Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 187

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 187
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
187
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
3
7 JUNI 1672 .
De slag van Solebay .
Heeft Nederland , in ' t begin van April jl ., liet eerste opkomen van zijne onafhankelijkheid , voor drie honderd jaren , herdacht , — den 7 Juni 1872 zal het twee eeuwen geleden zijn dat dit met zoo veel opoffering verkregen dierbaar goed op ' t krachtigste moest worden verdedigd , en , door de Ruyter's beleid en stoutmoedig-heid ( stoutmoedigheid ) te gader behouden werd .
Den 7 Juni 1673 werd de Zeeslag van Solebayge-leverd ( Solebaygeleverd ) . Van dien slag hing Ne<"rlands vrijheid af . Mochten de vereenigde Britsehe en Fransche vloten de zege hebben behaald , eene landing in Zeeland of elders op onze kusten was reeds beraamd , en de vijandelijke macht ter zee zou zijn in verband gebracht met die te lande , om het onzalig ontwerp te volvoeren dat reeds vbor-lanff ( vborlanff ) o ]) ' t papier gereed lag : dat der vaneenscheuring en verbrokkeling van den Staat , die dcor zijn kracht en bloei den naijver zijner naburen had opgewekt .
Het is onder zoo vele , een der grootste.aanspraken van de Ruyter op de dankbaarheid van het nageslacht , dat hij dit ontwerp wist te dwarsboomen en de vijan-delijke ( vijandelijke ) macht ter zee zoodanig verbrak , dat zij Lode-wijk's ( Lodewijk's ) en de Munstersche invallende legerscharen maanden lang niet meer steunen kon .
De Ruytcr's beleid verdient hier eerst te wordenherinnerd . De vijandelijke vlootvoogden waanden dat hijin vollen aftocht voor Texel lag , in afwachting vanversterking uit Amsterdam ; zij begrepen dat het tegevaarlijk was , hem te dicht onder den wal aan te tasten,en zochten her.i in de open zee te lokken . Daartoe wildenzij eerst eene landing op Walcheren beproeven om in^Zeeland alles in rep en roer te brengen , en nog meeronrust en verwarriiis in het land te stichten , dan er iiMfli ii , en later , ue Doggersbank ,
op de rijke handelsvloot te passen , die uit Oost-Indië verwacht werd .
De Ruyter en Cornelis de Witt hielden echter ' t oog in ' t zeil , versterkten de vloot in allerijl zoo veel mogelijk , zonden advysjachten uit om de vijandelijke vloten , die nog in Solebay ten anker lagen , te verkennen , en beslo-ten ( besloten ) toen tot den stouten slag : die macht op hare anker-plaats ( ankerplaats ) zelve aan te tasten . Zoo geheim werd dit alles beraamd en volvoerd , dat , zonder de vaardigheid van een Franseh kapitein , de Cogolin , de Britsehe en Fransche schepen volkomen overrompeld zonden zijn geworden ; al was ' t nu maar ten deele , toch was het reeds een groot voordeel voor de Ruyter dat hij tegen de in der haast geformeerde slagorde te strijden had , te meer daar de vereende macht de zijne in getalsterkte te boven ging .
De Britsch-Fransche macht telde ] 03 goede oorlogs-schepen ( oorlogsschepen ) , 30 branders , behalve de advysjachten en andere af - en toezeilende schepen , — gezamenlijk voerende 5100 stukken en 33,180 man ; en was gesplitst in drie smal-deelen ( smaldeelen ) , als het Witte , of de voorlocht , onder bevel van den vicc-admiraal ( viccadmiraal ) d'Estrées { Franseh ), het Roode of de linie van hataille , onder bevel van den hertog vak York ( Engelsch ) , en het Blaauwe of de achterhoede , onder bevel van den graaf van Sandwich [ Engelsch ).
Het geheel der Nederlandsche macht bedroeg 80 oorlog-schepen ( oorlogschepen ) , benevens 22 advysjachten en 30 branders , te zamen tellende 4484 vuurmonden en 20,738 koppen ; ook Neêrlands vloot was in drie smaldeelen verdeeld , te weten : de rechtervleugel , onder bevel van den luit.-admiraal van Ghent , de middentocht onder bevel van den vloot-voogd ( vlootvoogd ) de Ruyter en den luit.-admiraal van Nes , en de linkervleugel onder bevel van den luit.-admiraal Banckers . Uit deze cijfers der wederzijdsche scheepsmacht blijkt , dat de vereenigde vijandelijke vloten de Nederlandsche met ruim 600 stukken geschut en 12,000 man overtroffen — en nogtans gelukte het de onzen de overwinning te behalen . Zij was de vrucht van groot scheepsbeleid , van
onver-aagdheid en de zucht om voor ' t Vaderland en de Vrijheid alles op te zetten .
Omstreeks acht ure des morgens nam de hachelijke strijd voor goed een aanvang . In eene gelijke , ontzag-wekkende ( ontzagwekkende ) linie kwam onze vloot op den vijand af , Banckers tegen het smaldeel onder d'Estrées , de Ruyter tegen den hertog van York en van Ghent letre'-i ( letre'i ) Sandwich .
De Ruyter gaf het voorbeeld . Nadat hij de zijnen in korte woorden op ' t gemoed had gelegd , hun plicht te doen ; en ' t lieve Vaderland tegen onrecht en geweld I te beschermen , wees hij met den vinger op het vijande-lijke ( vijandelijke ) admiraalschip , en zeide tot zijn stuurman : // Dat is onze man !//
Die vastheid van wil en doel ging op de onderbevel-hebbers ( onderbevelhebbers ) over , en stevigde ' s volks moed . De zekerheid , dat de Ruyter alle kansen berekend had , voor dat hij de stoute onderneming waagde , gaf den spoorslag om het uiterste te bestaan . Daarbij kwam , dat , terwijl de vijanden de meerderheid van getal hadden , de onzen hen te boven streefden in vaardigheid bij de bediening van ' t geschut en bij de schecpsbewegingen . Zoo werd dan ook later getuigd , dat de Nederlanders met het kanon zoo vlug schoten , of ' t musketten waren . Zedelijke kracht outleende het zeevolk ook uit menig voorbeeld van edele vaderlandsliefde : jongelingen , burgers uit Amsterdam , niet voldaan dat zij op hunne kosten een aantal matrozen hadden uitgerust , hadden aan al de gevaren van den zeokrijg willen deel nemen , uit besef van den benarden toestand , waarin het Vaderland door den ongehoorden aanval van alle zijden was gebracht .
In deze eenvoudige herinnering willen wij niet in al de bijzonderheden van den gedenkwaardigen slag treden ; genoeg is het te zeggen , dat over en weder metgroote onversaagdheid en heldenmoed gestreden werd ; doch hgt is eene historische waarheid , dat vooral aan Neêrlands zijde wonderen van koelbloedigheid en stoutheid in den strijd bedreven zijn , waarvan ook de gevolmachtigde ter vlote , Cornelis de Witt , onmiskenbaar de blijken leverde . De Britsehe opperbevel hebber te
die ' t schip van d"n Admiraal van Sandwich vernielde , waardoor die vlootvoogd met vele der zijnen het leven verloor , — later tot zijn spijt heeten : // een uiterst stoutmoedige zeeman en vurige kop .// Van Rijn , Vlug , benevens de Ruyter's zoon , Engel , en tal van andere jeugdige kapiteinen vormden een stoet , waarop het // veel verwachtende en hopende en eiscliende // Vaderland zich verlaten mocht . Hadden de Engelschen een kloek vlootvoogd verloren , ook een onzer bekwaamste zeeoversten , de luit.-admiraal van Ghent Irofeen celijk lot , en door zijn dood liep het welhaast zoo , // dat de zwaarste last van het gevecht ( tegen York ) op de Ruyter kwam »
Onze vlootvoogd had , in den aanvang van den strijd , om den Zuid gewend , doch de Engelschen waren ge-weken ( geweken ) en noordwaarts heengeslagen , waar de Ruyter hen gevolgd was . Ken paar uren hield men hevig sclnit-gevaarte ( sclnitgevaarte ) ; en de Ruyters groote taktiek liet zich niet verkloeken , daar hij eerst den vijand tot onderdeneigen wal dreef , daarna alle mogelijke zorg aan den dag legde om boven den wind te blijven , waarvan onze vlootvoogd dan ook alle partij trok . Slechts door opkomende wind-stilte ( windstilte ) werden de bewcgingeu belemmerd ; de strijd woedde daarom niet minder fel , en onze branderkapiteins toonden nu , gelijk in den geheelen loop van ' t zeegevecht , de grootste koenheid . Uren achtereen daverden de zee en de Britsehe oever van den vreeslijken strijd .
Kanonnen , zwanger van saipeler , vier en moordl,Aan ' t baldren in een storm ; de blixemgloet , geschotenUit monden van metaal , drijft dolle wonderkloolenDoor buik en ribben van de kielen , scheurt en rijt,En steekt het water aan . De korst dei ' stranden splijt.De stratitduin davert , als de losiebarste zwavelHet marnier schokt in zee lot op des afgronts navel.De busknriurook bedwelmt de zonne , die bet bloeiIn d'oogen spat (!)
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer