Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 311

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 311
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
311
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
7
bek wegdraagt . Hieruit kan men de stoutmoedigheid van den jongen Nelson opmaken , die zelfs met gevaar van leven en strenge straf zijn lust om op de beerenjaeht te gaan met bedwingen kon .
Engeland had aldus door de klauwen en tanden van een ijsbeer bijkans een zijner kloekste zeehelden verloren , wiens dood in later jaren gansch zijn volk met rouw vervulde .
Immers , toen Nelson nog een aankomende jongeling was , had hij een vreemde ontmoeting , waarvan hij ter nauwernood het leven afbracht ; van die ontmoeting is een schilderij gemaakt , welke in ' t Greenwich Hospi-taal ( Hospitaal ) prijkt , en waarnaar de bijgevoegde afdeeling vervaar-digd ( vervaardigd ) is ; Southey , in zijn Leven van Nelson " heeft er ook een verhaal van gegeven , waarvan hier onder de vertaling volgt .
" Twee schepen , de Racehorse en Carcass waren op een ondekkingstocht in de Noordpool-zeeën gezonden , en op een daarvan bevond zich Nelson als /' midshipman ." Reeds voor het gebeurde met den ijsbeer had hij blijk van stoutmoedigheid gegeven . De schepen werden door het ijs ingesloten , er was geen opening te zien dan een.midden-vak ( een.midden-vak ) , of als men wil een meer , dat anderhalve ( Eng .) mijl in omvang zal zijn geweest , waarin de schepen aan hun ijs-ankers vast lagen . De toestand verbeterde er niet op , en ofschoon met krachtige inspanning alles werd aan-gewend ( aangewend ) om de schepen los te werken , scheen men daarin luttel of niet te slagen .
" Zoo jong als hij was , werd Nelson met het bevel over een der booten belast , die uitgezonden werden om een doortocht naar de open zee optesporen . Hij kwam daarbij in de gelegenheid een boot van de Racehorse te redden , die in een zonderling maar toch dringend gevaar was geraakt . Eenigeu der officieren hadden op een walrus geschoten en dat dier gewond ; het dook onmiddelijk , doch kwam met een aantal zijner medgezellen weder te voorschijn , die ailen te samen de boot aantastten . Zij sloegen een roeispaan uit de handen van een der bootslieden en ' t was met de uiterste moeite dat de bemanning de walrussen kon weerhouden , de boot te doen kentelen en omslaan , totdat de boot van de Carcass opkwam , en de walrussen nu bevindende dat hun vijanden te sterk werden , her - en derwaarts vluchten ."
Dit verhaal omtrent de walrussen komt weinig overeen met latere ontmoetingen met deze dieren , die door de gestadige vervolgingen veel van hun moed schijnen te hebben verloren . Anders is ' t met den geduchten IJsbeer , nog altijd de schrik van de Noordelijkste gewesten . Zie hier wat Southey omtrent de ontmoeting van den jongen Nelson met een van die gedrochten vermeldt :
" Op zekeren nacht , gedurende de hondenwacht , sloop de jonge Nelson met een zijner kameraden onder be-gunstiging ( begunstiging ) van een opkomenden mist van het schip af , om over het ijs op de beerenjaeht te gaan . Het duurde niet lang , of men had hun vertrek opgemerkt . De mist werd dikker , en kapitein Lutwidge en zijne officieren werden zeer bezorgd over het lot van de jonge lui . Tusschen drie en vier ure des morgens helderde het weder op , en men ontwaarde op een aanmerkclijken afstand van het schip dat onze twee gelukzoekers met een grooten beer in gevecht waren . Dadelijk werd het sein gegeven om terug te keeren . Nelson's makker drong bij hem aan daaraan te gehoorzamen , doch vergeefs ; zijn geweer had geketst , hun kruit en lood was op , en alleen een gleuf in het ijs , die Nelson van den beer scheidde , redde hem waarschijnlijk het leven .
"' t Doet er niet toe ," riep hij , " laat me hem met den kolf van mijn geweer maar een stevigen slag geven , dan zullen we hem toch krijgen .//
Kapitein Lutwidge , die het dringende van ' t gevaar besefte , liet een kanon losbranden,dat het gewenschte ge-volg ( gevolg ) had om het dier te verschrikken , en daarop keerde de jongen terug , tamelijk bevreesd over de gevolgen van zijn uitstap . De kapitein berispte hem in strenge bewoor-dingen ( bewoordingen ) over een gedrag dat zoo beneden de betrekking j was die hij vervulde , en verlangde te weten wat hem er toe gedreven had op de beerenjaeht te gaan .
" Sir ," zeide hij , terwijl hij zich op zijn lippen beet '■ zoo als hij gewoon was te doen als hij heel driftig was , Si
" Ik wilde den beer dooden , om den huid aan mijn vader te brengen .//
Om dit antwoord en den betoonden moed kwam de jonge zeeman er met de berisping af .
<^ C*5C£>C*^S =*
Herinnering aan de verdediging der Citadel van Antwerpen .
II . — HET BELEG . ( Kervolg ).
Terwijl het oorlogsbedrijf in al zijne verschrikking te lande bij de hoofdsterkte voortwoedt , en de ontknooping niet lang meer kan uitblijven , verdient ook het gebeurde met de flotilj e en onderhoorige forten te worden herdacht . De seheepsmacht had mede haar aandeel in de lauweren , die in deze dagen bevochten werden , ook uit haar midden werden die met den heldendood betaald . Den 11 Deo . had die macht , vooral bij de Kruijsschans , den vijand op den Scheldedijk bestookt ; den volgenden ochtend her-nieuwde ( hernieuwde ) de schout-bij-nacht Lewe van Aduard , aan boord van de Eurydice , met kracht den aanval tegen genoemde schans ; omstreeks drie ure na den middag viel hij , bij den grooten mast staande , door een houwitsergranaat getroffen . Bijkans had de vijand het schip in brand ge-schoten ( geschoten ) ; doch het vuur werd gelukkig gebluscht . Den 15 kwamen de drie zoons van den Prins van Oranje het fort Lillo bezoeken , een blijk van deelneming , dat bij land - en zeemacht zeer werd gewaardeerd ; de geestkracht der bezetting en der scheepsbemanning werd er door aangewakkerd ; jammer maar dat , bij al de voordeelen waarover de steeds voortdringende vijand beschikken kon , geen mogelijkheid tot behoud der sterkte bestond .
Den 21 had een wapenfeit plaats , dat aan de dapper-heid ( dapperheid ) van den luitenant Wieginans , der 9de afdeeling , alle eer aandeed ; hei gold een uitval uit het fort Lief-kenshoek ( Lief-kenshoek ) , tegen het gehucht het ? Geslecht , dat dooreen handvol stoutmoedigen genomen en in brand gestoken werd , in ' t gezicht van den zeer overmachtigen vijand , die verbaasd was over dit feit . Den 23 stelde men eene poging in ' t werk tegen het Doel , waartoe uit Bath en Liefkenshoek met medewerking van de seheepsmacht , uitvallen werden gedaan . Het marschbataillon , onder bevel van den majoor Boelen , werd uit het eerste fort door stoomschepen op de schorren aanland gezet ; de luit . Paravicini di Capelli toog over eene vlotbrug met zijn detachement uit Liefkenshoek ; spoedig daarna deed de kapt . Lucas een vijftigtal zeelieden aan land gaan : die kleine bende rukte tegen de Fransche voorposten op den dijk en deed ze tot in twee huizen wijken ; toen men ze echter daaruit wilde drijven , ontving de vijand zoo talrijke versterking , zoowel voetvolk als ruiterij , dat men op den aftocht moest bedacht zijn , en men zelfs het ontschepen van het marschbataillon staken moest , dat reeds van achter begon te worden bestookt . De majoor Boelen werd hierbij zwaar gekwetst , op het oogenblik , toen hij een charge met de bajonet gebood ; toen ook werd de luit . Menzo aan zijne zijde doodelijk getroffen . De lui-tenant ( luitenant ) Paravicini was al bij den eersten aauval gesneuveld . Nog een uitval had er van de Zuidzijde van ' t fort Lief-kenshoek ( Lief-kenshoek ) plaats , waarbij de 2de luit . Beelaerts van Blokland werd gewond . Die uitval , ondersteund door eenige kanonneerbooten , dreef een vijandelijken voorpost bij het fort de Perel achterwaarts ; ook uit en voor de Kruijsschans werd levendig vuur gegeven , evenwel zonder veel scha . over en weder .
Doch keeren wij tot het beleg der hoofsterkte terug . Dit naderde zijne beslissing . Terwijl de hulpmiddelen der verdediging grootelijks waren verminderd of vernield , bracht de aanval steeds nieuwe tegen de veste in wer-king ( werking ) . Duarouder behoorde er een van buitecgewonen aard .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer