Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 313

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 313
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
313
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
® I I L h I I T E K I 1 »
Hoofdredacteur : Ds . S . L . ten Hove , te Hoorn .
Alle stukken en brieven franco aan de Uitgevers : Gebb . Belineante , te ' s Gravenhage .
Inzending van advertentiën uiterlijk vóór Vrijdag-middag ( Vrijdagmiddag ) 2 ure .
I I K B h 1 B T 0 - 0
Verschijnt eiken Zondag .
EERSTE JAARGANG . - Is #. - 1 OCTOBER 1871 ,
Bureel : Tweede " Wagenstraat , 100 . ' S GHAVENHAGB .
ALU I T A S Bil .
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden . Pranco per post in alle deelen desllijks , bij toezending
vooraf van een postwissel a ƒ 1 .— of 20 postzegels
a vijf cents . Advertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement
250 reg . 12 % et .; — 500 reg . 10 et .; — 1000 reg . 7%et .
Verkrijgbaar bij alle boekhandelaren en postdirecteuren des Rijks . — Agenten in N . 0 . Indië :
n n . 0 . Indië : Bbxining en " Wijt , te Baiavia , en aan de Kaap de Goede Hoop : J.M . Bbunïastb , Kaapstad . — Met de aa^ming en bezorging van Advertentiën in Duitschland , Oostenrijk en Zwitserland belasten zich de HH . Haasenstein & Vooler , te Hamburg , Lubeck , Prancfort a/M ., Berlijn , Leipzig , Dresden , Breslau , Keulen , Stuttgart , Weenen , Praag , Bazel , Zurich , St . Gallen , Genève en Lausanne . Voor België , Frankrijk , Engeland en Italië adresseere men zich bij G . L . Daube & Co ., 26 , Chaussée de Wavre , Ixelles-lez-Bruxelles .
MISS FIÏÏCH ,
GE ARME BEÏHGE ,
Een verhaal uit het dagelijkse ! leven ,
DOOR
WILKIE COLLINS .
EERSTE GEDEELTE .
ELFDE HOOFDSTUK .
: Lucilla zat aan de piano toen ik binnentrad .
blinde liefde .
" Ik wacht u al zoo lang ," zeide zij . " Ik heb u door het heelc huis laten zoeken . Waar hebt yf ge toch gezeten ?"
Ik vertelde het haar .
Met een kreet van genoegen sprong zij op . " Gij hebt zijn vertrouwen weten te winnen — gij hebt alles ondekt . Gij zegt alleen : Ik ben op Bruinheuvel geweest , — maar ik hoor ' t aan uw stem . Voor den dag er meê ! voor den dag er meê !//
Zij bewoog zich niet - zij scheen nauwelijks adem te halen — terwijl ik haar alles vertelde wat tusschen mij en Oscar was voorgevallen . Zoodra ik ophield , stond zij ijlings op en liep opgewonden en blozend regelrecht naar haar slaapkamer .
" Wat gaat gij doen ?" vroeg ik .
" Ik ga mijn hoed en stok halen ," antwoordde zij .
" Gaat gij dan uit ?//
" Ja ."
//" Waarheen ?"
" Welk een vraag ! Natuurlijk naar Bruinheuvel !"
Ik verzocht haar een oogenblik te wachten en even te luisteren naar hetgeen ik haar had te zeggen . Het is , dunkt mij , wel niet noodig er bij te voegen , dat het doel mijner woorden was haar onder het oog te brengen dat het zeer ongepast was op één dag twee malen een bezoek te brengen aan iemand , die haar volslagen vreemd was . Ik verklaarde in de duidelijkste bewoordingen , dat zulk een handelwijze voldoende zou zijn , in eiken kring van den goeden toon , om haar naam in gevaar te brengen . De uitslag van mijne bemoeiingen was allerzeldzaamst en opmerkelijk . Ik trok er het bewijs uit dat de deugd , welke men zedigheid noemt ( ik spreek niet , let wel , van zedelijkheid ) eene zuiver kunstmatig aangeleerde deugd is ; en dat de vruchtbare aankweeking daarvan in de eerste plaatst afhankelijk is , niet van den invloed der tong , maar van den invloed van het oog .
Stel u eens het geval voor van een jong meisje ( die de ontdekking doet dat zij voor ' t eerst lief heeft ) tot wie ik zou gesproken hebben op de wijze zooals ik hier-boven ( hierboven ) beschreef — wat zou zij , dunkt u , hebben gedaan ?
Zij zou natuurlijk schroomvalligheid hebben getoond en naar alle menschelijke waarschijnlijkheid min of meer van kleur veranderd zijn terwijl ik zoo tot haar sprak . Lucilla's liefelijk gelaat toonde slechts eene enkele uit-drukking ( uitdrukking ) — eene uitdrukking van teleurstelling , wellicht vermengd met eenige verwondering . Ik geloofde toen , ( hetgeen ik wist dat zij ook later was ,) dat zij zulk een rein wezen was als ooit op aarde had rondgewandeld . En toch was er geen spoor te ontdekken van de natuur-lijke ( natuurlijke ) beschroomdheid , van de verwisseling van kleur , die bijkans omvermijdelijk is bij vrouwen , en die ik dus ook bij haar verwacht had — en dit , bedenk dit wel , in ' t geval van iemand van buitengewoon gevoeligen en ontvankelijken aard , die bij de nietigste omstandigheden in geen gewone mate haar gevoelens lucht gaf .
Wat moest dat beteekenen ?
Het beteekende dat ik hier voor ' t eerst bekend werd met de zeldzame zijde vanhaar treurig ongeval , dat haar leven verduisterde . Het beteekende dat de zedigheid inderdaad voortspruit uit ons bewustzijn dat anderen ons zien en over ons oordeelen — en dat blindheid geen schaamtegevoel heeft , om de eenvoudige reden dat blind-heid ( blindheid ) niet kan zien . Het vrouwelijk model dat voor de eerste maal in een schilders-akademie // zit ", en dat voor de proef terugdeinst , laat zich eindelijk overreden om geblinddoekt de kamer der studenten binnen te treden . Mijn arme Lucilla was altijd geblinddoekt . Mijn arme Lucilla zou haar minnaar nooit in de oogen zien . Zij was opgegroeid met de gevoelens der vrouw — en had echter nooit iets anders gekend dan de onbevreesde en aangeboren onschuld van het kind . Ja , indien ooit een heilige taak aan eenig sterveling was toevertrouwd , dan was dit zeker een heilige taak die op mij rustte ! Ik kon het gezicht niet verdragen van dat arme , lieve blinde gelaat , dat mij zoo kalm aanstaarde na al hetgeen ik haar zoo even had gezegd . Zij stond binnen mijn bereik . Ik nam haar bij den arm , en trok haar op mijn schoot . " Lief kind ,» zeide ik op zeer ernstigen toon , // ge moet van daag niet weer naar hem toegaan ."
" Maar ik heb hem zooveel te zeggen ," antwoordde zij ongeduldig . " Ik zou hem zoo gaarne willen zeggen hoe diep medelijden ik met hem gevoel , en hoe ik er naar haak zijn leven te veraangenamen waar ik kan ."
" Maar , lieve Lucilla , dat kunt ge niet tegen een man zeggen . Het is even goed als of ge hem in zoo vele woorden zoudt vertellen dat ge verliefd op hem zij t . //
" Ik ben op hem verliefd .//
// Stil ! Stil ! Houd dat voor uw eigen , tot dat ge weet dat hij op u verliefd is . Het past den man — niet de vrouw — om ' t eerst in dergelijke zaken voor de waarheid uit te komen ."
" Dat is zeer hard voor de vrouwen . Als zij dit ' t
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer