Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 306

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 306
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
306
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
2
DE OLIJFTAK .
Dock in tegenspraak met den veldwachter , verklaarde hij dat hij wel op zijn horologie had gekeken op ' t oogen-blik ( oogen-blik ) voor dat hij het hek opende , en dat het toen juist kwartier over achten was geweest . Vijf minuten daarna — dat is te zeggen tien minuten vobr dat de moord was begaan , naar het horologie van den vermoorde te oordeelen — had hij een bezoek gebracht aan eene dame , die in de nabijheid van het veld woonde ; en hij was daar gebleven totdat zijn horologie , waar hij nogmaals op gekeken had voor dat hij de woning der dame ver-liet ( verliet ) , hem zeide , dat het kwartier vobr negen was .
Dus grondde hij zijn verdediging op ' t geen men een alibi heet . De vrienden van den heer Dubourg waren er volkomen mede tevreden . Maar om de justitie even-eens ( eveneens ) te voldoen , was het noodig de dame als getuige op te roepen , lntusschen werd den heer Dubourg eene zuiver formeele vraag gedaan : Of hij iets wist van den vermoorden man ?
Eenigszins verward naar ' t scheen , bekende de heer Dubourg , dat hij ' door een vriend van hem was over-gehaald ( overgehaald ) om den man eenig werk te geven . Uit een nader ingesteld onderzoek bleken de volgende feiten :
Dat het werk zeer slecht was gedaan — dat daarvoor « en bovenmatige prijs was gevorderd — dat de man , toen hem dit onder het oog werd gebracht , zich verre-gaand ( verregaand ) onbeschoft had gedragen — dat daaruit eenige woordenwisseling tusschen hen was ontstaan — dat mijnheer Dubourg den man bij den kraag had gepakt en hem ' t huis had uitgejaagd — dat hij den man ( in zijn drift ) een gemeenen bedrieger had genoemd — dat hij hem had gedreigd // de ribben stuk te slaan » ( of iets derge-lijks ( dergelijks ) ) als hij ' t ooit durfde wagen zijn huis te naderen ; dat hij , toen hij zijne zelfbeheersching had herkregen , oprecht berouw had gevoeld over zijn drift ; en eindelijk , dat hij , naar hij bezwoer ( de woordenwisseling had reeds zes weken geleden plaats gehad ), sedert dien tijd den man niet meer had gezien , veel minder gesproken .
Zooals de zaken nu stonden , werden deze omstan-digheden ( omstandigheden ) als ongelukkige omstandigheden voor den heer Dubourg beschouwd — als niets meer . Hij kon zieh beroepen op zijn alibi en op zijn karakter ; en niemand twijfelde aan den afloop van deze zaak .
De dame verscheen als getuige .
Bij confrontatie met den heer Dubourg over de vraag van den tijd , en genoodzaakt te antwoorden , sprak zij hem volkomen tegen op de getuigenis van de klok op haar eigen schoorsteen . In ' t kort kwam haar verklaring hierop neder : Zij had op haar klok gekeken toen mijnheer Dubourg de kamer binnenkwam , en had er zelfs bij gedacht dat ' t wel wat laat in den avond was voor een bezoek . De klok ( die juist den vorigen dag door den horologie-maker ( horologie-maker ) was gelijk gezet ) wees op vijf en twintig minuten voor negen . Op dat punt werd dus de verklaring van den veldwachter ( die ook een geloofwaardig getuige was ) door een anderen getuige van deftigen stand en uitmuntend karakter bevestigd . De klok werd daarop onderzocht en juist bevonden . Uit het verhoor van den klokkenmaker bleek dat hij den sleutel bij zich had , en dat er geene nood-zakelijkheid ( noodzakelijkheid ) had bestaan om de klok te verzetten of haar op te winden , daar hij dit beide juist had verricht op den dag vbor het bezoek van den heer Dubourg . De nauw-keurigheid ( nauwkeurigheid ) der klok aldus bevestigd zijnde , was de slotsom der verklaringen natuurlijk ontegenzeggelijk . Mijnheer Dubourg stond overtuigd dat hij zich ten tijde van den moord in het veld had bevonden ; dat hij , volgens zijn eigen bekentenis , niet lang geleden met den verslagene een twist had gehad , die was geëindigd met aanranding en bedreiging ; en eindelijk , dat hij getracht had een alibi op te werpen , door eene valsehe opgave van den tijd . Er bleef niets anders over dan hem naar de Assises te verwijzen , beschuldigd van moord op den persoon van den aannemer , op hel land genaamd // Verzoenings-grond .//
Dat verhoor duurde twee dagen .
In dien tijd kwamen er geen nieuwe feiten van eenig belang aan ' t licht . Het getuigenverhoor volgde dezelfden weg,dien liet bij " tvoorloopige onderzoek had ingeslagen -' met dit verschil alleen , dat alles zorgvuldig uitgeplozen werd . Mijnheer Dubourg had liet dubbele voordeel dat hij zich verzekerde van den bijstand van den lic-1 er ,
advokaat in den omtrek , en dat hij het meegevoel der jury won , die door zijn toestand en zijn ijver om zijn onschuld te bewijzen getroffen was . Na afloop van den eersten dag , spraken de bewijzen zoo sterk tegen hem dat zijn eigen raadsman voor den afloop vreesde . Toen de beschuldigde den volgenden dag op de bank der beschuldigden plaats nam , bestond er slechts ééne overtuiging bij de leden van het hof , en iedereen zeide : '/ De klok zal hem aan den galg brengen .//
' t Was bijkans twee uur op den namiddag en de zitting was op ' t punt van een half uur te worden verdaagd , toen de procureur van den beschuldigde een papier aan diens advokaat overhandigde .
De advokaat stond op in blijkbare opgewondenheid , die de nieuwsgierigheid der aanwezigen gaande maakte . Hij verzocht dat er onmiddellijk een nieuwe getuige zou worden gehoord , wier verklaring ten gunste van den beschuldigde van te veel aanbelang was dan dat zij een enkel oogenblik uitstel kon lijden . Na een korte woordenwisseling tusschen den rechter en de pleiters van beide zijden , besliste het hof dat de zitting zou worden voortgezet .
De getuige die nu optrad was eene jonge vrouw , van eene zwakke gezondheid . Op den avond toen de beklaagde een bezoek gebracht had aan de dame , was getuige bij die dame als meid in dienst geweest . Den volgenden dag mocht zij een uitgaansdag hebben ; en zij was voornemens dien dag bij haar ouders door te brengen , die in't westen van Cornwallis woonden . Terwijl zij zich daar bevond , was zij ongesteld geworden , en tot nu toe nog niet in staat geweest naar haar dienst terug te keeren . Nadat zij die voorafgaande inlichtingen aangaande haar zelve had gegeven , verhaalde de dienstmaagd de volgende , belangrijke bijzonderheden nopens de klok van hare meesteres .
In den morgen van den dag waarop mijnheer Dubourg een bezoek bij hare meesteres had afgelegd , had zij het stof van den schoorsteenmantel afgenomen . Zij had dat gedeelte , waarop de pendule stond , met haar stofdoek schoongemaakt , en toevallig den slinger geraakt , waardoor deze was blijven stilstaan . Toen zij dit eens een vorigen keer had gedaan , was zij daarover streng berispt . Vreezende dat eene herhaling van dit vergrijp , den dag nadat de horologiemaker de pendule had geregeld , wellicht eene intrekking van het verlof om uit te gaan kon ten gevolge hebben , besloot zij het ongeval , zoo mogelijk , zelve te verhelpen .
Nadat zij op ' t gevoel af onder de pendule had gemorreld en gemerkt had dat de slinger op die wijze niet weder in beweging was te brengen , beproefde zij om de klok op te lichten en ze te schudden . De pendule was in marmer gezet met een bronzen beeld boven op ; en ' t stuk was zóó zwaar , dat zij genoodzaakt was iets op te zoeken dat zij als hefboom kon gebruiken . Op het oogenblik was een zoodanig voorwerp niet voorhanden . Nadat zij na lang zoeken eindelijk had gevonden wat zij verlangde , lichtte zij daarmede de pendule een paar duim op en liet ze toen weer op den schoorsteenmantel zakken , waardoor de slinger in beweging raakte .
Nu was ' t natuurlijk noodig de wijzers te verzetten . Daar stuitte zij alweer op een hinderpaal . Zij kon het glas dat de wijzerplaat bedekte niet openkrijgen . Nadat zij vergeefs naar een werktuig gezocht had dat haar van dienst kon zijn , vroeg zij aan den knecht ( zonder hem te zeggen waarvoor zij ' t noodig had ) een kleinen beitel . Daarmede opende zij het glas — nadat zij bij toeval eenige krassen op ' t metaal had gemaakt — en zette de wijzers der klok maar op dcii gis . Zij was op dat oogenblik zeer gejaagd , uit vrees dat haar meesteres haar mocht betrappen . Later op den dag merkte zij dat de tijd die verstreken was terwijl zij de klok in orde wilde maken , niet zoo lang was geweest als zij had gedacht . Zij had de klok juist een kwartier te laat gezet .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer