Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1872; p. 152
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1872; p. 152
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
152
Datum:
1872
Jaargang:
1872
Is onderdeel van:
J ) E OLIJFTAK .
goeden naams - wille , wat minder haastig om het uit te spreken . Oordeel niet meer over iemands verstand na een half uurtje met hem gesproken te hebben , vooral op een diner . Misschien is er niet veel , maar juist een zeer gering verstand toe noodig , om die aardigheden en amusanten onzin uit te kramen , die in gezelschappen zoozeer op prijs gesteld worden , en wier debitant door den heer J . en consorten voor ween zeer kundig en aan-genaam ( aangenaam ) mensch » gehouden wordt .
" Schijn bedriegt ,» zeggen de schrijfvoorbeelden die in de school gebruikt worden . Het is te vreezen dat deze zedekundige tekst der schrijfmeesters , slechts een zeer geringen indruk op de jeugd maakt , of dat die ten minste spoedig verdwijnt ; want als jongens den manne-lijken ( manne-lijken ) leeftijd bereiken , zijn zij gewoonlijk genegen in lijnrechten strijd met den raad in die kleine volzinnen vervat te handelen . Hoe weinigen zijn er die niet naar den schijn oordeelen . Laat een man eenigc volzinnen aanhalen uit een paar wetenschappelijke werken , veel grieksche en latijnsche woorden bezigen , zelden zijn haar borstelen en zich slechts bij uitzondering scheren , ener zullen genoeg niensehen bereid zijn hem als den wijste en geleerdste te bewonderen . En toch , misschien is het wel verstandig van de wereld om zoo lichtgeloovig te zijn ! Als het uitwendige schoon is , laat ons dan daar-mede ( daarmede ) tevreden zijn , zonder meer te willen zien . Laat ons geloof slaan aan het talent van den een , en de be-minnelijke ( beminnelijke ) eigenschappen van den ander , op dezelfde wijze als wij geloof hechten aan de soliiiteit van onze rozenhouten tafels . Laat ons er niet aan denken dat zij slechts zijn opgelegd , en dat wij , als wij in het hout snijden , zien zullen dat het gepolijste niet verder strekt dan de oppervlakte . Ik ten minste die niet op mijne waarde geschat en daarom een cynisch wezen ben , heb besloten dit voortaan te doen .
Maar revenons a nos mo » lom — dat wil zeggen tot onze alledaagsche menschen . De anecdote van den heer J . zal het ander uiterste hebben verduidelijkt . Wordt ééne klasse van menschen te hoog geschat , zóo worden aan den anderen kant zij , die werkelijk talent bezitten , dik-wijls ( dikwijls ) al zeer slecht door dien grooten autocraat , de open-bare ( openbare ) meening , behandeld . De wereld bestaat , gelijk ik gezegd heb , hoofdzakelijk uit alledaagsche menschen , en kiest natuurlijk haar helden onder de minst alledaag-schen ( alledaag-schen ) . Parmi les aveugles les borgnes sont rois . Zij die twee oogen hebben , komen in ' t geheel niet in aanmerking .
Ik zal hier echter bijvoegen — want ik ben gaarne onpartijdig — dat mijne vrouw , die de dingen minder donker inziet dan ik , over het geheel de zaak uit een ander oogpunt beschouwt . Zij meent namelijk — ik zal het hier in sierlijke taal overgieten , want zij is zeker niet geletterd — dat alledaagschheid per se niet bestaat . Een ieder heeft iets belangwekkends in zich , voor ten minste een of twee anderen ; b . v . ieder man , die eene moeder heeft , heeft iemand om hem te bewonderen en te beminnen , om hem een heidof een wijze , zeer schoon , zeer kundig of zeer uitstekend in het een of ander te wanen . Voor haar is hij nooit alledaagsch . Bovendien zegt mijne vrouw , op grond van waarnemingen , te gelooven , dat indien wij door het bijzonder gevoel be-grijpen ( begrijpen ) of van zeer nabij bekend konden worden met het leven van diegenen , welke wij alledaagsch noemen , wij gewis in denken , gevoelen en handelen bijzondere indi-vidualiteiten ( individualiteiten ) zouden ontmoeten , waardoor die benaming zou worden gelogenstraft . Daar de alledaagsche menschen der wereld dus mijne helden , en mijne alledaagsche menschen dikwijls Gods helden en heldinnen zijn—zoo besluit de schrijver van dit opstel zegevierend — vraag ik waar wij de volstrekt » ledaagschen zullen vinden ?
Ik moet nog iuiinn , ■:■ n , zegt hij , aan mijn neef , den vrijgezel Harte , ,!.,.„ , k altijd bewonderde als het volmaakt model umi reu „. enschclijk uurwerk , dat op-gewonden ( opgewonden ) werd om '» ni,,r ; ons naar ' t kantoor te gaan , daar gedurende zes uren te schrijven , en dan naar huis te gaan ; en die niets anders kon doen — naar ik meende — behalve nog den tuin achter zijn kamer op en neer wandelen , de courant lezen en een man met een steek uit karton te snijden , om daarmede de kinderen
te verrassen als hij bij ons thee kwam drinken . En hoe kon ik weten dat hij al dien tijd als hoofdpersoon in een roman had kunnen figureeren , als een toonbeeld van standvastigheid , moed , volharding , als anderszins ? Ik wist bijna niet dat er iemand bestond die Anne Lefsen heette , veel minder dat zij elkander sedert hunne eerste jeugd bemind hadden , Doch beiden waren behoeftig,en Anna moest een ouden vader onderhouden , beiden ar-beidden ( arbeidden ) dus voort , beminden elkander en hadden geduld . Zij hadden reeds den middelbaren leeftijd bereikt toen zij elkander huwden . Ja , ik herinner mij nog zeer goed , ik was verwonderd toen Harte haar ons voor het eerst als zijne vrouw voorstelde , en voor de eerste maal merkte ik toen op , dat uit zijn gelaat toch iets meer was op te merken , dan ik steeds in hem had meenen te vinden . Ik beken dus volgaarne dat er onder de alledaagsche menschen vele Harte's , of wel , nog betere voorbeelden zijn te vinden . De hoofdzaak blijft dat men zich niet door den schijn moet laten verleiden , en personen beoor-deelen ( beoor-deelen ) voordat men zich geheel op hun standpunt heeft weten te plaatsen . Wat men in den een bewondert en waarvoor men hem hoogschat , kan soms eveneens bij ren ander , minder aangezien , worden gevonden , hoewel de omstandigheden , de omgeving den laatste beletten van gelijke gedachten en gevoelens de blijken te geven .
ADVERTENTIEN .
Bij GEBROEDERS BELINFANTE , te ' t Hage , ziet het licht :
CATARRHALE ONTSTEKING
DEK
LUCHTPIJPSTAKKEN .
BRONCHITIS CATARRHALIS
DOOR
IDr . J . M . o . E . Ie IRiitte ,
Oud-Officicr van Gezondheid in hel N . I . Leger Kidder der Milit . Wiliems-orde , enz .
PRIJS f 1 .
Alleen voor rekening verkrijgbaar .
f % in plaats van f Jl TIJDELIJKE AANBIEDING
TAK
De oorspronkelijke prijs der 3 deelen met supplement was f 12 .—
Voor zoover de voorraad strekt , wordt dit werk aangeboden voor f 3 , ten einde zoowel leerling als onder-wijzer ( onderwijzer ) in de gelegenheid te stellen voor een goedkoopen prijs in het bezit van dit werk te geraken .
Na 1 Juli wordt de prijs gebracht op f 7,40 .
S . H . HERTZVELD .
WETBOEK
DEK
RIJKS DIRECTE BELASTINGEN
IN
HSTEDIEIRIIl.^IISriD .
Prijs f3.40 .
Bij GE BR . BELINFANTE , te \. Hage is verschenen de Eerste Aflevering van :
HET
TIJDSCHRIFT ,
CNDER REKACTIE VAN
G . B . LALLEMAN es M . J . IJZEEMAN .
De ScJwolbode begroet dit tijdschrift « als eene welkome en van een gezond beginsel uitgaande nieuwe verschijning op paedagogisch gebied . Zijn de namen der redactie van dit driemaandelijksch tijdschrift reeds een waarborg voor de . degelijl'leid van zijn inhoud , de eerste affeverin » verdient alle aandacht . Wij vestigen die in het bijzonder op de artikelen , betreffende den « arbeid der kinderen in de fabrieken ». Zonder twijfel zal « Het onderwijs in het buitenland » kunnen meewerken om ons « veel te leeren , wat ons tot voordeel zijn kan », maar vooral niet minder om ons » te dankbaarder datgene te doen genie-ten ( genieten ) , wat wij bezitten .»
Bij PAUL DUPONT te Parijs is verschenen en bij GEBR . BELINFANTE te ' s Hage verkrijgbaar :
HISTDIRE DE L'IHBÏÏSTRIE FEANgAISE
et des Gens de Métiers ,
ALEXIS MONTEIL ,
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer