Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 317

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 317
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
317
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE Ü
ju ij r
AK .
— SALZBURG EN DE ONTMOETING VAN TWEE KEIZERS . — ( Blz . 5 .)
S-A-I-iZBTJRO
EN DE
ONTMOETING VAN TWEE KEIZERS .
( Met eene gravure .)
— 4«-0~Ê —
Het door Natuur en Kunst zoo bevoorrechte Salzburg is in het begin van deze maand weder het tooneel geweest van eene belangrijke ontmoeting , die doet terugdenken aan die andere ontmoeting , in de vorige eeuw , te Berlijn , tusschen den grijzen Frederik den Groote en den jeugdigen Joseph , keizer van Oostenrijk .
Die beide monarchen , den Zevenjarigen oorlog ver-getende ( vergetende ) , gaven elkander de broederhand , en getuigden , dat die handslag de waarborg was van Pruisens en Oostenrijks grootheid en kracht ; dat , zoodra beiden gescheiden waren door inzichten en belangen , de toekomst voor beiden niet helder was .
Wat ook sedert eene eeuw , maar inzonderheid sedert de jongste vier of vijf jaren , voorgevallen is , strekt wel tot bevestiging hiervan , en de zegevierende nazaat van Erederik , die zich de keizerskroon op ' t hoofd heeft doen plaatsen , en de Oostenrijksche keizer , die uit Duitschland geheel werd weggedrongen , — zij komen thans tot het-zelfde ( hetzelfde ) besluit als hunne groote voorgangers . Eerst t e Gastein.nute Salzburg te zamen gekomen , is , uit deze ontmoeting wel zoo veel op te maken , dat beide keizers het oog op de toe-komst ( toekomst ) hebben geslagen en een vasten band tusschen beider rijken hebben ge-strengeld ( gestrengeld ) , waarvan het eene nog altijd lluslands wrevel opwekt , wellicht omdat het de ontwerpen van dat mach-tige ( machtige ) land in het Oosten dwarsboomt en moet dwars-boomen,uit ( dwarsboomen,uit ) besef van eigen
belangen . Het andere , het vernieuwde keizerrijk moet altijd het oog op Frankrijk blijven slaan , dat vroeger of later naar vergelding over de gebeurtenissen van het jongste jaar , en inzonderheid de herwinning van den Elzas en Lotharingen , zoeken zal .
Dat mag voor den sleutel worden gehouden van de laatste samenkomst der Vorsten en eerste raadslieden van Duitschland en Oostenrijk , te Salzburg , in Opper-Oostenrijk ( OpperOostenrijk ) .
Salzburg is aan de Salza of Salzbach gelegen , van drie zijden door steil gebergte omgeven , zoodat eene harer poorten , de Sigismunder , door den Monniksberg henen is gehouwen ; alleen naar het Noorden grenst de stad aan eene vlakte . Zij telt omtreeks 15,000 inwoners en heeft vele fraaie , in Italiaansehen stijl gebouwde huizen , een prachtige domkerk , waaraan gedurende ruim de eerste helft der 17de eeuw gebouwd werd , een aartsbisschoppelijk paleis , beide aan het schoone Domplein , dat met gedenk-teekenen ( gedenkteekenen ) prijkt . Vermaard is ook het residentieplein van Salzburg met zijne uitmuntende marmeren springbron . De stad wordt bestreken door het slot Hohensalzburg , dat op eene steile rots ligt .
Weleer was Salzburg de hoofdstad van het aartsstioht van dien naam en de zetel van den souvercincn aarts-bisschop ( aartsbisschop ) ; nog heden heeft een aartsbisschop aldaar zijn verblijf . Zij kwam bij den Lunevillcr vrede met het toen
aan de wereldlijke macht vervallen sticht aan den groot-hertog ( groothertog ) van Toskanen , bij den Presburger vrede aan Oostenrijk , bij den Weener vrede van 1809 aan Beieren , en keerde in 1815 met het grootste gedeelte van het gewezen sticht onder Oostenrijks heerschappij terug ; volgens de jongste grensregeling is het vlakke gedeelte van het Salzburgsohe aan Beieren verbleven .
In 1818 ondervond de stad een zware ramp , daar een honderdtal huizen , met verscheiden paleizen , het slot Mirabella , en vier kerken , onder welke de nu herbouwde St . Sebastiaanskerk , door brand werden vernield . In gemelde kerk vindt men een grafteeken ter gedachtenis van Paracelsus , die in 1541 te Salzburg overleden is . Ook het slot Mirabella is weder opgebouwd .
Te Salzburg zag Mozart , in 1756 , het eerste levenslicht .
Die stad en omstreken telden vroeger vele Protestanten , doch in 1731 en 32 werden er omtreeks 30,000 van daar ver-dreven ( verdreven ) , die in Wurtemberg en andere Duitsche landen een gastvrij onthaal vonden ; een zeker aantal weken naar Georgië , in Noord-Amerika , tot welks ontginning zij veel bijdroegen .
De stad Salzburg ( die oudtijds Juvavium heette ) en hare omstreken , zijn rijk aan Romeinsche oudheden . Zij
drijft een aanzienlijken handel . Niet ver van Salzburg vindt men een viertal prachtige lustsloten.alsLeopolds-kron ( lustsloten.alsLeopolds-kron ) , Heilbrunn , Klessheim , Aigen met een vermaard park , en de schoone bedevaartskerk Maria-Plain .
Terwijl Salzburg 1260 voet boven het oppervlak der zee ligt , is midden in ' t gebergte , meer zuidwaarts , het Bad Gastein 300 voet boven de zee gelegen , met een viertal warme bronnen , aan den voet boven des Graukogels en een 400 voet hooge waterval der Achen . Wat verder , bij Krumenel , heeft men de beroemdste watervallen van Oostenrijk ; de Achen stort hier omtrent 2000 voet naar beneden . Oostwaarts van daar strekt zich aan de Salzbach de Pinzgau uit , eene der hoogst-gelegen ( hoogstgelegen ) valleien van Europa , met hare romantische zijdalen , watervallen , gletschers enz .
Om nog even tot Salzburg terug te keeren , de tocht derwaarts van Ischl is allerbekoorlijkst en biedt het schouwspel van tal van meertjes , omzoomd met bosch , weiden , bergtoppen en stroomen . Men heeft de stad met haar kasteel en omstreken wel eens vergeleken met de natuurtafreelen en kunstgebouwen van Schotland ; doch alles is hier wel zoo stout , inzonderheid wat den achter-grond ( achtergrond ) betreft , waar men de toegangen tot steeds groot er bergen en de hoofdketen van de Alpen heeft . Salzburg , met zijn in Italiaansehen trant gebouwde huizen , zijne oude vesting met ingevallen muren en bouwvallige hutten
op den Nonnberg , herinnert nog wel zooveel aan de oude steden en kasteelen van Midden - en Zuid-Italië . De berggordel , die de stad omgeeft en met villa's en boereplaatsen bezaaid is , levert een prachtig panorama op , waarvan de hooge gasten van Salzburg en het naburig kasteel Klessheim nog onlangs ruimschoots genot hadden . Men verhaalt dat toen Keizer Frans van Oostenrijk voor de eerste maal na het Weener Congres op het slot Klessheim vertoefde , dat bijna op de grenzen van Beieren ligt , hij zijn blik met welgevallen weiden liet over het vruchtbare dal , dat voor hem lag uitgespreid , en hij uitriep : // Het Salzburgsohe is toch een gezegend land .// — // Ja , Uwe Majesteit , — hernam de bij den Keizer staande regeerings-president — maar volgens de nieuwe grens-regeling ( grensregeling ) behoort het dal aan Beieren .//
Dat zal den monarch zeker verdroten hebben ; het geluk liep Oostenrijk sedert zoo niet mede , dat het Beieren dit dal ontnemen kon , en na de aansluiting van dit laatste land voor goed aan Duitschland , is er nog minder aan te denken , dat Oostenrijk in ' t bezit daarvan komen zal . Het kasteel Klessheim is thans de verblijfplaats van den aartshertog Lodewijk Victor .
Het was daar dat in den avond van den 7 Septemberjl . ter eere van het bezoekder beide keizers een ver-lichting ( verlichting ) ontstoken werd , die bij de prachtige om-streken ( omstreken ) allerindrukwek-kendst ( allerindrukwek-kendst ) was . Een dagblad — geeft daarvan de volgende
beschrijving :
//' t Was tegen den avond . De schemering begon reeds sterk te worden , toen het gezelschap in een stoet van met twee paarden bespan-nen ( bespannen ) rijtuigen de stads-poort ( stadspoort ) , die het opschrift draagt : Te Saxa loquuntur uitreed . Aan den ingang van het slot ontving de aartshertog Lodewijk Vic-tor ( Victor ) zijn gasten , die zich weldra in schilderachtige groepen , pratend en roo-kend ( roo-kend ) , in het park ver-strooiden ( verstrooiden ) .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer