Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 56

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 56
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
56
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
s
DE O L 1J F ï A K .
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
den haag , 6 Februari 1871 .
Het groote nieuws van de afgeloopen week is niet , dat twee ministeriële afgevaardigden , één te Assen en één te Dordrecht zijn verkozen , en de West-Indische specialiteit , de heer Gefken , is geslagen ; — is niet , dat de heer Nierstrasz geen gevolg heeft gegeven aan zijn voornemen om met andere leden de Tweede Kamer bijeen te roepen ; — is niet , dat de Haagsche gemeente-raad ( gemeenteraad ) in de volgende zitting terugneemt wat hij in de vorige heeft bepaald . Wat ongewoons is daarin gelegen ? Waarom ook met een teeken de woningen aangeduid , waarin poklijders zich bevinden ? Men kan toch met overdragers der smetstof in aanraking komen . En , ver-mits ( vermits ) men niet iedere aanraking kan beletten , moet men zich van alle voorzorgsmaatregelen onthouden . Dat is volkomen logisch . . . voor den Haagschen gemeenteraad . Daarbij komt nog iets anders . Het is voor de inwoners zoo onaangenaam , in het openbaar gebrandmerkt te worden , en het kan voor minvermogenden dikwijls onvoordeelig zijn . Wie wil bij voortduring de diensten genieten van een kantoorbediende , van een /' dagmeid ," van een schoonmaakster , die de besmetting kan overbrengen ? Die mensehen loopen immers gevaar in hun broodwinning te worden geschorst . Zóó redeneeren de Haagsche overheden en de Haagsche geneesheeren , en daar valt toch nu niets tegen in te brengen . Ik zal het dan ook niet wagen , die meeningen te bestrijden . Te meer , omdat er één argument is , dat alles te niet doet . Er bestaat hier geen pokziekte ; zij mag hier niet bestaan . Zij bestaat in de verbeelding van hen , die zich ongesteld gevoelen ; van de geneesheeren , die , afgemat van hun dagelijkseh tobben en zwoegen , zich naar lichaam en geest voelen uitgeput ; van de koetsiers , die in den vroegen morgen de pok-vraehtjes naar het kerkhof dragen ; van de ouders , die treuren bij de lijkjes der hun te vroeg ontscheurde panden , die al zoo aardig begonnen te praten en de eerste kinderziekten reeds
Neen ! dan is er eene zaak van meer gewicht voorgevallen , ' t Geldt ditmaal geen brieven , maar ' t geldt eene circulaire . De Minister van Justitie heeft , met betrekking tot de veelbesproken zaak der preventieve gevangenis , eene aanschrijving gericht tot de procureurs-generaal . Hij
wenscht , dat aan de bezwaren tegen het stelsel van preventieve inhechtenisneming worde te gemoetgekomen , door het niet buiten noodzakelijkheid toe te passen en door den ailoop der rechtsgedingen te bespoedigen . Onze tegenwoordige wetgeving legt wel de bevoegdheid , maar niet deverplichtingop,de preventieve gevangenis toe te passen . Preventieve gevangenis wordt te veel tot regel gemaakt en moest uitzondering blijven .
Deze zaak kan alleen ernstig worden behandeld . Deze zaak bestaat niet in de verbeelding van gemeenteraads-leden ( gemeenteraadsleden ) en dagbladschrijvers . Deze zaak is eene hoogst treurige zaak . Het geidt daarbij de vraag , ofdeNedcr-landsche ( ofdeNedcr-landsche ) burgers niet enkel gehecht zijn aan het Inhoud van hun leven en van hun kostwinning , maar van hunne persoonlijke vrijheid ; het geldt daarbij de vraag , of de Nederlandsehe rechter zal voortgaan eene wet , die mild kan worden uitgevoerd , op hatelijke wijze toe te passen ; of de Nederlandsehe wetgeving , op staatkundigen volks-huishoudelijk ( volks-huishoudelijk ) gebied onbekrompen vrijzinnig , alléén op strafrechtelijk terrein van den ouden zuurdeesem zal door-trokken ( doortrokken ) blijven ; of eindelijk de Nederlandsehe natie bij voortduring zal toezien , dat èn de nog niet veroordeelde èn de later vrij gesprokene voor schuldige medeburgers zullen worden gehouden .
Daarop komt deze zaak neder . Wie kent niet het uitnemend opstel van den heer Mom Visch in het Oetober-nummer van // de Gids //, een juweeltje van het edelste water ? Er is sedert acht jaren sprake van eene verbetering van ons Wetboek van strafvordering . Geen wonder . Dat Wetboek , genoegzaam eene vertolking van het Eransche , van dertig jaar geleden , is de door-loopende ( door-loopende ) miskenning van het recht van verdediging van den beschuldigde . Gedurende zijn langdurig verhoor worden door den Staat alle punten van aanklacht tegen hem verzameld , alle vermoedens opeengestapeld , maar hem wordt daarvan alleen zooveel kennis gegeven als de rechter-eommissaris dit raadzaam oordeelt . Hij mag nie-mand ( niemand ) raadplegen ter zijner verdediging . Maanden ach-tereen ( achtereen ) , soms meer dan een jaar , duurt de instructie voort . Intusschen zit de beschuldigde of beklaagde in de gevangenis , want de schatkist gedoogt geene af-zonderlijke ( afzonderlijke ) gestichten voor verdachten . Al den tijd , dat het onderzoek duurt , wordt hij als een misdadiger opgesloten , met dit verschil , dat hem geen gevangenis-blouse ( gevangenisblouse ) wordt aangetrokken ; hij , kostwinner van zijn gezin , wordt aan zijn arbeid ontrukt , van zijn gezin gescheiden . Een paar malen , met groot verlof , mag hij zijne vrouw onder behoorlijk toezicht spreken en naar den raad geven zich tot de diaconie om bedeeling te wenden , om voor gebrek gevrijwaard te zijn . Nadat we-ken ( weken ) of maanden lang het onderzoek heeft voortgeduurd , komt de dag der terechtstelling . Volgens eene matige berekening bedraagt het getal ontslagenen jaarlijks 18 percent van ' t geheel . De politie heeft gedwaald : de politie is al te voortvarend geweest . Maar de niet schuldig verklaarde is intusschen met zijn gezin van die dwaling of die overgroote voortvarendheid het slachtoffer geworden . En zou nu het nieuwe Wetboek van Strafvordering voor het vrijhe
De zeer verlichte Minister Olivier deed in 1863 één stap in de goede richting : hij wilde den niet schuldig verklaarde aanspraak op schadevergoeding toekennen . Dat was een edel denkbeeld . De heer Olivier toonde hart te hebben voor de vrijheid zijner medeburgers . Maar de achtenswaardige man dwaalde . Niet een pijnstillend middel moet worden aangeboden , maar deze ziekte , die in ons justitie-wezen is ingeslopen , moet met wortel en tak worden uitgeroeid . Dat heeft de heer Mom Viseh zonne-klaar ( zonneklaar ) in zijn uitstekend opstel aangewezen . Hij is als wakker kampioen voor de niet schuldigverklaarden ( en daaronder z ij n onschuldigen ) opgetreden . Hij heeft aan-getoond ( aangetoond ) , dat preventieve inhechtenisneming geen ande-ren ( anderen ) grond heeft dan te voorkomen , dat de misdadigers zich door vlucht aan hunne slraf onttrekken . Hij wil het heroïke middel van voorloopige opsluiting als uit-zondering ( uitzondering ) behouden , vooral wanneer het zware mis-dadigers ( misdadigers ) geldt . Inderdaad , in dat geval verzet devolks-meening ( devolks-meening ) zich tegen het denkbeeld van ' t vrijelijk ronddolen in de samenleving van gewetenlooze booswichten . Maar waarom het middel behouden waar een misdrijf is gepleegd , dat niet zoo diep het volksgeweten schokt ?
Er bestaat geen enkele reden voor , en de vraag is dan ook eigenlijk niet meer , of in onze eeuw , in ons land , bij onze zeden langer misbruik mag worden ge-maakt ( gemaakt ) van de opsluiting van een mede-burger . Lok een plebisciet uit , en met verpletterende meerderheid zal uwe vraag door het volk verworpen worden . Het Neder-landsehe ( Nederlandsehe ) volk zal uitspraak doen , dat de schuldige moet worden gestraft , maar de niet-schuldige niet opge-sloten ( opgesloten ) !
De vraag ( zij zal ook dit jaar in da Juristen-Ver-eeniging ( Juristen-Ver-eeniging ) ter sprake komen ) is dan ook eene geheel andere : Door welk middel zal men de preventieve inhechtenis-neming ( inhechtenisneming ) ( die geen straf heet te zijn , maar er al het karakter van heeft ) vervangen ?
Door een zeer eenvoudig middel : het stellen van zekerheid , hetzij zakelijke , hetzij persoonlijke . Dat is geene onbekookte nieuwigheid ; geen uitvloeisel van zieke-lijke ( ziekelijke ) meewarigheid ; dat is eene zeer bekende instelling , die in vroeger tijd ook in ons land niet onbekend was , die in de meeste beschaafde landen bestaat , die in Enge-land ( Engeland ) sedert eeuwen proefhoudend is gebleken .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer