Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 62
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 62
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
62
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
o
DE OLIJFTAK .
dan weder voor het lioforcre ! was ingesprongen en voortaan no <: wel inecr diensten zou doen ;» — doch weinige maanden later stierf Max Frcderik , zonder dat hy daarover be-schikt ( beschikt ) had .
Zijn opvolger was Max Frans , de jongste zoon van keizerin Maria Thercsia . Hij was een nienschlieveud en grootmoedig vorst , een wijze regent , een heldere kop en rechtschapen man ; onmiddellijk besnoeide hij de weelderige en ongeestelijke hofhouding en hervormde het linancic -, politie-en ( politieen ) jnstitie-wczen tot heil van zijne , onderdanen . Ofschoon hij zich niet geheel aan den geest van zijnen tijd onttrekken kon , was hij oprecht , vroom en zuiver van zeden . Hij beminde en beschermde de kunsten en wetenschappen en stichtte de hoogcschool te Bonn ; hij opende die den 20 November 1780 onder groote feeslelijkhcden . Evenals zijne moeder , was hij zelf zeer muziekaal en speelde somtijds op ' t hofconcert mede en zong aria's uit opera's . Vooral door zijn boezemvriend en trouwen raadgever , graaf Karel van Waldstein , op het , uitstekende talent van den jongen Lodewijk opmerk-zaam ( opmerkzaam ) gemaakt , benoemde hij den vijftienjarigen knaap tot zijn hoforganist , met een inkomen van 400 florijnen : Beethoven moest dikwijls op hofconcerten spelen , en hier ontdekte en ontwikkelde graaf Waldstein , » een gevoelvol kenner van muziek » en zelf zeer bekwaam speler en componist , in hem het eigenaardige talent om een hem opgegeven thema vlug en grif voor de vuist te varieeren . Door geschenken in geld , die hij deed doorgaan als toelagen van den keurvorst , ondersteunde hij den ( ieren jongen organist , die nu reeds bijna geheel alleen voor het ondeihoud van het ouderlijk gezin en de opvoeding van zijn beide jongere broertjes te zorgen had , op zeer edelmoedige wijze . Graaf Waldstein bewerkte ook dat de zestienjarige Lodewi;k in April 17S7 op kosten van den keurvorst ter muziek-academie te Weenen kon gaan .
Hoe moet hem ' t hart hebben geklopt , toen hij op eene sleepboot op de Donau bij Nusdorf de rotspunt omvoer . ... en plotseling de trotsche , schoone , drukke keizerstad Weenen in den vollen glans der lentezon voor zich zag liggen , waar Mozart , Haydn , Glück hunne heerlijke toonwerken hadden gedicht .
Door Max Frans aan zijn broeder Jozef , en door Waldstein aan voorname kunstenaars e;i kunstliefhebbers aanbevolen , kwam de jeugdige hoforganist uit Bonn inde bedrijvige , toenmaals op zulk een hoogen trap staande en rijke muziekwereld van Weenen .
Beeds in de eerste dagen na zijne aankomst bracht men hem naar Mozart — den afgod zijner jongensdroomen . Doch Beethoven voelde zich cenigszins teleurgesteld . Hij , jong , krachtig , als een leeuw met golvende haren en vurige oogen . stond tegenover een klein ziekelijk minnetje van 31 jaar — met doffen , afgetrokken oogop-slag ( oogopslag ) en blecke , afgematte trekken . De anders zoo beleefde , gemoedelijke en gevoelvolle Mozart was zeer uit zijn humeur . Bij het hof en in de opera werd den dicliter van de » ttntführung » en den « Figaro » — een Salieri voorge-trokken ( voorgetrokken ) .» De « Kigaro » was door dtn intendant , graaf Bozenberg , van het repertoire verbannen cnde»Doktor und Apotheker » en die » Liebc im Narrenhaus » van een Dittersdorf en de thans reeds lang vergeten Itali-annschc ( Itali-annschc ) opera's van Salieri stonden dagelijks op het affiche . Dit had dan ook ten gevolge dat zich weldra de nijpende zorgen voor eiken dag maar al te zeer deden gevoelen . Mozart meest mei les geren zuur het brood verdienen om zijne Constance en zijne kinderen voor honger te behoeden . En daarbij bruisten nog , juist toen de jonce Bijnlandcr hem kwam bezoeken , de too-ncn ( too-ncn ) van zijn » Don Juan » hem te sterk door hoofd en hart , dan dat hij veel lust kon hebben in vreemde muziek .
Beethoven speelde meester Mozart met schitterende bravoure een zwaar stuk voor ; Mozart prees zijne vlugheid , zijn aanslag — alsof het een met moeite ingestudeerd muziekstuk gold . Dat kon het trotsche . hartstochtelijke , eerzuchtige hart van Beethoven niet stilzwijgend voorbij laten gaan . liet bruiste en kooi-te in zijn binnenste — en met vonkelende , oogen verlangde , hij vanMozart.dat hij hem een thema voor cene vrije fantasie zou opgeven ....
en dat varieerde de jonge heethoofd zoo rijk en wegsle - I pend , zoo schitterend en gloeiend , dat Mozart tot zijn j vrienden zeide : » Let op , die zal de wereld eens van zich te spreken geven ! »
Maar toch sloten deze beide grootste toonkunstenaars van hunne eeuw zich in die dagen niet innig aaneen . Mozart gaf den jongeren broeder in Apollo wel eenig onderricht , doch wilde hem , ondanks al zijne beden , niet zelf iets voorspelen . En na zes weken werd Beethoven onverwijld door de doodelijke ziekte zijner arme , zwaar beproefde moeder naar huis teruggeroepen — en toen hij na vijf jaren naar Weenen terugkeerde , behoorde Mozart niet meer onder de levenden !
Te Bonn gekomen , vond Beethoven de « teederste moeder en beste vriendin », hopeloos aan de tering liggen . Na een lijden van zeven weken eindigde zij haar leven , dat ecner martelaresse . Alles wat zij den nu 17-jarigen Lodewijk naliet , was haar zegen — en een meederzegen zegt veel — maar daarbij ai de zorgen voor de huishouding en voor de opvoeding zijner twee broeders , Karel en Johan . Hoe pijnlijk het hem ook viel , zag hij zich nu wel genoodzaakt lessen te geven . Toch keerde hij dikwijls vcor het huis zijner leerlingen om , /' als een koppige woudezel », en beloofde ter ver-goeding ( vergoeding ) » morgen twee uren les te geven .» — » ünze Lodewijk heeft van daag weer eens zijn bui !» — zei mevrouw Breuning dan wel eens half schertsend , half bestraffend .
Zijn broer Karel bekwaamde hij tot pianomeester . Johan bracht hij in de leer bij een apotheker . De hartstocht van den vader nam na den dood der moeder zoodanig de overhand , dat Bed hoven , om nog iets ergers te ver-hoeden ( verhoeden ) , zelf den keurvorst moest verzoeken , zijn vader van zijne betrekking aan de opera te ontslaan en hem de helft van zijn inkomen , 100 thaler , als pensioen te laten . Onder voorwaarde dat de arme , uitgeputte tenor zijn pensioentje in een landstadje zou verteren , stond Max Frans dit verzoek toe en schonk de andere helft van het inkomen aan zijn jongen hoforganist opdat hij « daarvoor zijn beide jongere broeders zou kleedcn , voeden en laten onderwijzen , en de schulden van zijn vader zou betalen » Buitendien liet de keurvorst hem « jaarlijks drie mudden koren uitreiken voor het onder-houd ( onderhoud ) van zijne broers .»
Hoe bitter — hoe vernederend en grievend moest dit alles het teergevoelige en trotsche hart van een Lode-wijk ( Lodewijk ) van Beethoven treffen !
Gelukkig voor hem doet zich juist in dien tijd ver-zachtend ( verzachtend ) — het hart verkwikkend en verheffend — de zaligheid der eerste liefde gevoelen !
Beethoven gaf Lotje en den kleinen Lenz Breuning piano-les . Lotje was een lief , mooi meisje : levendig , bevallig , slank en los van beweging . Meester en leer-linge ( leerlinge ) beminden elkander uit een rein , vol gemoed , zonder dat het tot eene eigenlijke liefdesverklaring kwam . Ja , de hevigheid der ijverzucht van Beethoven maakte dat » hct kind Lotje » zich van hem terugtrok . Doch Beet-hoven ( Beethoven ) bleef haar zijn leven lang trouw en hartelijk genepren , zelfs nadat Lotje de vrouw was geworden van zijn vriend Wegeler . Haar stralend , vroom mcisjesbeeld heeft den onstuimigen Beethoven in later jaren ook in i het weelderice Weenen voor misstappen behoed . Als dier-baar ( dierbaar ) aandenken aan zijne heilige jongelingsliefde enaan een fraaicn , vroolijken avondstond , waarin de geheele familie Breuning . en de lGjarige Lodewijk van Beet-hoven ( Beethoven ) door een silhouetlenknippcr werd geportretteerd,be-waarde ( geportretteerd,bewaarde ) Beethoven , als man , nog steeds Lotje's silhouette : « waaruit n.cn zien kan ( zoo schreef hij ) hoe dierbaar mij al het lieve en goede uit mijne jeugd nog is !» Lotje borduurde voor hem een vest uit liazcnliaar — en zond hem later naar Weenen als dank voor de opdracht ecner nieuwe compositie , een door haar geborduurden halsdoek . Dat treft het trouwe weemoedig herdenkende hart van Lodewijk diep en hij verzoekt haar op aandoenlijke wijze , haar weder zijn vriendin te mogen noemen . * De eeuwig onwankelbare beginselen van het goede hielden ons altijd nauw te saam verbonden .»
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer