Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 286

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 286
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
286
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
6
DE OLIJFTAK .
Behalve genoemde toestellen , is ook op de lijn van Parijs naar Lyon de pantelegraaf van den abt Caselli in gebruik , die zoowel teekeningen als schrift overbrengt . De telegraaf is aan het hoofdtelegraafkantoor in werking , doch daar zij slechts bij uitzondering gebruikt wordt , staat zij niet in de zoo even beschreven instrumentenzaal , maar in een der benedenkamers van het gebouw .
Beneden namelijk zijn vier zalen van verschillende grootte voor den telegraafdienst ingenomen . Een ervan is het laboratorium , een ander een fysisch kabinet , waarin de lessen ten behoeve van de beambten gegeven , nieuwe toestellen beproefd en leerlingen geoefend worden . In de vierde zaal staat de pantelegraaf van Caselli . Er zijn twee van deze toestellen , een voor den dienst ten behoeve van het publiek op de lijn Parijs-Lyon , en de andere tot het nemen van proeven .
Uit de instrumentenzaal loopen de geleiddraden elk naar de plaats van bestemming , zij moeten echter eerst Parijs door . Vroeger liepen zij door de straten der hoofdstad van de straat Grenelle-St . Germain naar de spoorweg-stations ( spoorwegstations ) . Daar het aantal dezer telegraafdraden steeds toenam , heeft men van de luchtgeleiding afgezien en nu loopen de draden dan ook onder de straten door . Verreweg het grootst sedeelte van het onderaardsche telegraafnet volgt den loop van de riolen .
De draden , die dezen weg volgen , worden echter meev beschut , dan de anderen , daar ze anders door de werking der in de riolen ontwikkelde gassen spoedigonbruikbaarzou-den ( spoedigonbruikbaarzou-den ) worden . In plaats vaneen koperdraad neemt men er vier , die men om elkaêr vlecht ; het geleidend vermogen wordt zoodoende ook beter verzekerd ; mochten al een of twee draden niet goed werken , dan kan de stroom toch nog door de andere paan . Dit metalen vlechtsel , dat een vasten draad vormt , is met guttapercha bedekt . Men vereenigt de aldus omwoelde draden en hangt ze in een looden buis aan het irewelf der riolen . Zij kunnen daar gemakkelijk norden onderzocht en hersteld , en men acht ze daar uitne-mend ( uitnemend ) beveiligd tegen allen moedwil : intussehen strekte dit cmderaardsche net , onder de heerschappij der Commune-mannen ( Commune-mannen ) , tot het grootste gevaar voor de stad , namelijk , om den brand te verspreiden op nog schrikbarender wijsdandie reeds gewoed heeft . Van daar , dat de troepen die in de stad drongen , zich haastten alle sporen van die misdadige aanwending vaneen der schoonste en nuttigste uitvindingen van onzen tijd weg te nemen en onschadelijk te maken .
Het hoofdkantoor der telegrafen te Parijs zou voor vreemdelingen alleszins een bezoek waard zijn ; doch de toegang is er streng verboden .
^ Xa
Beeld van Liefde , Trouw en Vrede , Spreid uw frisch gebladerte uit ! Laat uw twijgen ' t hutje omzwieren , Vensters , muur en deur vercieren Van des zangers lieve bruid .
Siinger de altijd — groene ranken Oin haar vriendelijke kluis , Vlecht uw teedre takjens samen , Tot een loofkrans om de ramen En den ingang van haar huis .
Lief klimop , omzweef de wanden Van haar stulpjen met uw groen ; Geef haar schaduw , als de stralen Van het zonlicht nederdalen Op uw kronkelend festoen .
Liefde , Trouw en stille Vrede Breidt uw vleuglen om ons uit , Komt ons met uw band omzwieren , En met duurzaam groen vercieren ' t Kluisken van des zangers bruid .
Herinnering aan de verdediging der Citadel van Antwerpen .
-= e#s -
De overdracht van ' t gebeente der gevallen strijders bij ' t beleg van Antwerpens kasteel , heeft de aandacht weder bijzonder verlevendigd ten opzichte van die vermaarde sterkte en tevens de gelegenheid gegeven tot plechtigheden indejSeheldestad , die van de innige ver-broedering ( verbroedering ) thans van Belg en Bataaf getuigen .
Het zal , bij de beteekenis van die plechtigheden , niet ten onpasse zijn , eenige hoofdtrekken over gemelde sterkte en haar gedenkwaardig beleg , in 1832 , te verzamelen , waaraan zich als van zelven eenige levensbijzonderheden nopens den opperbevelhebber en o . a . van diens krachtigen steun , den baron van Gumoëns , aansluiten .
I . — DE CITADEL .
Het kasteel van Antwerpen , gelijk de meeste sterkten van dien aard , is aangelegd als een regelmatige vijfhoek , met vijf vesting-fronten , waarvan twee naar de landzijde , een tegenover de Schelde , een tegen de stad en een ter bescherming van de plaats . De aanleg van een kasteel bij Antwerpen was reeds door Karel V beraamd , het ontwerp werd door den hertog van Alva , in 1568 , uit-gevoerd ( uitgevoerd ) . Een beroemd Italiaansch vestingbouwkundige , ' Paciè'co , lad dit ontwerp vervaardigd , en het kasteel werd ook onder zijn opzicht opgetrokken . Den 22 M ei van gemeld jaar had hij den eersten steen er van gelegd , aan het zuid-oostelijk ( zuid-oostelijk ) gedeelte der stad , en wel aan den oever der Schelde . Was het oorspronkelijk tot verwering van de : stad ? Veeleer tot haar bedwang , omdat men den geest :. der Antwerpsehe burgerij ten opzichte van Spanje mis-trouwde ( mistrouwde ) ; doch ook het gewicht van de stelling , aan Bel - il gië's hoofdstroom , had den blik der beproefde Spaansche ; l krijgskundigen op deze plek gevestigd .
Daar een groot deel des leffe », w««twne £ ( ir Wrtog - ' i van Alva opgerukt was om Nederland onder ' t juk te ! brengen , werd te werk gesteld aan den bouw van dit kasteel , was het in ongeloofelijk korten tijd voltooid , doch daarom niet te minder hecht , met gewelfde gangen en stevig muurwerk , dat tot op onze . tijden gedeeltelijk j is behouden gebleven . Voor den ingang van elk der vijf bolwerken ( anders later met cijfers aangeduid ; staan nog \ in steen de namen gebeiteld , die vereenigd den naam I uitdrukken van hem , die de schrik der Nederlanders was geworden en van den bouwmeester : Hernando ( 1 ), ! Toledo ( 2 ), Due ( 4 ), Alba ( 5 ), Paciëco ( 3 ).
Bij de stichting had het kasteel slechts twee uitgangen of poorten , waarvan eene , de waterpoort , de gemeenschap met de Schelde kon onderhouden ; later heelt men nog eene poort gebouwd , naar de landzijde , en wel tegenover I den vie ^ naar Kiel en Boom . De bolwerken of bastions , zoo als die door de Spanjaarden waren aangelegd , waren echter veel kleiner dan zij naderhand zijn uitgelegd ; het was inzonderheid in 1701 , dat de werken dezer Citadel zeer werden verbeterd en vergroot , natuurlijk onder den invloed van de vorderingen welke de kunst ; van aanval en verdediging , alreeds in de jongste oorlogen hadden gemaakt , en bij den aanstaanden geweldigen , Successie-krijg . De bastions werden merkelijk uitgebreid , waardoor men drie verdiepingen of lagen voor het geschut verkreeg ; twee open wapenplaatsen werden in zooge-naamde ( zoogenaamde ) halve manen of vooruitspringende verdedigings-werken ( verdedigingswerken ) veranderd , de escarpemuren , die vroeger te hoog schijnen te zijn geweest , werden verlaagd .
De gansche omtrek van den hoofdwal wordt op 20 minuten gaans berekend . Van twee hoogten bezijden de waterpoort kan men een groot gedeelte der stad met de omstreken en van de Schelde overzien .
Wat de kerk betrelt , ofschoon die door het geweld der Fransche wapenen in het laatst der vorige en in het begin der tegenwoordige eeuw zwaar geleden had , ver-toonde ( ver-toonde ) die nog tot het beleg in 1832 de kenteekenen van Spaansche deftigheid en voormaligen rijkdom . Twee
kapellen , eene door den ridderlijken Mondragon , de andere door den Markgraaf del Pico de Velasca ; aan beide zijden van het altaar , heerlijk geschilderde glazen ; het altaarstuk ; de praalgraven van vele Spaansche krijgsbevel-hebbers ( krijgsbevel-hebbers ) en edelen met grootsche opschriften voorzien : dat alles getuigde van den geest , welke hier had voor-gezeten ( voorgezeten ) , en de overblijfselen dier pracht konden nog ten bewijze strekken van hetgeen de eenmaal zoo geduchte Spaansche monarchie geweest was . In deze kerk was Romero , met wonden bedekt , in den grafkuil nedergedaald , in die kerk ook boog Parma zich neder , toen Antwerpen hem na een vreeselijk beleg was overgegeven . Up het kasteelplein stond het befaamde standbeeld van Alba dat hij zieh ( in 15661 in zijn hoogmoed had doen stichten , uit de zes veldstukken , welke hij , na den voor Lodewijk van Nassau en voor Nederland zoo'ongelukkigen slag van Jeminingen , had doen gieten ; een standbeeld , in 1577 door het volk van Antwerpen omvergehaald en geschonden , toen dat volk , na de Pacificatie van Gent , verlof had gekregen den wal van het kasteel aan de stadzij te slechten . Want zwaar was de druk geweest , dien de burcht van Alva reeds op de bevolking der nijvere handelstad had uitgeoefend , en fel was de haat daartegen ontvlamd . // Alles , aanzienlijken en gerineen , mannen en vrouwen , kinderen zelfs niet uitgezonderd , togen derwaarts , om handen aan het werk te slaan , en zich van den dwang te bevrijden ." Even als de Citadel , door den loop der tijden , menig-werf ( menig-werf ) van meester verwisselde , en wijziging van bouw onder-ging ( onderging ) , zoo was het ook met dat standbeeld het geval ; Jan Goedhals hersmolt het , in 1635 , tot een Christus-beeld ( Christusbeeld ) ; in 1795 werd het kruis daarvan vernield ; evenwel moet het overblijfsel des beelds nog te Antwerpen zijl behouden gebleven .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer