Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 329

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 329
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
329
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
O II E » h
T B ; K R E B
HKBUD , l§öl 1UI S
T Verkrijgbaar bi J a > ! e boekbandelaren en postdirecteuren des Rijks . — Agenten in N . 0 . Indië : Butjining en Wijt , te Batavia , en aan de Eaap de Goede Hoon-J.M.Belinfante ( HoonJ.M.Belinfante ) , Kaapstad — Met de aannemingen bezorging van AdveHentiën in Duitschland , Oostenrijk en Zwitserland belasten zich de HH . Haasenstein
Voor België , Frankrijk , Engeland en Italië adresseere men zich " bij G . L . Daube & Co ., 26 , Chaussée de Wavre , Ixelles-lez-Bruxelles .
Hoofdredacteur : Ds . S . L . ten Hove , te Hoorn .
Alle stukken en brieven franco aan de Uitgevers : Gebr . Belineante , te ' s Gravenhage .
Inzending van advertentiën uiterlijk vóór Vrijdag-middag ( Vrijdagmiddag ) 2 ure .
Verschijnt eiken Zondag .
EERSTE JAARGANG . - J6 42 — 15 OCTOBER 1871 .
Bureel : Tweede Wagenstraat , 100 . ' S GRAVENHAGE .
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden . Franco per post in alle deelen des Rijks , bij toezendine
vooraf van een postwissel a ƒ 1 .-— of 20 postzegels
a vijf cents . Advertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement
250 reg . 12 % et .; — 500 reg . 10 et .; — 1000 reg . 7 % et .
MISS FI3ST0H ,
GE HIE BÜHGH ,
Een verhaal uit het dagelïjksch leven ,
DOOR
WILKIE COLLINS .
EEBSTE GEDEELTE . VEERTIENDE HOOFDSTUK .
ONTDEKKINGEN OP BKÏÏINHÏ1ITEI .
) k behoef wel niet te zeggen welk besluit ik 1 nam , zoodra ik eenigszins van den eersten schrik bekomen was .
Dank zij mijn vroeger avontuurlijk leven , heb ik de gewoonte gekregen in ernstige omstan digheden , van welken aard ook , spoedig een besluit te nemen . In de gegeven omstandigheid zag ik dadelijk in , dat er twee dingen moesten worden gedaan . Vooreerst , mij onverwijld met de noodige hulp naar Bruinheuvel te begeven ; ten andere , Lucilla onkundig te houden van hetgeen er voorgevallen was , totdat ik zou zijn teruggekeerd en haar voorbereiden kon op ' t geen ik mocht hebben ontdekt .
Ik zag om naar mevrouw Finch . Zij was onmachtig in een stoel neergezonken . // Luister eens !// zeide ik , terwijl ik haar aan den arm schudde . Ik had geen tijd om medelijden te hebben met flauwten en zenuwen .
Het kind lag nog steeds in mijne armen , en was bijkans niet in staat , uitgeput van vermoeienis en schrik als zij was , een voet te verzetten . Ik kon niets doen , voor dat ik van dien last bevrijd was . Mevrouw Finch keek mij snikkend en klagend aan . Ik legde het kind bij haar op schoot . Jicks bood eenigen weerstand toen ik haar aan een ander overgaf ; dit duurde echter niet lang , want weldra liet zij baar vermoeid hoofdje op de borst van haar moeder zakken . // Kunt gij haar jurkje uittrekken ?// vroeg ik , en schudde haar op nieuw — maar dit maal onzacht .
Het vooruitzicht van eenige huiselijke bezigheid van welken aard ook scheen mevrouw Finch op te wekken . Zij keek naar de zuigeling in zijn wiegje in den eenen hoek der kamer en naar het boek dat op een stoel in een anderen hoek lag . De tegenwoordigheid van deze twee welbekende voorwerpen scheen haar moed te sterken . Zij beefde , zij loosde een zucht , zij ademde vrijer en begon het jurkje uit te trekken .
// Verberg het zorgvuldig ,// zeide ik , // en zeg niemand een woord van wat er is gebeurd totdat ik terugkom . Gij kunt u zelve overtuigen dat het kind ongedeerd is . Breng haar tot bedaren , en wacht hier . Is mijnheer Finch in zijn studeerkamer ?'/
Mevrouw Finch loosde op nieuw een zucht en zeide : // Ja .// Het kind deed eene laatste inspanning . // Jicks wil met u meegaan ,// zeide de ontembare kleine zwerfster met zwakke stem . Ik snelde de kamer uit en liet de drie kinderen bij elkander .
Nadat ik , zonder antwoord te krijgen , aan de deur der studeerkamer had geklopt , opende ik die en trad binnen . De weleerw . heer Finch , in een gemak-kelijken ( gemak-kelijken ) armstoel gedoken ( terwijl het zachte witte papier , waarop zijn preek moest worden geschreven , naast hem lag uitgespreid ) sprong op en keek mij aan als een geestelijke die op ' t oogenblik uit een vasten slaap ontwaakt .
De predikant van Dimchurch hernam echter dadelijk zijn waardige houding .
« Vergeef mij , mevrouw Patrolungo , ik was zoo in gedachten verdiept . Wees zoo goed en meld mij in korte woorden de reden van uw komst.//Dit zeggende , wees hij plechtig naar de ledige vellen papier en voegde er met zijn diepste basstem bij : // Preêkdag !/■
Ik deelde hem in de duidelijkste bewoordingen mede , wat ik op het jurkje van zijn kind had gezien , en wat ik vreesde dat op Bruinheuvel was geschied . Hij werd doodsbleek . Als ik ooit iemand hevig heb zien ontstellen , dan was ' t de predikant Finch .
// Vreest ge iets kwaads ?// vroeg hij . // Denkt ge dat er boosdoeners in of nabij het huis zijn ?//
// Ik denk dat er geen oogenblik tijd te verliezen is ,// antwoordde ik . // Wij moeten naar Bruinheuvel gaan en onderweg nog zooveel mogelijk hulp zien te krijgen .//
Ik opende de deur en wachtte dat hij met mij meê zou gaan . Mijnheer Finch ( die naar ' t scheen nog steeds over de vraag nopens de boosdoeners nadacht ) zag er uit alsof hij zich zelven op dat oogenblik honderd mijlen ver van zijn pastorij wenschte . Maar hij was de meester van het huis ; hij was de voornaamste man van het dorp — zooals de zaken nu stonden bleef hem geen andere keuze over , dan zijn hoed op te zetten en meê te gaan .
Wij stapten samen het dorp uit . Mijn eerwaardige begeleider bewaarde voor ' t eerst sedert mijn korte ken-nismaking ( kennismaking ) met hem het stilzwijgen . Wij vroegen naar den eenigen policie-beambte , die er inden omtrek was ; deze was afwezig om de ronde te doen . Wij vroegen of iemand ook den dokter had gezien . Neen : het was de dag niet dat de dokter te Dimchurch kwam . Ik had hooren zeggen dat de herbergier van de // Gekruisde Handen // een fatsoenlijk en geschikt man was , en ik stelde voor aan de herberg stil te houden en hem met ons mede te nemen . Mijnheer Finch greep dit voorstel met beide handen aan . Het gevoel van zijn eigen gewicht rees weer
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer