Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 40

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 40
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
40
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8
DE OLIJFTAK .
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
den haar , 23 Januari 1S71 .
Nederland heeft wederom een zijner geestigste en beminnelijkste persoonlijkheden verloren , Jan Jacob Rochussen , een man , die gedurende eene reeks van jaren zijn land naar zijn bsste vermogens met trouw en eere heeft gediend ; die van 1819 af , toen hij tot con-troleur ( controleur ) der " belastingen inde hoofdstad werd aangesteld , door de gunst van zijnen vorst en door eigen bekwaam • heid tot steeds hoogere ambten en waardigheden opklom , totdat hij in 1869 zich aan eene herkiezing als volks-vertegenwoordiger ( volksvertegenwoordiger ) in dezelfde hoofdstad niet op nieuw wilde onderwerpen , en dus juist eene halve eeuw zijn geest en talenten wijdde aan hetgeen hij , naar zijne overturning , beschouwde als het ware belang des lands . Zijne eigenlijke staatkundige loopbaan ving eerst aan den len Augustus 1840 , toen de heer Rochussen tot Minister van ïinantièn werd benoemd en toen het reeds van moed o-etui^de zulk eene benoeming te aanvaarden . Immers een staatsbankroet stond voor de deur ; de finantieele nood van het moederland was een gevolg van de roekelooze uitgaven onder het tijdperk van " Koning Willem 1 tot den hoogsten top gestegen ; een mannelijke geest , een vaste wil was noodig om dezen Augias-stal te reinigen . Werd zijn plan , om door vermindering van renten de staatsschuld te verlichten , met zeer geringe meerderheid veworpen : als Minister van Finaniiën heeft hij nogta::s veel goeds teweeggebracht . Ik noem slechts één feit . De heer Rochussen was het , die aan den in de laatste jaren zeer gestegen aandrang der volksvertegenwoordiging toegaf , en ten aanzien van de geldmiddelen van den staat het stelsel van openbaarheid inleidde . Hij was het , die denbewusten staat aan de vertegenwoordiging overlegde , welke de geheime uitgaven aanwees , die onder het vroeger bestuur waren gedaan , en die tot de kolossale uitbreiding der staatsschuld hadden bijgedragen . Van Juli 1813 tot Febr . 1815 vervulde hij den gezantschapspost te Brussel
staatkundige partijen en tot een stormram tegen opvol-gende ( opvolgende ) regeeringeii . Maar de heer Rochussen was te zeer ingenomen met den uiterlijken schijn , van een stelsel , dat aan het moederland rijkdom , maar op Java geene algemecne welvaart schenken kon , dat groote winsten beloofde aan den Staat , die als nijverheids-ondernemer optrad , maar den arbeider niet verschafte het loon , waarop hij naar billijkheid aanspraak mocht maken . De onpartijdigheid vordert evenwel te erkennen , dat de heer Rochussen als Indisch landvoogd ( hij heeft , in het moe-derland ( moederland ) teruggekeerd , zijne handelingen opzettelijk ge-rechtvaardigd ( gerechtvaardigd ) ) onderscheidene nuttige maatregelen heeft genomen . De druk der heerediensten aan de vestingwerken wen ! door hein verlicht , en de indigo-cultuur ingekrompen . In April 1858 als Ministervan Koloniën opgetreden ( als oud-landvoogd scheen hij de aangewezen man ) kenschetste zijn bestuur zich niet door die standvastigheid van be-ginselen ( beginselen ) , welke velen verwachtten ; van daar , dat het Ministerie , waarin hij zitting had , uiteenspatte en dat zijne begrooting voor 1851 op 14 December I860 door de Tweede Kamer met 41 tegen 28 stemmen werd ver-worpen ( verworpen ) . Van die verwerping af dagteekent wat men noemt de zegepraal van de vrije regeeringsbeginselcn ook ten aanzien van het bestuur van Üost-lndic .
De heer Rochussen viel , maar , evenals hij in 1843 als Minister van Finantiën gevallen was , met eere , want hij viel voor zijn beginsel . Eene bijzon-dere ( bijzondere ) onderscheiding viel hem ten deel , daar ' s Konings brief van deelneming en aanbieding van ' t Grootkruis met brillauten in de Staatscourant werd openbaar ge-maakt ( gemaakt ) . Geen wonder , dat hij , toen hij later als volks-vertegenwoordiger ( volksvertegenwoordiger ) door de hoofdstad werd afgevaardigd , zich schaarde aan de zijde der koloniale tegenstanders , en het beginsel , waarvoor hij gevallen was , met hand en tand zocht te handhaven . Geene offers vielen hem daarbij te zwaar , maar , welke inspanning hij zien ge-troostte ( getroostte ) , den drang der economische vrijheid , die zich ook in Indie openbaarde , vermocht hij niet te stuiten . Hij meende dat voor den Javaan genoeg was gedaan , wanneer men hem zijn rijst liet planten en zijne akkers besproeien . Alsof ook niet in den Javaan een geestelijke vonk smeulde , die een beschaafde regeering door den domper van den arbeid niet dooven , maar door het licht van het onderwijs wekken moet ! Intussehen — de heer Rochussen heeft veel en lang gearbeid , en indien hij geen aanspraak mag maken op den naam van hervor-mer ( hervormer ) , dan is het alleen omdat zijne overtuiging , ge-vestigd ( gevestigd ) door eigen onderzoek , het verbood .
De maatregelen , door hem als staatsman genomen , op te sommen of te beoordeelen , ligt buiten mijn be-stek ( bestek ) . Maar één zaak moet hier worden herinnerd , waar-van ( waarvan ) hij het initiatief nam . Ik bedoel zijn voorstel om een parlementair onderzoek in te stellen naar het mis-bruik ( misbruik ) van den sterken drank . De zege mocht hij ook
ditmaal niet wegdragen ; zijn voorstel werd met 34 tegen 23 stemmen in de zitting der Tweede Kamer van 15 Februari 185G verworpen De grond dier verwerping lag hierin . dat de Kamer meende , dat de uitroeiing van dezen kanker , die aan ' t volksleven knaagt en blijft knagen , is het werk der maatschappij , en niet van den staat . Het voorstel werd met de beste bedoelingen gedaan en verdiende zeker niet den naam van aristo-cratisch ( aristocratisch ) , waarmede het werd bejegend , omdat het beperking van onmatigheid alléén » in zekere standen " bedoelde . Het was een democratisch voorstel bij uitnemendheid . Dronkenschap en prostitutie zijn immers de groot ste vijanden van volkswelvaart , vooral ook in Nederland . Iedere poging tot hare beteugeling verdient aanmoediging , reeds om hare loffelijke bedoeling . Ro-chussen ( Rochussen ) verdedigde zijn voorstel met moed en met geest , ofschoon hij zijn nederlaag voorzag . Zijn betoog kwam hierop neder : // De particulieren knnnen niet alles doen ; de wet moet tusschenbeide treden . De welmee-nenden ( welmee-nenden ) in den lande kunnen het getal tapperijen niet beperken ; de uren voor het openen en sluiten niet be-palen ( bepalen ) ; het patent niet verkoopen . Dat alles ligt op den weg der Regeering .// Hij wees op het bedroevend feit , dat 70 pet . ( thans mag men aannemen 80 pet .) der misdrijven , die in Nederland worden gepleegd , hun grond vinden in dronkenschap ! Mocht de Wetgever dat voortdurend lijdelijk aanzien ?
Door wien werd hij het krachtigst bestreden V Door zijn eigen vriend en geestverwant gedurende dertig jaren , den grijzen , onvergetelijkcn van Len nep : // Komt men heden — sprak deze geestige redenaar — tot het besluit , dat de Staat het gebruik van korenwijn mag verbieden , dan is er geen de minste reden , waarom men niet morgen het gebruik zou verbieden van Fransche en Duitsche wijnen , overmorgen dat van Engelsche en Bra-bantsche ( Bra-bantsche ) bieren ; een volgende dag zou men evenzeer verbieden de truffels als te verhittend en de pruimen als te verkoelend . En zijn nu de Mahomedanen zooveel beschaafder en energieker , omdat hun het gebruik van sterken drank en wijn is verboden V »
En zóó is liet . Er zal niet minder jenever gedronken worden , omdat de tapperijen beperkt worden in aantal of in tap-tijd ; er zal niet minder jenever gedronken worden omdat de dronkaard gestraft wordt met eene boete van acht gulden of een gevangenisstraf van drie dagen ; maar de behoefte aan sterken drank zal wel ver-minderen ( verminderen ) , wanneer het onderwijs zieh uitbreidt , de armoede ophoudt in den jeneverfiesch hare vertroosting te vinden , de volks-bierhuizen ( volks-bierhuizen ) , de volks-gaarkeukens en de volks-voordrachten ( volksvoordrachten ) vermeerderen , in één woord de geestelijke , zedelijke en stoffelijke ontwikkeling van den werkman in waarheid vooruitgaat !
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer