Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 34
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 34
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
34
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE O L IJ F T A K .
VRIJE ARBEID ,
DOOK
Dr . B . TIDEMATT Jzn . II .
—>*»&-*«—
Is Duitschlarid het land van den belem-merden ( belemmerden ) arbeid , vooral daar , waar de Pruisische wetgeving van kracht is , dan staat het te vreezen dat het in praktijk brengen der Pruisische denkbeelden op dit punt in de naaste toekomst geen zegen wezen zal voor den arbeidersstand aldaar . Hoewel in ons vaderland vrijheid van arbeid kan gezegd worden te bestaan , als we ons met onze Duitsche broeders verge-lijken ( vergelijken ) , toch deelen wij , Nederlanders , nog niet in den vollen zegen dier vrijheid zoolang de onherziene patentwet den ar-beider ( arbeider ) dwingt te betalen voor het recht om te mogen arbeiden . Maar bovenal zul-len ( zullen ) wij al onze krachten dienen in te spannen om den arbeider kennis mee te deelen en vaardigheid te doen verkrijgen , en alzoo den arbeidersstand te verheffen , opdat hij blijke de vrijheid waardig te zijn als een hem verschuldigd recht . Ambachtscholen moeten overal den op de lagere school wel onder-wezen ( onderwezen ) arbeider kennis van , vaardigheid in en liefde tot zijn vak aanbrengen . De smid , die verlegen staat , als gij hem een circuleer-kachel bestelt ; de hovenier , die niet met kennis weet te snoeien en te enten , die de natuur niets kan afdwingen , en niet in staat is voorjaarsgroenten te leveren , omdat hij slechts weet te garen , wat de koude grond in ons land nu zelf voortbrengt , — zulke arbeiders zullen , terwijl elders op dit ais op ieder ander gebied vooruitgang is waar te nemen , noodzakelijk ter zijde geschoven worden . Engeland is het land van den vrijen arbeid . Laat mij u de geschiedenis mogen verhalen van een engelschen tuinmans-jongen ( tuinmansjongen ) , om in zijn voorbeeld U den zegen en daarin den eisch van den vrijen arbeid te doen erkennen .
Er was dan eens een tuinmansjongen , die geboren op een groot landgoed , onder-wijl ( onderwijl ) hij harken , schoffelen en kruien moest , zijn ' oogen den kost gaf . Niets kon hij zien , of hij vroeg : waarom is dat zoo en niet anders ? Zag hij eene bloem , eene plant of een vrucht , dan poogde hij achter de wijze van haar groei te komen , en de kunstmatige kweeking er van te begrijpen . Op school had hij goed leeren teekenen en schrijven , en terwijl hij zijne opmerkingen op papier stelde , werd hij zonder de hulp van een professor een kruidkundige in het klein . Bovendien vermaakte hij zich in zijn vrijen tijd met het teekenen van allerlei plannen voor den aanleg van par-ken ( parken ) en tuinen .
Tot de dingen , die in ' t bizonder hein boeiden , behoorden de broeikassen , die zich op het buiten van zijnen meester bevond , n . Hij oordeelde dat hel binnen die ka ? sen zoo donker was van wege het dikke glas en de zware latten der ruiten . Bovendien begreep hij , dat , als de glazen eener kas eene zachte glooiing vormden , de zonnestralen slechts weinig warmte binnen de kas brengen konden , daar de stralen van ochtend - en avondzon dan , in plaats van flink door te dringen , bijna schampend langs het glas nedervielen . Het was toen 18*28 en de 27jarige knecht begaf zich naar zijn meester met het plan van een ijzeren broeikas , waarvan de glazen zoodanig geplaatst waren , dat zij de stralen der ochtendzon loodrecht , en die der avond-zon ( avondzon ) schuins doorlieten , zoodat er altijd
eene gelijkmatige warmte heerschte binnen de kas . Het plan vond goedkeuring en onze tuinmansjongen , die nog iets anders als harken zich zelven geleerd had , werd in 1831 de vervaardiger van de eerste broei-kas ( broeikas ) uit ijzer en glas . De tuinman mocht smid en glazenmaker worden zonder van het eene gild naar het andere te verhuizen , en maakte in 1855 een broeikas van 300 voet lengte , in onbelemmerden vrijen arbeid . Hij was de eerste die glasruiten sneed van 4 voet in het vierkant , en een fontein maakte waarvan het water met pijpen van 800 el aangevoerd , een straal wierp van 270 voet . Hem werd niet gevraagd naar zijn gildebrief , en voor al die kunst-vaardigheid ( kunstvaardigheid ) deed hij geen stap buiten zijn onmiddellijke omgeving . Op de paden zelven van zijns meesters park werd hij knap : werd hij van tuinmansjongen bouwmeester , waterbouwkundige en nog meer .
liet Paleis van Volksvlijt te Amsterdam , die glazen reus met ijzeren gebeente , die om de ontzaglijke afmetingen zijner lede-maten ( ledematen ) de bewondering van den vreemdeling opwekt , is eene verbeterde navolging van de glazen paleizen op kleinere schaal in het buitenland . De aanleiding tot de ont-wikkeling ( ontwikkeling ) dezer bouwsoort werd gegeven , toen in Engeland in 1850 als prijsvraag uitgeschreven werd , hot vervaardigen van een gebouw groot genoeg voor eene wereld-tentoonstelling ( wereldtentoonstelling ) . Van de 245 ingekomen plannen kwamen slechts 18 eenigszins in aanmerking , maar geen enkel werd er bekroond . Inmiddels had onze tuinmans-jongen ( tuinmansjongen ) zich naam gemaakt door den aanleg en de verfraaiing der landgoederen van den hertog van Devonshire . Hij had een stoomschaaf uitgevonden die f288 kostte , in korten tijd ijzeren raainroeden ver-vaardigen ( vervaardigen ) kon , en op een trekkas van 300 voet eene bezuiniging gaf van i ' 16.800 , daar het werktuig slechts door één man en een jongen bestuurd behoefde te wor-den ( worden ) . Onze jonge man dacht , nu zoo-velen ( zoo-velen ) gefaald hadden , ook aan de beant-woording ( beantwoording ) van bovengenoemde prijsvraag , en te midden van allerlei bezigheden ont-wierp ( ontwierp ) hij in 4 dagen tij ds ( 11—15 Juni 1850 ) op een stuk ldadpapier het plan van een glazen paleis , dat de goedkeuringvan alle beoordeelaars wegdroeg . Wel werd het werk van hem , den onbekende , met allerlei scheeve beoordeelingen door de architecten van zijn tijd ontvangen , maar toen een plaatwerk het plan in alle opzichten deed kennen , was de openbare meening er voor gewonnen . Voor f957.600 werd de gewezen tuinmansjongen bouwmeester van het eerste glazen paleis op de wereld . Na de voltooi-ing ( voltooiing ) zou de vervaardiger eigenaar kunnen worden voor f 1.800.000 . Binnen eenjaar , dat allervoordeeligst voor de ijze
Daar aan het hoofd van den stoet ging naast H . M . Victoria onze gewezen tuin-mansjongen ( tuinmansjongen ) , thans Sir Joseph Paxton , ridder der Bathorde . Hem werd eene grati-ficatie ( gratificatie ) van f 60,000 toegelegd , en het engelsche volk wist geen betere hulde voor den man , die door vrijen arbeid zich zelven geholpen en de natie gezegend had , dan hem te benoemen tot lid van het engelsch Parlement . Als zoodanig hief hij moedig de banier van den vrijen arbeid omhoog , zelfs onder al de elenden van den Krim-oorlog ( Krim-oorlog ) , toen hij onder zijne leiding door een corps arbeiders een spoorweg liet aan-leggen ( aanleggen ) van Balaklava naar de loopgraven voor Sebastopol . Paxton overleed den 6 Juni 1865 .
Vrije arbeid is alzoo een ingespannen worsteling tegen allerlei moeilijkheden . Het gildewezen was een hoogst gemakkelijke arbeid . Men wist waar op te rekenen viel ; na de stemmige bezigheid met voorge -
schreven werktuigen , na het innen dei-vaste ( dei-vaste ) bezoldiging , sliep de gildebroeder rustig in onder de vaderlijke hoede van stads - of landsregeering . Vaste woorden , vast loon , vasten koopprijs verzekerde de regeering aan de burgers . Zullen wij dien tijd de gouden eeuw noemen ? Zeker het eten werd wel niet in den slaap genomen , maar toch in vaste portieën te huis bezorgd bij iederen werkman .
Evenwel , terugwenschen baat niet . De nieu we samenleving heeft eene onbegrensde mededinging opengesteld , en voor dien ernstigen wedloop zijn deugdelijke krachten noodig . Thans wil de maatschappij geven loon naar werk , maar dan moet de werkman ook thuis zijn in zijn vak , thuis in de eischen der samenleving . Het ABC van den kundigen werkman is vaardig en net schrift , juiste teekening , scherpe blik , helder oor-deel ( oordeel ) , vlugge rekenwijs , en vooral vasle hand door geene onmatigheid bevend of onzeker . Zoo kan hij het voortdurend prak-tisch ( praktisch ) examen ondergaan als de menschen zijne vaardigheid vergelijken met die van anderen . Onderwijs goed gegeven , trouw gevolgd , is ook hier weder de bron van levensheil . Zoo kan de werkman ook veel zelf doen om zijn loon te verhoogen , omdat het is in evenredigheid van zijn werk .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer