Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 232

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 232
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
232
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8 DE OLIJFTAK .
Maar nu zeiden andere afgevaardigden : « De eer !»... ja , dat klinkt heel mooi , maar wat is eer zonder voordeel ? Op het voordeel komt het toch in onze tegenwoor-dige ( tegenwoordige ) stoffelijke dagen aan . En , om de kust van Guinea voortdurend te behouden , zouden wij ons jaarlijks gelde-lijke ( geldelijke ) offers moeten getroosten , veel zwaarder dan een ton ! // Men moet niet te veel hooi op zijn vork nemen .//
Br is onmiskenbaar in die beschouwingen iets waars . In onze dagen geldt bij beschaafde natiën ( Frankrijk en Duitschland nu daargelaten ) de regel , dat uitbreiding van grondgebied niet altijd is een voordeel , dat eën klein land zijne krachten niet moet versnipperen , dat men geene lasten op zijne schouders moet nemen die men niet torschen kan . Maar staat het nu zóó vast , dat Nederland zijne taak , zijne roeping ter kuste van Guinea niet kan vervullen ? De openbare meening zegt het tegendeel ; wij hebben het grootste belang bij het behoud der Kust om onze troepen op Java met Afrikaansche soldaten ( wakkere jongens ) aan te vullen ; om het kwijnend Suriname op te beuren door Guinecsche immigranten ; om in Afrika een vast punt te behouden tot uitbreiding van handelsbetrekkingen , die moeten kwijnen , als Engeland heer en meester op de Kust , ons den voet dwars zet .
De vraag , waarop het eigenlijk aankomt , werd het best gesteld door een bekwaam lid der liberale partij , den heer Mirandolle : is de treurige toestand , die thans bestaat , hopeloos , is daarin geene verbetering te brengen , blijft ons alleen over de vlag neer te halen ? Dat is de vraag , en die vraag is door de Regecring niet voldoende beantwoord , want zij heeft wel betoogd , dat de toestand treurig was ; maar dat hij hopeloos was , heeft zij niet kunnen zeggen . En wie ook zal kunnen voorzien wat in de toekomst zal gebeuren ?
Er zou één overwegende reden zijn , om de Goudkust aan Engeland af te staan .
" Wanneer wij namelijk op eene andere wijze voldoende werden schadeloos gesteld .
Om een voorbeeld te noemen , wanneer Engeland ons den Kaap wilde teruggeven , eene bezitting , die in ' t hart N ederlandsch is gebleven , of bezittingen in Indië , waar eenmaal Neêrlands vlag gewapperd heeft .
Maar welke equivalenten bood Engeland aan en was er werkelijk een Nederlandseh Minister van Koloniën te vinden , om die goed te keuren !
Engeland bood ons voor den verkoop der Goudkust ( Engeland spreekt van purchase en sale ; wij vertalen die woordendoor aan bieding ten geschenke ) 24.000 pond sterling aan ; zijnde nog geen twaalfde deel van de vroegere waarde der roerende eigendommen , die wij er achterlaten .
Ziedaar het éénige ware equivalent , ofschoon de Minister , die ' t traetaat sloot , nog zooveel fierheid bezat , om het te verbloemen .
En welke andere equivalenten ?
1 °. Afstand ijuj ' t . zoogenaamde Siak-tractaat ) van r.llr vertoogen en beweringen tegen ons bezit van Siak , een bezit , sedert 1745 aan de Indische Compagnie gewaarborgd ; dat de Compagnie onafgebroken heeft bezeten , en welks voortdurend bezit reeds door Engeland was erkend bij ' t traetaat van 1824 .
2 ". Erkenning ( niet bij traetaat , maar bij een losse en ongemotiveerde diplomatieke verklaring ) van ons recht om Atchin , eveneens ter Westkust van Sumatra gelegen , in bezit te nemen , terwijl de Nederlandsche politiek sedert eenige jaren juist tegen meerdere uitbreiding op de buitenbezittingen gekant is , en alle waarborgen ontbre-ken ( ontbreken ) wegens herhaling van de vaak zoo zegevierend weder-legde ( weder-legde ) vertoogen na het traktaat van 1824 .
3o . Toekenning van ' t recht , om op de Kust immigranten voor Suriname tewerven , mits iedere immigrant vergezeld ga van een zeker aantal wederhelften , mits hij na vijf jaren met die wederhelften , ook weer voor rekening van Nederland , den terugtocht kunne aanvaarden en mits Britsch Guyana niet ook van immigranten verstoken blijve , dat tot dusver , in weerwil van verlenging van arbeidstijd , vruchteloos naar de ontvangst van deze « vermomde slaven // uitziet !
Ziehier de equivalenten , bedongen bij Siak - enimmi-gratie-tractaat ( enimmi-gratie-tractaat ) , welke den afstand der Goudkust moesten heeten te rechtvaardigen . Had men geen reden met Horatius uit te roepen , risum teneatis , amici ! En toch konden 28 van de 64 leden met deze equivalenten genoegen nemen !
Waarom ? Urn toch vooral in vrede te leven met Engeland . Wie zou geen vrede met Engeland verlangen ? Wie hier de staatkunde van een Falck en van Hogendorp vergeten ? Tusschen Engeland en Nederland bestaat de sterkste aantrekkingskracht , vooral in dezen tijd . Wij hebben alles in billijkheid voor Engeland over , maar ook zijn eigen belang zou niet medebrengen , dat wij voor Engeland zouden veil hebben het verlies onzer waardigheid .
G .
«£>= 5>=£>=ï >^>
BUITENLANDSCH OVERZICHT .
De nieuw gekozen afgevaardigden ter nationale ver-gadering ( vergadering ) in F r a n k r ij k komen van lieverlede te Versailles aan , en het ongeduldig publiek was er reeds op uit den invloed na te gaan , dien deze stroom van nieuwe leden op den gang der beraadslagingen uitoefenen zou . Doch het vergat daarbij , dat de geloofsbrieven der leden nog moesten worden onderzocht en de bedoelde invloed eerst daarna kor . worden gekend .
Inmiddels zet de vergadering hare werkzaamheden ijverig voort , en men heeft al eene statistiek deswege opgemaakt , volgens welke het getal dagen barer bijeen -
komsten ( ruim zeventig ) met dat van de aangenomen wetten gelijk staat .
In de jongste week heeft zij zich o . a . druk bezig gehouden met de voordracht , strekkende om den borg-tocht ( borgtocht ) der dagbladen te herstellen , welk beginsel met 317 tegen 199 stemmen is aangenomen . Ook heeft zij zich reeds vereenigd met verschillende der nieuwe belas-tingen ( belastingen ) , welke tot dekking van de vele uitgaven zullen moeten strekken ; daaronder behooren die op de koffie , thee , suiker , tabak en sterke dranken .
In de zitting van den 6 dezer hebben 130 leden een voorstel gedaan , strekkende om de nationale garde in geheel Frankrijk te ontbinden . Het « spoed vereischende « is daarbij niet gesteld ; die voorslag zal dus den gewonen loop volgen . Het gewicht daarvan springt in ' t oog .
In dezelfde zitting stak een storm op , ter zake van een voorstel , waaromtrent men dit niet zou hebben ver-wacht ( verwacht ) . De graaf Jaubert , die niet tot de hevigen kan worden gerekend , had voorgedragen de vreemdelingen , die Frankrijk bezoeken , met eene belasting te bezwaren , die in sommige andere landen bekend is onder den naam van « verblijf-pas .« De vergadering en het bewind zagen daarin eene poging omEngelschenof Duitschen te treffen , die de treurige bewijzen vanden strijd te Parijs enz . komen bezich-tigen ( bezichtigen ) ; en zij meenden dat het altoos zeer bedenkelijk was , den volkshaat op eene of andere wijs te prikkelen ; veeleer moest men allen schijn tot krenking van den vreemdeling vermijden , te meer , daar nogbuitenlandschekrijgsmacht op Franschen bodem stond . Het voorstel had dan ook geen gevolg , maar graaf Jaubert beriep zich o . a . op de Vereenigde Staten , en verklaarde , dat hij bij de be-grooting ( begrooting ) op de zaak terug zou komen : hij wilde die althans niet gewonnen geven door een geestigen zet ; men had nl . aan zijn voorstel de strekking toegeschreven « de frappcr les étrangers a (' importation .//
De verkiezingen mogen afgeloopen zijn , doch behalve den weergalm dien men daarvan nog bij het onderzoek der geloofsbrieven verwachten kan , wordt men daaraan nog steeds herinnerd door de beschouwingen , die de dagbladen daarover nog altijd leveren . De koningsgezinde bladen geven van de nederlaag hunner kandidaten de schuld aan den heer Thiers ; zij gaan zoo ver hem te verwijten , dat hij de republikeinschc partij begunstigd en het te Bordeaux gegeven woord , dat het evenwicht tusschen de rechter-en ( rechter-en ) linkerzijde ongestoord blijven zou , geschonden heeft . Ook de kerkelijke bladen ontveinzen hun misnoegen niet , daar zij uit den afloop der verkiezingen metdertijd nieuwe beroeringen voorzien . Het Journal des üébats houdt vol dat de verkiezingen met volkomen vrijheid zijn geschied , ; en hoe zij dan ook afgeloopen zijn , de regeering geen verantwoordelijkheid dragen kan . De republikeinsche partij , immers de gematigde , toont zich zeer tevreden ; de vooruitstrevenden van die zijde hadden blijkbaar reeds verder willen gaan . Dat er nog aanhangers van de Commune zijn , blijkt daaruit dat alleen in het dep . der Seine 80,000 lieden gevonden zijn , die hunne stem bij de verkiezingen op // rooden // hebben uitgebracht .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer