en voor-komen ( voorkomen ) worden , maar een goede dienst van gidsen is daartoe een vereischte ; voorts behoort het observatorium goed ingericht te zijn , en geschikte beambten behooren te worden aangesteld , teneinde gedurende de uitbarsting op den berg te blijven en alarm te maken . In den nacht van den 26 s ' en April stortte de lava in de Eosse della Vetrana en overweldigde , langs de helling des bergs over vroegere lava-beddingen stroomende , San Sebastiano , Massa di Somma en Coreola . Tussehen 1852 en nu heeft de lava de Fosse della Vetrana tot eene hoogte van 200 meters gevuld ; indien
Onder de landbouwers in den omtrek van den Vesuvius is de meening algemeen , dat de asch als mest weldadig is voor den grond , maar dat zij schadelijk is en onvrucht-baar ( onvruchtbaar ) maakt , indien zij met water in aanraking komt . De schoone streek nabij den Vesuvius , die aan de jongste uitbarsting is blootgesteld geweest , is thans een tooneel van woeste verlatenheid . De oogst voor dit jaar is geheel vernield en omtrent dien van het volgende jaar bestaat geen grond voor goede hoop .
Tijdens de uitbarsting liep in de stad het schrikwek-kende ( schrikwekkende ) gerucht , dat zich boven den krater van den Vesuvius eene zuil van electriciteit had opgestapeld en dat een geweldige aardschok Napels op zijne grondvesten zou doen daveren . Dit gerucht was overdreven , maar de electrische stroomen , die zich in den berg gevormd hadden , waren zeer sterk . Niet alle uitbarstingen gaan van die verschijnselen vergezeld . Bij deze laatsten merkte de hoogleeraar vele bliksemstralen op , die door de groote zuil van rook en asch , welke zich bovenden krater verhief , flikkerden . Het gedruisch , waarvan die
bliksem vergezeld ging , verschilde naar gelang van duur ,- wanneer hij kort duurde , was het geluid vol en om zoo te zeggen rond ; duurde hij langer , dan was het geluid droog en snerpend , gelijk het scheuren van papier . De lava is thans vast , maar rookt nog , hetgeen niet te verwonderen is , indien men bedenkt , dat de lava van 1858 nog op verscheidene plaatsen rookt . Deze rookwolkjes worden fumaroli genoemd en komen voort uit gaten in de harde bovenlaag der lava ."
Professor Palmiëri eindigde met een ieder , in de eerste plaats de overheden , voor de hem betoonde deelneming en belangstelling dank te zeggen . Koning Victor Emanuel heeft hem tot ridder-grootkruis der orde van den Heiligen Mauritius en Lazarus en tot lid van den senaat benoemd .
De nederige Geleerde heeft den hem door de Studenten der Napelschc Hoogeschool aangeboden gouden Eere-penning ( Eerepenning ) edelmoedig afgewezen , ten voordeele van de meest beklagenswaardige slachtoffers der Vesuviusramp .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer