Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 35

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 35
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
35
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
3
wachten staat j die zingt en draaft er vrolijk tegen in , en hij toont door zijn guitenstreken dat . hij een lijnrechte afstammeling w Uilenspiegel moet zijn ; hij deukt , maar : niet altijd krijg ik den pikdraadstriem en den elstprikj ik zal die kwelgeesten eenmaal op denzelfden leest , schoeien waarop ze mij hebben geschoeid . Dat is nu wel niet heel mooi gedacht , maar zoolang de oorlog in de wereld is , krijs je er dat bij dien schalk van een loopjongen van den " Mr . Schoen - en Laarzenmaker » niet uit .
Wat heeft hij al te loopen door dik en dun , die arme drommel ; want is hij op een " goeien winkel ", dat wil zesden weibeklant , dan vallen er wat schoenen en laarzen , en laarsjes en schoentjes te brengen : hier een piksplinter nieuw paar , daar een dat nieuw gezoold moet worden , ginder een laars waarvan een pin moet worden uitgeslagen , die den jongenheer al te gevoelig steekt , of een schoen waarvan het elastiek is losgerafeld en al zoo meer — waartoe de voeten van den schoenmakersjongen in beweging wor-den ( worden ) gezet .
Maar bovendien , wij zeiden het alreeds dat hij bij zijne eigenlijke verrichtingen , waartoe hij van rechts - en plichts-wcge ( plichts-wcge ) geroepen is , ook die van huisknecht en dienstmaagd te vervullen heeft . Dat werkt er ook al toe meê , dat hij meer uithuizig dan op " zen " winkel is , en dat hij een straatslijper is , die van e'.k huis weet hoe ' t er van buiten uitziet , hoeveel ramen er in zijn , en hoevele potten bloemen of vogelkooien voor elk raam staan , alle voor-werpen ( voorwerpen ) , die uitermate zijn attentie trekken en altoos kunnen bijdragen om met der tijd zijn kunstsmaak ie veredelen . Tegen wind en weer , hitte en vorst is hij gehard als de zool van een dragonierslaars . Hij acht het volstrekt geen ongeluk , als hij wat wachten moet in ' t voorhuis , op den mat , want op de bank te gaan zitten , dat komt in zijn kraam niet te pas : hij is jonker snelvoet . Dat geeft hem dan ook de gelegenheid met zijn flinke oogen al op te nemen wat onder zijn bereik valt : schel , lantaarn , standerd ; jammer voor hem , dat de hcden-daagsche ( hcden-daagsche ) tijd de staande klokken uit den ganghoek heeft doen verdwijnen : dat was een onuitputtelijke bron van aan-schouwing ( aanschouwing ) en bewondering .
Maar daar komt eindelijk de meid aansloffen : " zeg ereis , jongen , de jufvrouw zeit , dat je an den baas zeggen mot dat die schoenen allemendig nauw zijn , en dat . ie ze nog ereis op de leest mot doen ; want dat de jufvrouw ze niet kan andoen van wegens de pijn . . . Zes ereis , jongen , ik heb hier nog een paar schoenen , maar die bennen van mijn , zou je die niet ereis wat kennen bijlappen ."
— Wel nou koman ," is het antwoord ," mot je me daarom zoo lans laten wachten ; ik zal ze meenemen , der juf-vrouw ( jufvrouw ) der paar , en jou paar ook , maar men baas is niet gek . die weet ommers der jufvrouw der maat wet , en dat paar van jou , zei ik aan je vrijer op den winkel geven , hoor je Antje . . .»
" Kom , hoepel nou maar op ! .... hei ! wanneer breng je ze weerom ?"
/ Op St . Juttenirs , Ant , ... ' t Is net nou zomer , dan dansen de kalven op ' t ijs . . .»
" Zei je ze goed laten maken ?"
Maar de jongen is al lang weg , en in een ommezien de straat uit .
Daar komt hem , om den hoek , Tijs de krullejonsen tegen met een heelen zak zaagsel op zijn rug of hoofd . want dat is niet wiskundig uit te maken . Ongelukkig laat die zich in ' t voorbijgaan ontvallen : " Sehoenlappertje vetleer ." Maar — er is wel om minder in de groot e wereld combustie geweest — in een oogenblik daalden een paar dienst maagds-sehoenen en jufvrouws-laarsjcs zoo onzacht op den zak zaagsel neer , dat er een gat in werd geboord en heel wat van den witten inhoud aan en tusschen het zwarte leer verbonden bleef . Kloppartij ; gevolgd door knikkerpartij na den gesloten vrede . . . dat alles tezamen heeft mooi een uurtje gekort , gevoegd bij het . kwartier waehtens in ' t voorhuis voormeld , kan men nagaan wat er op den winkel te wachten staat . Grauwen en snauwen is nog engelenmuziek bij het schreeuwend koor dat den jongen afwacht , tegen wien het overgebleven zaagsel hier en daar maar al te zeer getuigt , en die zich vergeefs voor de kastijding wil
vrijwaren , door al proestende uitteroepen : " dat hij voor den piknaald was opgekomen , en dat die krullenjongen hem en al zijn maats door dat deuntje uitgejouwd had .»
Met het hondenras heeft onze jongen het altijd te kwaad ; toen er nog s:ecn belasting op die vierpooten was , liepen de straten van deze over ; en daar de schoen-makersbode ( schoenmakersbode ) ook nog al op ' s Heeren wegen loopen en draven moet , kwam daar menige botsing uit voort , zeker van min aangenamen aard voor voorbijgangers , zoodat menigwerf de politiedienaar een eind aan den strijd maken moest , ' t Is ook zulk een pret die mop-sen ( mop-sen ) , kardoezen en andere honden-verscheidenheden aan te hitsen en ze een leven te doen maken dat de heele straat er van op stelten raakt , voorbijgangers voorzichtig moeten uitwijken , de juffer daarginds geen voetje durft verzetten , het paard voor den wachtenden bestelwagen van den spoorweg de ooren , spitst en trappelt van ongeduld , Jan scheldt tegen den jongen ; Piet tegen de blaffende dieren , die een leven maken dat u hoeren en zien vergaat . Als vierpool nu tot de crisis van zijne boosheid geraakt is , — en de schoenen - en laarzenjongen weet dat als bij instinct , — wee dan den keffer , wanneer onze aanhitser een paar lijvige laarzen over den arm heeft : tien tegen éen of er vliegt er een tegen mops , die , al jankende en druipstaartende , aftrekt en onzen held he * slagveld laat . Overwinnend snelt hij toe , en raapt hij den laars weer op,KÜe althans geen bloed heeft doen vergieten , en geen woningen in den brand heeft gescho-ten ( geschoten ) , zooals zekere tweevoetige en tweehandige wezens wel eens doen , die dan nog in de overwinning " Victorie » laten schieten , anders gezegd » vreugdesalvo's geven .»
Onder alle eigenschappen die men in het voorwerp dezer studie zou kunnen opmerken — en die wij maar ter zijde laten omdat men zijn sujel niet moet uitpluizen als een phsycholoog of methaphysikcr , — behoort er eene , die men niet in hem zou verwacht hebben : nl . die van diplomaat . Verrassende combinatie der reeds geschetste eigenschappen van dien stouten straatbengel , dien drift-kop ( drift-kop ) , dien luchthartigen wijsgeer , met de taaiheid en de geslepenheid van den diplomaat . Laat zijn baas , zijn meester en souverein , eens niet heel precies betaling krijgen — ' t kan gebeuren — van studenten of kunste-naars ( kunstenaars ) , van zonen van Mars of Minerva , van ... nu de lijst , behoeft niet verder te worden aangevuld . De souverein weet niet beter dan dien aankomenden leer-gast ( leergast ) met de noodige instruction te voorzien , hem de qnitantie als lastbrief meê te geven , en zelden , of hij slaagt er in door gladden tong en taai geduld , het doel te bereiken en de hoogstrevende geesten te bedui-den ( beduiden ) dat hij kwalijk op den winkel kan noch mag terug-komen ( terugkomen ) , zonder de klinkende specie ; want met » pampier » banknoten en dergelijk " gerei ." daar houdt hij zich niet meê op ; »' t mot tikken ,» denkt , hij , zoowel de hamer van den schoen makers winkel , als ' t geld voor het gefatsoeneerd leer . Zoo brengt hij , goedsmoeds , altijd maar alles tot zijn vak terug , lacht met de rest , en ziet . er gezond , vlug en stevig uit . en , zonder dat hij ooit Griekseh geleerd heeft , is hij een ware Demo-criet ( Demo-criet ) , luchtig en blij . Dat komt er van , dat hij vroeg leert wat het is : goed op zijn voeten en stevig in de schoenen te staan , en zich bij zijn leest ie houden .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer