Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 239
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 239
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
239
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE O L IJ F T A K .
7
hij is . zoo onpartijdig dat - hij zelfs de rol begrijpt , welke het lijden hier beneden moet spelen ; hij schijnt met tranen in de oogen den dood zelven te verontschuldigen : hij weet dat het menschelyke zaken zijn en hij doet ze ons zoodanig beschouwen . Dat is hem genoeg om de wreedste slagen , die hij aan zijne personen toebrengt , de pijnlijkste aandoeningen die hij bij zijne lezers opwekt , te verzachten . Zijne lezers ! Zij zijn het beste bewijs toot de gave van algemeene welwillendheid , die hij bezat . Kent gij iemand voor wien hij niet heeft geschreven ? Er is een leeftijd waarin men Byron kan lezen ; maar men moet tot hem gaan en zich naar hem schikken , zij het alleen om hem te bewonderen , zelfs al zal men hem nimmer liefhebben ; en heeft men het ongeluk hem eens te beminnen , dan buigt men onder hem , dan gevoelt men de tiranny van zijn geest ! Wat daarentegen Walter Scott betreft , er bestaat geen leeftijd waarin men hem niet zou lezen . Zonder dat de minste crisis of de minste studie tot hem voert , zonder dat gij door ondervinding of opvoeding zijt voorbereid hem te hooren , zonder dat gij uw eigen ik behoeft te verloochenen om te gevoelen zooals hij gevoelt , heeft het wonder plaats ; gij vergeet u gelijk hij zich vergeet , uw geest opent zich tegelijker-tijd ( tegelijkertijd ) met den zijnen om zijne personen optenemen ; hij is het genie dat het gemakkelijkst ter wereld te genaken is en wie hem gelezen heeft , zal volgaarne als die pachter zeggen : « Het is heel en al een kind uit ons hoekje .»
Byron is de scherpe type van het individualisme , dat de Engelsche kracht uitmaakt . Walter Scott is de volmaaktste type van de liefderijkheid , waardoor Schotland uitblinkt ; en wanneer men te Edinburg komende , zijn standbeeld ontwaart te midden der menigte , wier zedemeester en vriend hij was , zou men haast denken dat hij nog leefde .
Wanneer Walter Scott alleen een zedeleeraar geweest ware , zou de een of andere kruisweg eene geschikte plaats voor zijn standbeeld zijn geweest ; overal waar de menschen elkaêr verdringen is de zedemeester te huis . Doch Walter Scott beminde evenzeer de schouwtooneelen der natuur als die van het menschelijk leven , en nu eens zoudt gij hem hebben hooren verhalen dat het zijn grootste vermaak was in eene diligence naar Londen te gaan en naar Edinburg terug te keeren , zonder ander doel dan om met de reisgenooten die hem het toeval schonk te praten , en door hen eenige trekken voor een toekomstigen roman op te zamelen ; dan weder zoudt gij zijne oogen , die gewoonlijk half gesloten en bijna zonder uitdrukking waren , plotseling grooter hebben zien worden , als ' t ware overstroomd door een golf van licht , wanneer hij u sprak van zijne geliefkoosde grauwe bergen , van de eenzame heiden waar hij in zijne jeugd tusschen de lammeren rolde , van het beekje , van de groene heuvelen , van den bouwvalligen toren , die zijne verbeeldingskracht bij het eerste ontwaken hadden gestreeld . Kent gij , vraag ik u , een kruisweg waar deze zedeleeraar en tegelijkertijd natuurliefhebber , behagen zou vinden F Ik ken er slechts een , het is die waar het standbeeld van Walter Scott is geplaatst .
Edinburg heeft dat eigenaardige , dat het eene groote , eene oude stad is , vol herinneringen en bedrijvigheid , terwijl hare ligging noch die drukte , noch deze geschied-kundige ( geschiedkundige ) herinneringen zou behoeven , om de blikken tot zich te trekken en in het geheugen gegrift te doen blijven .
Andere steden hebben schilderachti ge omstreken , waarin | zij als ' t ware gevat zijn : Napels heeft de zee en den | Vesuvius ; Genève heeft zijn meer en de Alpen ; Edinburg I heeft ook bergen aan den gezichteinder en zijne voorsteden worden door de zee bespoeld ; maar hetgeen men nergens ziet , dat is het midden zelf van Edinburg , daar waar de ouderwetsche gebouwen met elf verdiepingen opeen-gestapeld ( opeengestapeld ) zijn , daar waar de zoogenaamde nieuwste Parijsche modes worden tentoongespreid en een vruchtbaar en trotsch landschap door die onafgebroken omheining van woningen en winkels wordt omsloten , zoodat het midden-punt ( midden-punt ) der stad nog schilderachtiger dan hare omstreken is . Uwe voeten treden op de gelijke steenen van een trottoir . Hier hebt gij een , twee , drie , vier kerken . Wilt gij een der laatste afleveringen van de Edinburgh Review lezen ? Keer even om : ik wed dat gij binnen twee minuten een boekverkooper gevonden hebt . Niet ver van daar is
I de Bank , en mocht gij den weg daarheen niet weten , dan zal deze policeman hem u aanwijzen . In dit hotel zult gij lieden vinden met wie ge Fransch , Italiaansch of Duitsch kunt spreken ; in dit andere wordt de matig-heid ( matigheid ) voorgestaan , en gij kunt persoonlijk onderzoeken of de kwade tongen gelijk hebben , wanneer zij zeggen dat de leerlingen van vader Mathews kleine heiligen zijn die nooit anders rum drinken dan in hun thee . Hier bekoort u de photographie , die uwe ijdelheid behendig weet te streelen , door uw gelaat leelijker weer te geven , waardoor zij u het genoegen verschaft , door al uwe vrienden te hooren verzekeren , dat gij er beter uitziet dan uw portret ; daar is de ze:el van eene maatschappij van levensverzekering die gereed is eene groote wedding-schap ( weddingschap ) aan te gaan dat gij op reis niet zult sterven . Gij bevindt u in een der mierennesten van de nieuwe samen-leving ( samenleving ) ; gij hebt al de hulpmiddelen onder uw bereik , die gij voor uwe belangen , uwe gewoonten , of uwe grillen als , stadsbewoner behoeft , en gij hebt slechts twintig schreden in eene straat gedaan . Maar ook op twintig passen afstands , aan den anderen kant van den straatweg , strekt zich eene lange en diepe vallei uit , en eerst op den top van de tegenovergelegen heuvelenri j neemt de stad weer een aanvang .| De loeomitieven en de waggons rollen gelijk een stroom met onbeteugelde vaart door het dal , de schapen grazen zonder zelfs bij dat geraas den kop op te lichten ; het gras ontspruit er even welig en frisch als in eene Normandische weide ; boompjes en struikgewas tieren er beter dan in het bosch van Boulogne . Een vervaarlijke rots , eene steilte van graniet , deze natuur waardig , voltooit en besluit het vergezicht met haar scherpe spits . Op sommige plaatsen is zij met afhangend en verwilderd groen bekleed ; op andere plekken bestaat hare schoonheid alleen in hare rechte lijnen en onbewegelijke zwaarte , waaraa
■^ S^A^Jf^^^S.O
BLADVULLING .
De tijd van denken , besluiten en handelen ligt tusschen het 20 e en 30 e levensjaar . Die aan het einde van dat tijdperk nog geen man geworden is , wordt het nooit . Die man-nelijkheid ( mannelijkheid ) openbaart zich in zelfstandige werkzaamheid , en de drijfveer daartoe is de zelfzucht of de zelfverlooche-ning ( zelfverloochening ) . Ter eener zijde Satan , ter andere zijde God ; daartusschen de Menschen . Die God zoekt is de geluk-kigste ( gelukkigste ) , al is zijn levensweg vol distels en doornen ; wie zich het dichtst hij Satan plaatst , de rampzaligste , al bezit hij ook alle schatten der aarde , al vliegen duizen-den ( duizenden ) op zijne wenken
Tusschen die twee richtingen moet gekozen worden . Naar dit streven , ' t welk uit ' s menschen handelingen blijkt , wordt zijne ware gestalte bepaald .
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
DEN HAAG , 17 Juli 1871 .
Eindelijk heeft onze Staats-Courant het bericht mede-gedeeld ( medegedeeld ) van de benoeming van den nieuwen Indischen Landvoogd . Gelijk de Olijftak reeds een paar maanden geleden berichtte , is mr . J . Loudon , Commissaris des Konings in de provincie Zuidholland , aangewezen als opvolger van den heer Mijer .
Deze benoeming zal , met het oog op de persoonlijke hoedanigheden vanden benoemde , gelukkig mogen geacht worden . De heer Loudon is een mar . niet alleen van bekwaamheid , maar ook van eerlijkheid . Misschien was de afgetreden landvoogd bekwamer dan hij , meer bekend met Indische toestanden , Indische staatshuishouding en Indische wetgeving , maar rondborsfiger , ridderlijker staatsman dan de heer Loudon , kan men zich moeieijk denken . Hij is een gentleman in den echten zin des woords . In de hooge ambtsbetrekking , welke hij thans vaarwel zegt , genoot hij de algemeene achting wegens zijn edelaardigen inborst en zijn minzamen omgang . Nooit verloor hij de waardigheid der Regeering en het gewicht zijner bediening uit het oog . En wat den heer Loudon bovendien tot aanbeveling strekt , behalve zijn nobel gemoed en zijne beschaafde manieren , is zijne onmis-kenbaar ( onmiskenbaar ) constitutioneele gezindheid . Al is de Indische Landvoogd van nature een autocraat , hij zal zijn een zacht autocraat , en hij zal nooit vergeten , dat zijn eerste plicht is , de inlandsche bevolking te beschermen tegen willekeuren onderdrukking , van wien ook .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer