Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 277
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 277
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
277
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK .
5
genoote in de kinderjaren , herinnerde zir.h nog heel goed , wel vijftig jaren later , » hoe hij op zijn bankje « voor het klavier stond , waaraan de onverbiddelijke " gestrengheid zijns vaders hem reeds zoo vroeg vast-" knevelde ( vastknevelde ) , ja hoe hij daarbij in tranen uitbarstte !»
Dat was zeker de weg niet liefde voor de kunst op te wekken , en bij menigeen zou bij zulk eene onder-vinding ( ondervinding ) in de jeugd , alle aanleg te loor zijn gegaan . Zijne neieing voor de toonkunst , zoowel als zijne zedelijke kracht , zouden nogtans op nog hardere proeven worden gesteld . En ofschoon onder zijne volgende leermeesters te Bonn het onderricht althans het straffe en knellende verloor , zoo moet men toch zeggen , dat het in geenerlci opzicht met den hoogen graad van Beethoven's begaafdheid overeenkwam . Ja , toen zelfs later de oude /' Papa Haydn » en de geleerde leermeester in het contrapunt Albrechts-berger ( Albrechts-berger ) , te Weenen , zijne leidsmannen werden , was
plicht tot hoogere ontwikkeling van zijn talent ? Want de echte kunstenaar gevoelt wel dat hem dit niet tot louter genot en spel verleend wordt , maar zeker ook niet daartoe , om het in den gewonen , dagelijkschen sleur te doen verkwijnen ! Beethoven rustte dan ook niet , voordat ook aan dezen plicht voldaan werd . Maar verstandig bedwong hij nog eerst die jeugdige overvloeiende kracht van voortbrengen in de kunst , en zorgde , in den dagelijkschen dienst der hofkapel en den schouwburg of door lesgeven , voor de behoeften van ' t huis . Eerst toen hij hierom-trent ( hieromtrent ) gerust kon zijn , en de eene broeder als apothekers-leerling ( apothekers-leerling ) , de andere als muziekonderwijzer verzorgd waren , was onze meester op nieuw op de voldoening aan zijne hoogere plichten bedacht en hij wist het in den herfst van 1792 daarheen te leiden , dat hem zijn keurvorst nogmaals naar Weenen zond , ten einde aldaar de laatste volmaking in de Kunst te erlancen .
vinding , des kunstenaars geheele wezen niet tot den dienst van zijn eenig levensdoel beperkt . Nog stormt het vaak onstuimig in zijn binnenste , laat hij zijner ver-beelding ( verbeelding ) , die onbeteugeld in alle sferen rondzweeft , vrij spel .
Op zekeren dag komt hij , van een zijner gewone wandel-tochten ( wandeltochten ) in de omstreken van Weenen , verhit in de nauwe straten der stad terug en werpt in de groote koele kamer , zoo als men die in de huizen der binnenstad vindt , naar zijne gewoonte dadelijk de bovenkleederen af , om door niets in de uitwerking van de daarbuiten verzamelde schatten te worden verhinderd . Een hevige verkoudheid was daarvan het natuurlijk gevolg , en , ó schrik ! weldra blijkt het , dat de ziekte juist op dat zintuig gevallen is , dat hij naar zijne eigene verzekering in eene zeld-zame ( zeldzame ) volkomenheid bezat — op ' t gehoor ! — Ja , van dien tijd af was de // demon in zijne ooren gevaren » en
— BEETHOVEN EN GIULIETTA GUICCTARDI . — ( Blz . 6 .)
door den loop zijns levens zijn innerlijke , zijn karakter reeds tot zulk eene zelfstandigheid gerijpt , dat de dingen die hij hier leeren kon , voor de uitdrukking zijner gewaarwordingen ter nauwernood meer toereikende waren en hij ook hier met eigene kracht naar de eigen middelen ter ontboezeming en voorstelling zoeken moest .
Intusschen verzonk de vader gedurig meer in een ellendigen toestand en stortte daardoor zijn gezin in volslagen behoefte . Nadat de zoon , in ' t voorjaar van 1787 , van eene reis naar Weenen , — waarheen hij door de gunst des keurvorsten gezonden was om onder-richt ( onderricht ) bij Mozart te erlangen , — op de tijding van de ziekte zijner moeder , voor den tijd teruggeroepen en de van harte goede vrouw overleden was , viel op zijne nog niet zeventienjarige schouders de plicht , de geheele familie te onderhouden , en bovendien , toen ' de vader ten slotte op pensioen gesteld werd , ook voor de opleiding der beide jongere zonen zorg te dragen .
Waar bleef nu de roeping van zijn geest , waar de
Hier bewoog hij zich nu eindelijk , na den langdu-rigen ( langdu-rigen ) smartel ijken druk , voor de eerste maal weder in volle vrijheid , en het is een streelend schouwspel hoe zijn geest zich thans in volle ruimte ontwikkelt , en op ' t gebied van de kunstschepping voortstreeft , waarop zoo even nog Glück en Mozart gewerkt hadden en Jozef Haydn nog vlijtig voortwerkte . Levendig en vol , als een te lang beteugelde stroom , ontboezemt zich thans zijn gemoed en te recht is men er verbaasd over hoe ' t mogelijk zij , zelfs letterlijk maar zoo veel te schrijven , als Beethoven in de eerste vijf jaren van zijn verblijf te Weenen heeft gecomponeerd , üok van de geldelijke zijde ging ' t hem nu gunstig , daar nieuwe aanzienlijke beschermers hem menige rijke belooning toekenden .
De overgroote volheid van krachten laat zich dan ook in de gewrochten van dien tijd wel ontwaren ; zij bruist als ' t ware in de Sonate pathélique als in een stortvloed voort en grijpt met een onw'ederstaanbaar vermogen ons nog heden aan . Nog is , 1rots allen knel en bittere onder -
die bleef daarin , zijn leven lang . Immers deels eene on-doeltreffende ( ondoeltreffende ) behandeling , maar misschien ook en nog wel zoo veel zijne eigene gedurige onachtzaamheid , die zich echter bij het dringende van zijnen arbeid verklaren laat , deden het kwaad diep en dieper wortelen , zoodat het den slotte ongeneesbaar werd , en men in de laatste jaren zijns levens genoegzaam alleen schriftelijk , dat wil zeggen door de zoogenaamde // Conversatie-bladen // met hem kon omgaan ; en toch scheen ' t gehoor wel het onontbeer-lijkste ( onontbeer-lijkste ) orgaan tot de inspiratie , de bezieling eens Toon-dichters ( Toon-dichters ) !
Vreeslijk lijden ! zwaarste slag van ' t lot juist voor dezen man , die bovendien reeds als knaap // niet veel van makkers of gezelschap gehouden had // en thans spoedig geheel in zich zelf gekeerd en afgesloten leven moest ! Zoo laat het zich begrijpen , dat hij reeds weinige jaren later , toen geen middel voor de kwaal te vinden was , een der vrienden van zijne jeugd wanhopig toeroept : • // Ik heb reeds vaak — mijn aanzijn verwenscht !// Zoo
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer