Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 285

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 285
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
285
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
5
mij , mijnheer , dat gij , evenals ik , een offer zijt geworden van zelfzuchtige bedoelingen . Gij schijnt niet te weten dat ge mij gekocht hebt voor het geld dat gij mijn vader hebt geleend . Voor hem heb ik u mijn hand geschonken , maar het hart laat zich niet op gelijke wijze wegschenken . Neen , mijnheer ! ik bemin u niet ; meer dan uw wettige echtgenoot kan ik voor u niet zijn ."
Van Houten stond als versteend tegenover haar ; hij had haar gekocht : dat was een vreeselijk denkbeeld , eene grievende teleurstelling . « Gekocht », herhaalde hij onwillekeurig , // gekocht //?
// Omute dienen , mijnheer ! // hernam ze koel ,» dat is het eenige woord .»
// Maar Eliza , hoe kondt gij dat toelaten ?»
// Ik moest ; ik had te kiezen tusschen den geliefde en de schande mijns vaders . Zonder u ware hij thans reeds lang geruïneerd . Ik moest hen redden en heb mijn plicht gedaan .»
Van Houten richtte zich in zijne gehcele lengte op en zag haar doordringend aan : » Dat geloof ik niet , dat gij uw plicht gedaan hebt , gij hadt uw geliefde en mij niet voor uw vader mogen opofferen . Den eerste hebt ge het leven verbitterd en ik ben bedrogen , vreeselijk bedrogen ; maar het is gedaan ; de zaak neemt hier-mede ( hiermede ) geen keer . Wij moeten ons in het onvermijdelijke schik-ken ( schikken ) ; ik hoop dat gij mij zult loeren achten , als een vriend ; kan dat Eliza ?»
Zij keek strak voor zich en beefde ; het werd haar nu duidelijk dat zij buiten zich-zelve ( zich-zelve ) nog twee personen had opgeofferd . Of ze hem kon leeren achten ? Nauw hoorbaar antwoordde ze : // Misschien , ' maar ik bid u mijn vader in zijne speculation niet langer te ondersteunen , opdat ge niet zelve geheel ongelukkig wordt .»
Het onderhoud was afge-loopen ( afge-loopen ) . Van Houten wist wat hij verlangde en leidde zijne echtgenoot naar de fraai ver-lichte ( verlichte ) zalen , waar de duizend-voudig ( duizendvoudig ) teruggekaatste stralen de laatste lichtende streep aan den westerhemel een afscheids-groet ( afscheidsgroet ) brachten . Het feest liep ten einde naar alle regelen der etiquette , zonder dat de afge-meten ( afgemeten ) vreugde op eenige wijze werd verstoord .
Denzelfden dag verliet een slank gebouwde schoener , naar Samarang bestemd , de reede van Helvoetsluis . Op het achterdek wuifde een jong mensch een vaarwel aan het vaderland ; met doffe oogen staarde hij nog het laatst naar het strand , waar hij het dierbaarste achterliet , tot dat weldra het golvende water de laatste sporen der kust voor goed uitwischte .
{ Wordt vervolgd .)
<-" ï=N5C^Xï £-' ; ^- -1 ( -1 )
HET HOOFDKANTOOR PER TELEGRAFEN TE PARIJS .
( Met eene gravure .)
Onder de landen , waar men sedert lang veel met telegrafen ophad , behoort zeker Frankrijk . Doch , hoe veel partij ook van het vroegere stelsel getrokken werd , kinderüjk-eenvoudig was het , in vergelijking met de verschillende stelsels van electrische telegrafen , hier niet veel later dan in Engeland en Amerika ingevoerd . Daar
de Staat echter het monopolie van de telegrafie in handen ] had , vertraagde dit toch eenigszins de algemeene invoe-ring ( invoering ) ; later deed de regeering haar best de * verloren tijd weder in te winnen . In 1842 werdtn de eerste aanvragen daartoe gedaan ; en trapsgewijs is de telegrafie ook in Frankrijk uitgebreid , hoewel men er van den ' aanvang af nog al tegen opzag , omdat men hier moed - I wil en slecht gebruik bij omwenteling vreesde , zoo als j dan ook zeker niet geheel ongegrond bevonden werd . Intussehen het nut en het goed gebruik hadden toch verre de bovenhand . In 1845 werd het eerst tusschen Parijs en liouaan gecorrespondeerd . Daar men eerst het stelsel van Foy-Bréguet aangenomen had , dat zeer kostbaar is , waren geen tien jaren verloopen of men moest tot eene geheele reorganisatie van materieel en dienst over-gaan ( overgaan ) . Men kwam nu tot het Amerikaansche stelsel , dat van Morse .
In " 1851 werd in Frankrijk de electrische telegraaf ook ten gebruik van het publiek opengesteld en werden te Parijs en in onderscheiden departementen de eersie
kantoren geopend . Zulk een kantoor bestaat uit een vertrek , in tweeën verdeeld door een getralied beschot met vensters voorzien . Door een dezer vensters kunnen de beambten het publiek bedienen van papier en het bericht aannemen . Dit wordt ter afzending in een ander vertrek gebracht , waar de telegraaftoestellen staan .
Gelijk wel te voorzien was , is het gebruik dat liet publiek van de telegraaf maakt , zeer toegenomen . In 1852 bedroeg het getal depêches in geheel Frankrijk 48.105 , waarvan 19.425 uit Parijs werden afgezonden . Vier jaren later telde men reeds gezamenlijk 360.000 depê - | ches,en in 1866 , zoowel naar het binnen - als naar het buiten - j land , bij de § 14 millioen depêches tot een bedrag van ruim 61 2 ' millioen franken . De prijs werd gaande weg verlaagd , sedert 1 Januari 1866 is de prijs van een depêche van twintig woorden , verzonden van een kantoor ' naar een ander binnen Parijs , 50 centimes . Den 1 Januari 1867 bestonden in Frankrijk ruim twee duizend telcgraaf-kantoren ( telcgraaf-kantoren ) , met omstreeks vijf duizend beambten , de bestellers medegerekend . Te Parijs alleen zijn een 50-tal kantoren .
Het hoofdbureau te Parijs , in het groot gebouw in de straat de Grenelle St.-Germain , het vroegere minis -
terie van binnenlandsche zaken , is een van de merk-waardigheden ( merkwaardigheden ) van Parijs .
Om dit kantoor geregeld te bezichtigen , gaat men eerst naar de batterijen-zaal . Deze ligt onder het gewelf , links van den hoofdingang van het gebouw . In ' t midden van het vertrek en langs de muren bevindt zich een driedubbele rij galvanische elementen . Deze zijn niet groot , maar hun aantal bedraagt wel vier duizend . Men bezigt in Frankrijk 1 hans meer bijzonder de batterij van Marie Davy , die wel tien maanden lang bestendig electriciteit ontwikkelen kan .
In het midden van gemeld vertrek loopt een lange koperen staaf , welke de gemeenschappelijke geleider is waarop de eene helft der pooldraden uitloopen en die ze in gemeenschap stelt met de aarde . Daartoe loopt die koperen staaf buiten de zaal in een regenbak , waar zij met een groote koperen plaat verbonden is .
Men heeft vervolgens de drad;enzaal en een
Twee honderd telegraafiijnen loopen van het hoofdkantoor naar verschillende punten van Europa ; 117 van die lijnen zijn voor de gemeenschap met de departementen en het buiten-land ( buitenland ) bestemd en 83 voor den dienst van Parijs .
Om dit verbazend net te doen werken , bevinden zich in de onderscheiden zalen van ' t hoofdbureau ongeveer 170 Morse-toestellen ( Morse-toestellen ) , waardoor de depêches met inkt in een onderling overeengekomen alfabet worden over-gebracht ( overgebracht ) en een aantal Hughes-toestellen , waardoor de depêches in drukletters op een papierstrook onmiddellijk voor een ieder leesbaar gesteld zijn , zooals men ze ook hier te lande kent . In de zalen , bestemd voor de gemeenschap met de departementen en met . het buitenland , staan 25 Hughes - en 45 Morse-toestellen . Gelijke verhouding is in acht genomen bij de toestellen uitsluitend voor Parijs bestemd , zoodat men tot een totaal van 140 toestellen komt , behalve nog een dertigtal als reserve voor het geval , dat een der toestellen onklaar wordt .
In die zalen zijn over de honderd beambten van den morgen tot den avond bezig in de grootste stilte den sleutel van den seingever van Morse's toestel te drukken , of hun vlugge vingers te laten glijden over de toetsen van de telegraaf van Hughes , welke veel naar die van een piano zweemen . Gestadig hoort men het sretik van de tegen elkander slaande metalen deelen der toestellen . Boven den toestel van elk der beambten is een bord , waarop de naam staat van het eindstation der lijn die met den toestel in verbinding is .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer