Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 380

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 380
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
380
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
4
DE OLIJFTAK
— LTJCILLA LEGDE HAAK HANDEN OP DE BEIDE GEZICHTEN . — ( Blz . 2 .)
bet begeert , mijnheer ! zal ik u vroeger naar Parde-nick ( Pardenick ) geleiden .»
— Neen , mijn waarde gids , — hernam ik , ik zal mij nog wat nabij E r ezijn-Dina s ophouden , daar ik de ontvangene indrukken niet gaarne zoo spoedig wil doen verflauwen .» — Inderdaad , ik had meer ge-vonden ( gevonden ) , dan ik was komen zoeken .
Een schoone kust en een rotsstreek tot lijst strekkende aan eene zoo heldhaftige zelfopoffering ; eene uitgezochte natuur ; een moedig hart , dat zich beschuldigt dat het niet genoeg geworsteld heeft tegen zijne slechte neigingen , en dat tot eenen hoogen trap van volmaking gekomen is , door zich tot regel te stellen , geheel het leven opteofferen voor het geluk van anderen : zulk eene studie kon wel opwegen tegen de schoonste voorgebergten van Cornwallis .
Den anderendaags vertrok ik naar Londen , nadat ik eerst nog een laatst bezoek had gebracht aan het dorp Piran , nadat ik afscheid genomen had van Ralph en Nannie , en nadat ik den zegen van hunnen gelukkigen huisgenoot — van Vader Jozef — ontvangen mocht !
De Mtle Miei's
EN HUN GEOOTE TELESCOOP .
( M et eene gravure .)
— ♦— I .
Toen in 1781 onverwacht een zevende planeet werd ont-dekt ( ontdekt ) , wekte dit onder de wetenschappelijke mannen van alle volken eene ware geest-drift ( geestdrift ) op en men beijverde zich allerwege den grooten ont-dekker ( ontdekker ) gelukwcnschen aan te bieden . De sterrekundige , die het bestaan van de planeet . Uranus had doen kennen , ver-wierf ( verwierf ) daardoor een eersten rang in de wetenschappelijke wereld . En wat den roem van Sir Wil-li ( Willi ) am Herschel nog meer staanc'e hield , was de vlucht , die de onderzoekingen op ster-rekundig ( sterrekundig ) gebied sedert , en vooral gedurende het vierde eener eeuw , genomen hebben ; daar niet alleen nog een groote planeet , maar wel een hon-derdtal ( honderdtal ) kleinere planeten in ons zonnestelsel werden ontdekt en de photographie zelve heeft medegewerkt het veld der sterrekunde uit te breiden .
Willem Herschel werd , den 15 November 1738 , te Hanover geboren , en was de derde zoon van Isaac Herschel , een uitstekend musicus in die stad . De naam zijner moeder was Anna Ilse Moritzen . Het ouderpaar verkeerde in alles behalve ruime omstandigheden , zoodat het niet bij machte was de kinderen eene voldoende opvoe-ding ( opvoeding ) , te geven . Gelijk ' t niet zelden bij de beoefening van kunsten en wetenschappen gaat , in sommige geslachten is de zucht en aanleg daarvoor als ' t ware erfelijk . Zoo ook hier : het zestal zonen en het viertal dochters van dit gezin muntten later allen in de toonkunst en andere vak-ken ( vakken ) van kennis en in de schoone kunsten uit .
In 1759 bezocht Willem Hersehel , toen in zijn 21e jaar , Engeland , in gezelschap van zijn oudsten broeder , destijds kapelmeester van een muziekcorps bij een Hano-versch ( Hanoversch ) regement , dat op het land in kwartier lag . In dezen tijd zijns levens schijnt hij vele zorgen en ontbe-riugen ( ontberiugen ) te hebben ondervonden ; ' t was eene zware wor-steling ( worsteling ) met het lot , waarin hij zich echter nooit aan moedeloosheid noch wanhoop overgaf . Eindelijk brak een lichtstraal door : Lord Durham bekwam voor hem de plaats van muziekonderwijzer bij een Engelsch regement
dat op de grenzen van Schotland geposteerd was . Die benoeming was de eerste sport tot zijne bevordering ; want zijn naam als bekwaam muziekant groeide gestadig aan , en verschafte hem eer en voordeel . In het jaar 1765 werd Herschel te Halifax als organist aangesteld ; de wedde aan die betrekking verbonden , gevoegd bij de inkomsten van de lessen , die hij gaf , verschaften hem een betrekkelijk onbekrompen bestaan . Zijn ledigen tijd besteedde hij nu aan ' t beoefenen van talen , vooral van ' t Latijn en Italiaansch en een weinig Grieksch , met geen andere hulp dan een spraakkunst en woordenboek . Hij werd echter in die talen binnen korten tijd zeer bedreven .
In 1760 kreeg Herschel de voordeeligcr plaatsing als organist in de Octagon-kapel , te Bath . Het was in deze stad dat hij zijne aandacht begon te vestigen op de werk-dadige ( werkdadige ) sterrekunde . Gedurende den eersten tijd van zijn verblijf aldaar , werd zijn tijd echter grootendeeis inge-nomen ( ingenomen ) door openbare muziekuitvoeringen , waarbij nog kwam dat het aantal zijner particuliere lessen gedurig toenam ; toch vond hij nog gelegenheid om zijn taai-en ( taaien ) wiskundige studiën met goed gevolg voort te zetten .
» W . Herschel was nooit een wiskunstenaar van den eersten rang , maar zijn natuurlijke aanleg en schranderheid ver-goedden ( vergoedden ) als ' t ware wat hem aan den eersten aanleg ontbroken had . Zij die in de gelegenheid zijn geweest zijne talrijke in ' t licht gegeven geschriften na te gaan , ( merkt een Engelsch schrijver op ) hebben ' t beseft dat een helder verstand al zijne onderzoekingen bestuurde ; en er is niet aan te twijfelen dat , als hij van den beginne af onderricht had genoten inde stellige wetenschappen , zijn geschiktheid en geestkracht voor wiskunstige toe-passingen ( toepassingen ) door niemand geëvenaard zou zijn geworden . De volharding en vastheid van wil , die hij ten toon spreidde in de volmaking van zijn zelf aangeleerde kundigheden , worden slechts zelden gevonden . De heer Arago heeft opge-merkt ( opgemerkt ) , dat Herschel door de toonkunst tot de kennis der wiskunst is gekomen ; de wiskunst voerde hem op hare beurt tot de optica , de eerste en vruchtbare bron van zijn groote ontdekkingen , en zoodoende rijpte de tijd dat de bespiegelende kennis van den jongen muziekant zich toch zoodanig ontwikkelde , dat deze zich krachtig genoeg ge-voelde ( gevoelde ) tot nasporingen die geheel vreemd waren aan zijn gewone aanvankelijke bezigheden .» De schitterende uitkom-sten ( uitkomsten ) en de oorspronkelijkheid van de meeste dezer navor-schingen ( navorschingen ) worden in zijne talrijke geschriften in ' t licht gesteld .
Herschel's wiskunstige studiën brachten hem het eerst tot de kennis der bespiegelende sterrekunde , en later tot de onbedwingbare aandrift om de physieke verschijnselen der hemellichamen , zoowel de planeten als vaste sterren betreffende , te onderzoeken . Weinige jaren nadat hij zich te Bath had gevestigd , kwam hem een kleine telescoop in handen . Dit werktuig , hoe onvolmaakt ook , was echter voldoende om hem vele voorwerpen te doen onderscheiden die voor ' t bloote oog onzichtbaar waren . De eerste uit-komsten ( uitkomsten ) van eene aanschouwing der hemellichamen door dezen telescoop wekte in onzen jongen muziekant-sterrekundige ( muziekantsterrekundige ) de grootste geestdrift op . Hij koesterde van toen af geen ander verlangen meer dan betere werktuigen ter waarneming te verkrijgen . Hij besloot dus zich een anderen telescoop van grooter afmeting aan te schaffen . Maar wie schetst zijne teleurstelling toen hij bevond dat de prijs , door den werktuigkundige geeischt , zijn geringe middelen verre te boven ging . Zulk eene teleurstelling zou in staat zijn geweest den ijver van menigen onder-zoeker ( onderzoeker ) te bekoelen , doch bij Herschel had zij juist eene tegenovergestelde uitwerking : onwankelbaarder dan ooit was zijn besluit het verlangde werktuig machtig te worden . Als hij geen telescoop kon koopen , zou hij er een met eigen handen vervaardigen . Hij legde zich nu toe op ' tnemen van proeven , teneinde het metalen mengsel te verkrijgen , dat het best geschikt was om het licht te weerkaatsen , en op de mid-delen ( middelen ) om aan den gepolijsten spiegel den juistcn vorm voor het doel te geven . Eene zoo zeldzame volharding moest on-getwijfeld ( ongetwijfeld ) slagen . In 1771 smaakte Herschel dan ook de voldoening dat hij de hemelen kon onderzoeken met een New-toniaanschen ( Newtoniaanschen ) telescoop van vijf voet lengte , geheel door ham . zelven vervaardigd .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer