Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 328

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 328
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
328
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8
DE OLIJFTAK .
Hij hoorde niets meer . " Volgt mij !// riep hij zijne manschappen toe en was hun reeds vooruit op de trap-pen ( trappen ) en vloog over den nog half duisteren zolder naar het kamertje heen , waar de ambtman dien namiddag was opgesloten geweest en van waar de stem des mole-naars ( molenaars ) hem tegemoet klonk .
Toen Dietrich de deur open stiet , vertoonde zich een zonderling schouwspel aan zijne oogen . De dikke mole-naar ( molenaar ) stond dicht bij hem , op den koevoet gesteund , alsof hij den ingang bewaakte , en het hoopje geslagen Franschen hield zich met den ambtman dicht bij het raam waardoor men , gelijk de lezers weten , op het afdak boven de molenraderen en de gracht uitzag . Niet-tegenstaande ( Niettegenstaande ) de schemering kon men bespeuren dat de sol-daten ( soldaten ) meer dood dan levend waren , en den ouden Jakob voor den duivel in persoon hielden . Het raam stond open en op den barsehen uitroep van den molenaar : " kom dan , of moet ik je beenen maken ? Hopsasa !" klom er juist een op het kozijn en sprong naar buiten — een zwaar gedruisch , een plomp in ' t water en — Jakob wendde zich naar den binnenkomende en keek hem met een gezicht aan alsof hij wilde zeggen : « Wel wat komt daar nu nog meer ?//
Toen hij hem echter herkende , reikte hij hem lachend de groote knuist en zeidc : " Zoo , waar kom jij van daan ? Je komt juist van pas . Buiten in den donker is mij een ontsnapt en heeft zich zeker ergens verscholen . Zoek hem , maar je moogt hem niet dooden ."
« Wij nemen ze allen gevangen , die schurken !// riep Dietrich nog gloeiend van verontwaardiging , » de w-apen-stilstand ( w-apen-stilstand ) is uit , de dans begint . En de spion daar , dien die domkop in het boseh liet ontsnappen ."
« Dien kunt ge krijgen , die gaat mij niets aan . De anderen daarentegen behooren mij toe — hier is nog onzijdig gebied ! En daar die gekken beneden de deur niet uit wilden , moeten zij er nu boven uit ." En hier-op ( hierop ) wendde hij zich weder tot de gevangenen , en zijn « Voorwaarts ! Hopsasa " weerklonk op nieuw en de Eransehman sprong . En toen de drie overigen merkten dat daar beneden enkel een koud bad was te halen — waar men geen gevaar liep omdat de molen stilstond en de hoogte niet aanmerkelijk was — volgden zij nu op baas Jakob's commando snel na elkander .
" Zoo zeide de oude die zich in de handen wreef en naar hei venster trad , terwijl Dietrich met zijne huzaren den jammerenden , vlockendcn en kermenden ambtman in verzekerde bewaring namen , — " alles met orde en bil-lijkheid ( billijkheid ) . Daar loopen zij — het zal hun goed doen , want het water is koud . En nu willen wij naar beneden en een slokje tot hartversterking nemen . Sakkerloot , ik ben van mijn leven nog niet zoo gauw uit mijn bed ge-komen ( gekomen ) . En ziet ge jongen ," vervolgde hij , zich tot Dietrich keerend " toen ik mijne kleine hoorde schreeuwen , heb ik iets gevoeld — dat zal zoo iets als " angst " ge-weest ( geweest ) zijn . Ik weet nog niet hoe ik in haar kamer en er weer uitgekomen ben ."
Dietrich kon hef niet helpen , hij moest lachen , hoewel het hem eigenlijk geheel anders te moede was .
" Wel , baas ," hernam hij , " als dat uw angst ge-weest ( geweest ) is , dan beware onze lieve Heer iedereen voor uwen moed !"
Voor eën slokje hadden zij nog tijd , maar meer ook niet , want uit het bosch kwamen er hoe langer hoe meer troepen aangedraafd , en Dietrich moest zich haasten om met den van koude en angst rillenden ambtman , dien men op een paard gebonden had , de anderen te halen . Hij kreeg echter een woord meê op - -weg ( -weg ) dat hem meer verwarmde dan het slokje , want toen hij te paard steeg , riep baas Jakob hem toe : " Dus , zooals ik gezegd heb , wanneer niet de windbuil , maar de man uit den oorlog terugkomt , jongen , dan kan bij zijne bruid afhalen . Daar blijf het bij ."
De Eransehen kwamen niet meer in deze streek , want in de eerstvolgende gevechten werden zij ver terugge-dreven ( teruggedreven ) . En dat was zeker ook voor Jakob en dozijnen een geluk , daar zij anders ongetwijfefd weerwraak zou-den ( zouden ) hebben genomen over den leelijken wals , dien de dikke molenaar met hen gedanst had .
Van den heer ambtman Bauscher op Zuurboord heeft niemand meer iets bepaald vernomen : misschien heeft niemand ook onderzoek naar hem gedaan . Des te meer weet : men van Dietrich te vertellen , die , volgens den wensch van den ouden , als degelijk man huiswaarts keerde , zelf de molenaarster van zijne braafheid en soliditeit overtuigde , terwijl hij zijn bruidje naar het altaar voerde en lange jaren in den gansehen omtrek als een der meest geachte bewoners bemind werd .
Maar het meest bekend was en bleef toch » de dikke molenaar // , Jakob Behfeld zelf . Ofschoon hij reeds lang gestorven is , blijft toch de herinnering aan hem en zijne onverschrokkenheid levendig in aller geheugen en allerwege in den omtrek hoort men , wat sedert zijne daad tot spreekwoord geworden is : " Hopsasa ! heeft de dikke molenaar gezegd .»
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
den Haag , 1 October .
Er heerscht nog steeds diepe rust in de politiek , maar het is de rust , die den storm voorafgaat . De Tweede Kamer heeft de Indische begrooting reeds in hare af-deelingen ( af-deelingen ) onderzocht en houdt zich thans bezig met het onderzoek der Staatsbegrooting voor Nederland . Dat alles gaat in het diepst geheim ; langzaam zet de stroom zich in beweging ; langzaam zwellen de papieren golven
tot voorloopige verslagen en regeerings-antwoorden , en , nadat het regcerings-beleid tot in de geringste bijzonder-heden ( bijzonderheden ) in het geheim is nagevorseht , volgt eene openbare behandeling , waarbij het niet langer geldt een strijd over kleinigheden , maar over beginselen . Althans zóó behoort het te zijn . De constitutioneele regeeringsvorm , waaronder wij liet voorrecht hebben te leven , eischt een onver-poosden ( onverpoosden ) strijd over beginselen ; want , zonder dien strijd , zou de maatschappelijke vooruitgang blijven stilstaan , zou Nederland achterblijven bij de naburige volken , en zijn goede naam als beschaafde en verlichte mogendheid verliezen .
Er moet dus strijd zijn ... over beginselen ! Maar is ' t ongepast , bij het naderen van t openbaar begrootingsdebat , den wensch te uiten , dat de strijd ook werkelijk over niets dan over beginselen loope ? Het is honderdmalen gezegd,"maar het kan niet genoeg herhaald worden , dat er in den eonstitutioneelen staat partijen moeten bestaan . Al werden zij verboden , al werden zij uitgeroeid : zij zouden van zelve op nieuw ontstaan , en de natuur des mensehen zou toonen sterker te zijn dan alle verbodsbepalingen . Er zijn partijen onder iederen staat . Onder het despotisme , dat is : de regeering der willekeur , zetelen de partijen in het paleis van den despoot en bestaan uit hooge ambtenaren , kamerlieeren , gunste-lingen ( gunstelingen ) , uit vrouwen zelfs , en het nut , dat die partijen stichten , heeft nog onlangs de geschiedenis van het tweede fransche Keizerrijk aangetoond : voortdurende oorlogs-wapening ( oorlogswapening ) , algemeen zedebederf en eindelijk eene verplet-terende ( verpletterende ) nederlaag .
Hoe anders in die landen , die het genot hebben van vrije instellingen ! Daar verschuilen de partijen zich niet in het duister van paleis of sérail , daar plaatsen zij zich op den voorgrond , kiezen vrijwillig hare hoofden , onder-werpen ( onderwerpen ) zich aan regelen , door de meerderheid gesteld , komen rond uit voor het doel , dat zij najagen en voor de middelen , om dit te bereiken en leenen onafgebroken aan . de stem der openbare mecning het oor .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer