Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 305

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 305
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
305
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
aKII»IiH8TRKKR0
Hoofdredacteur : Ds . S . L . ten Hove , te Hoorn .
Alle stukken en brieven franco aan de Uitgevers : Geur . Belinfante , te ' sGravenhage .
Inzending van advertentiën uiterlijk vóór Vrijdag-middag ( Vrijdagmiddag ) 2 ure .
WIICB&AB Y © © R
Verschijnt eiken Zondag .
EERSTE JAARGANG . - & 39 - U SEPTEMBER 1871 ,
Bureel : Tweede Wagenstraat , 100 . ' S GRAVENHAGB .
hl I STA 1 B I
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden . Eranco per post in alle deelen des Rijks , bij toezending
vooraf van een postwissel a ƒ 1 . — of 20 postzegels
a vijf cents . Advertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement
250 reg . 12 '/ 2 et .; — 500 reg . 10 et .; — 1000 reg . 7 % et .
Verkrijgbaar bij alle boekbandelaren en postdirecteuren des Rijks . — Agenten in N . 0 . XncLië : Bklining en Wijt , te Batavia , en aan de Kaap de Goede Hoop : J . M . Belineante , Kaapstad . — Met de aanneming en bezorging van Advertentiën in Euitschland , Oostenrijk en Zwitserland belasten zicb de HH . Haasenstein - -te ( -te ) Voorn s , te Hamburg , Lubeck , Brancfort a/M ., Berlijn , Leipzig , Dresden , Breslau , Keulen , Stuttgart , Weenen , Praag , Bazel , Zurich , St . Gallen , Genève en Lausanne . Voor België , Frankrijk , Engeland en Italië adresseere men zich bij G . L . Datjbe & Co ., 26 , Chaussée de Wavre , Ixelles-lez-Bruxelles .
MISS PIITOH ,
BE A E M E BLÏHBE .
Een verhaal uit het dagelijksch leven ,
DOOR
WILKIE COLLINS .
EERSTE GEDEELTE . ACHTSTE HOOFDSTUK .
DE BEDRIEGJÏLIJKE KLOK .
tajdu^f ij keken elkander zwijgend aan , en moesten beiden eenige oogenblikken wachten eer wij weder tot bezinning kwamen .
Van dien tusschenüjd zal ik gebruik maken '( f *" 3 ) om twee vragen te beantwoorden , die zeker ' bij u zullen zijn opgekomen . Hoc kwam ' t dat Dubourg ter dood veroordeeld was ? En welk ver-band ( verband ) bestond er tusschen een zaak van zoo ernstigen aard en de valsche getuigenis van een klok ?
Het antwoord op deze beide vragen zult gij vinden in de geschiedenis die ik // De Bedriegelijke Klok // noem . Terwijl ik dit zeldzaam , toevallig voorval beknopt mededeel ( dat ik ontleen aan een verslag van de feiten , dat mij ter hand gekomen is ) zal ik spreken van onzen nieuwen bekende op Bruinheuvel — en zal ik in den loop dezer bladzijden van hem blijven spreken bij zijn aan-genomen ( aangenomen ) naam . In de eerste plaats was het de eigen naam van zijn moeder , en had hij dus het recht dien aan te nemen als hij verkoos . In de tweede plaats , klimt
de dagteekening van ons huiselijk drama te Dimchurch op tot het jaar acht - of negen en vijftig ; en ( nu alles voorbij is ) zijn de ware namen voor niemand meer van eenig belang . Wij hebben met // Dubourg » begonnen en zullen met // Dubourg // eindigen .
Op een zomeravond , eenige jaren geleden , werd een man op een veld nabij zekere stad in ' t Westen van Engeland vermoord gevonden . De naam van het veld was // Verzoenings-Grond . //
De man was een kleine timmermansbaas en aannemer in de stad , iemand van een alledaagsch karakter . Op genoem-denavond ( genoem-denavond ) kwam een zijner bloedverwanten , die bij een heer in den omtrek als veldwachter diende , toevallig voorbij een hek , dat van het veld naar den weg leidde , en zag daar een heer , die door dat hek heen van het veld kwam , en zeer gejaagd scheen . Hij herkende den heer ( dien hij slechts van aanzien kende ) voor Mijnheer Dubourg .
Zij gingen elkander in tegenovergestelde richting voorbij . Na verloop van eenigen tijd — ongeveer een half uur — kwam de veldwachter weder langs denzelfden weg . Bij het hek gekomen , hoorde hij schreeuwen , en ging het veld in om te zien wat er gaande was . Daar vond hij verscheidene personen , die over het land heen kwamen toeloopen naar een jongen , die bij een schaapskooi , in een afgelegen gedeelte van de omheinde plaats , luidkeels stond te gillen . Aan de voeten van den knaap las , met het gelaat naar den grond , het lijk van een man , wiens hoofd vreeselijk was verminkt . Zijn horologie had hij nog bij zich ; het hing aan den ketting uit zijn zak . Het was blijven stilstaan — waarschijnlijk ten gevolge van den schok , teweeggebracht door den val vanden eigenaar — op half negen . Het lichaam was nog warm . Alle andere kostbaarheden , even als het horologie , had men hem laten behouden . De veldwachter herkende den man onmiddellijk als de timmermansbaas en aannemer , van wien wij reeds spraken .
Bij het voorloopig onderzoek werd het stilstaan van het horologie op half negen aangemerkt als leverende een afdoend bewijs , dat de slag , ten gevolge waarvan de man was overleden , hem was toegebracht op dat uur .
De volgende vraag was — of men niemand om half negen dicht in de nabijheid van het lijk had gezien ? De veldwachter verklaarde , dat hij Mijnheer Dubourg had ontmoet , die juist op dien tijd met haastigen tred het hek door was gekomen . Gevraagd zijnde of hij op zijn horologie had gekeken , bekende hij dat hij dat niet gedaan had . Eenige voorafgaande omstandigheden echter , die hij opsomde , en die hem met juistheid in ' t geheugen waren gebleven , stelden hem in staat de waarheid zijner verklaring te bevestigen , zonder zijn horologie te hebben geraadpleegd . Men drong sterker bij hem aan op dat punt , doch hij bleef bij zijne verklaring . Om half negen had hij mijnheer Dubourg gejaagd uit het veld zien komen . Om half negen was het horologie van den vermoorden man blijven stilstaan .
Had men soms nog iemand anders in of nabij het veld gezien ?
Er werd niemand gevonden , die iemand anders in den omtrek had opgemerkt . Was het wapen gevonden , waarmee de sla * was toegebracht ? Men had niets gevon-den ( gevonden ) . Kende men iemand (' t was duidelijk dat diefstal hier niet de drijfveer van de misdaad was geweest ) die in onmin leefde met den vermoorden man ? Het was geen geheim dat hij omging met mannen en vrouwen van twijfelachtig karakter ; maar de verdenking kon cp geen van allen in ' t bijzonder vallen .
In dien staat van zaken bleef er niets anders over dan den heer Dubourg te doen verschijnen — die zoo binnen als buiteu de stad bekend stond als een jong mcnseli met een aanzienlijk fortuin eu een uitmun-tend ( uitmuntend ) karakter — -" en einde zich op die verdenking te verantwoorden .
Hij erkende dadelijk , dat hij het veld was overgegaan
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer