Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 199

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 199
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
199
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
Ü E O L IJ F T A K .
weg te stellen ( 1 ) eene commissie uit mannen van genie be-staande ( bestaande ) waarvan de Koning het . voorzittersehap bekleedt , komt bijeen om deze trotsche gebouwen te stichten . Mansart bewerkt de plafonds welke Lebrun met mees-terstukken ( meesterstukken ) versiert ; Ie Nótre richt de tuinen in , en graaft in deze onvruchtbare gronden wateren , die tot stroomen aanwassen en door een heirleger van arbeiders van hunne natuurlijke bedding worden afgeleid ; Girardon en Ie Puget bevolken deze oevers , bosschaadjes en grotten met eene keurbende van nymphen , tritons , satyrs , met al de goden en godinnen der bevallige mythologie , en wanneer eindelijk het paleis k volbouwd , den Konink-lijken ( Koninklijken ) stichter waardig , dan nemen Colbert en de groote Condé , al de helden der zeventiende eeuw , er hun intrek als in hunne eigene woning en nevens hen wordt het reuzengewrocht betreden door de vorsten van den geest en van de dichtkunst . Nog andere machten zwaaien er haar staf : Koningen en dichters knielen neder voor de voeten van Henriette van Engeland en Madame de la Vallière , van Mad . de Montespan en Mad . de Maintenon . — Lodewijk de
Binnen deze muren vlood zijn gansche leven heen , zijne bloeiende jeugd , zijn krachtige mannelijke leeftijd , zijne laatste dagen , wegstervende stralen eener onder-gaande ( ondergaande ) zon . Hier verfrischte hij zich aan de springfon-teinen ( springfon-teinen ) , hier verlustigde hij zich in de aanschouwing van het marmer en het brons , hier genoot hij de geuren van den bloeienden oranjeboom , hier ontving hij zijne ministers , zijne veldheeren , de bisschoppen , de gezanten , . zijne kortstondige minnaressen ... is het mogelijk , deze tuinen te betreden en ze zonder aandoening te beschouwen . Iedere schrede welke men doet in deze sombere val-ii.ten ( val-ii.ten ) ii eene herinnering , iedere stap dien men zet in dit donkere kasteel is eene elegie . Vergeefs prijken zij met bas-reliefs en zinnebeeldige voorstellingen ; ver-geefs ( vergeefs ) zijn deze prachtige gaanderijen met alle soorten van standbeelden opgevuld .. . men ademt in deze indruk-wekkende ( indrukwekkende ) verblijven niet het leven , maar den dood -
Hier is het de vermaarde kamer , waar de groote Koning stierf , die het gemoed met . stille smart vervult , zijn ledikant prijkt met eene draperie door Mme de Maintenon te St . Cyr geborduurd ; het portret van Madame glimlacht als eertijds op pijnlijke wijze . De balustrade ., welke het weinigen vergund was binnen te dringen , is voor altijd gesloten ; op den bidstoel heeft eene vrome hand het . gebedenboek nedergelegd , het kost-bare ( kostbare ) dekkleed is in twee stukken teruggevonden , het eene in Duitschland , het andere in Italië . De beide schilderstukken aan weerszijden van het ledikant stellen eene Heilige f ;: milie van . Raphael en eene H . Cecilia van Ie Dominicain voor , het plafond mag onder de won-derstakken ( won-derstakken ) van Saul Veroneze , den grooten Venetiaan , worden gerangschikt ; de portretten , onwaardeerbare ver-siering ( versiering ) van deze poorten van het » Zonnepaleis ,» zijn van Dijck waardig , wiens penseel ze schilderde . Indien gij iets verder , nog verrukt over al deze pracht , die half verborgen deur met vrome hand durft openen dan vindt gij eene heilige plaats — daar knielde Lodewijk de Veertiende neder voor de voeten van zijnen biecht-vader ( biechtvader ) . Want aan de Kerk gehecht bleef hij , al liet hij zich door zijne toomelooze hartstochten en staatszucht medesiepen .
( 1 ) Nog dezer dagen herinnerde Lemoinne , de begaafde schrijver van het Journal des Débats er aan : /' Louis XIV ilioisi ; pour construiré Versailles un plateau aride et se donna la prósomptueuse satisfaction d'y faire venir de 1'eau par vine machine . Ledéfi que leerand roijetait a la nature i'Assemblée voudrait-elle ( voudrait-elle ) Ie jeter a Phistoire , et essayer de défaire ce que les siècles ont fait ?" Deze schrijver betoogt nl . dat Versailles slechts tijdelijk de zetel van bewind en regeering kan zijn , daar Parijs hierop van eeuwen her recln heeft .
En welke herinnering wordt door gindsch vertrek verlevendigd ? In dit doodsch vertrek , welks sombere indruk door de bevallige schilderijen niet getemperd wordt , gaf Koning Lodewijk de Vijftiende niet zonder leed en wroeging den jongsten snik .
Ziedaar het oude paleis van Versailles — met iederen tred gaat gij van de zegepraal over in de nederlaag en van ' t Koningschap in het niet . Dienzelfden jeugdigen en schitterenden vorst , die bijkans als een god werd vereerd , dien gij hier hoort luisteren naar het geruisch van tallooze watervallen welke des nachts zijne rust niet mochten storen — zult gij straks terugvinden , op zijn doodsbed uitgestrekt !
Maar waar is de kamer waar de eerlijkste en de braafste en de ongelukkigste van al deze Koningen van het leven scheidde ? Helaas ! zij is niet hier te vinden .
IJdelheid der ijdelheden ! Al deze Koningen zijn gestor-ven ( gestorven ) , zelfs hij die deze treurige overblijfselen herstelde ! ziet daar ginds ... vervallen is l'üeil de Boeuf , die anti-chambre ( antichambre ) ten dienste der kruipendste hovelingen . Hoe eenzaam is het hier na zooveel beweging , hoe zwijgend na zooveel gewoel .
Waar zijn zij gebleven — de Koningen van het genie van Erankrijk , Bossuet , Corneille , La Eontaine , Molière , Eénélon , Boileau , Bacine ? Alles vervlogen !... Neen , in hunnen gewrochten des geestes leven zij voort ! En in de dagen van den diepsten val , dien Frankrijk sedert eeuwen beleefd heeft , blikt de verslagen geest van een Guizot , van een Thiers — en hoe de tolken van den nieuwen tijd daar mogen heeten — naar die grootheid , als het schoonste erfdeel van een Franschen geest , in staat om weer en nogmaals jongeren te ontvonken en uit het verval optevoeren !
En nu eindelijk betreden wij de kapel , juist het uur dat de stem van Bourdaloue en van Massillon door deze gouden gewelven als een donder weerklonk . Vruchteloos zoekt gij naar den redenaar of zijn gehoor ; helaas , de welsprekenheid is eene kunst die vervliegt ; het gesproken woord blijft leven , maar de klank vergaat ; de klank is stoffelijk , al drukt hij het geestelijke uit ! Ook de Koning rust niet meer in den grafkelder van St . Denis , en Mad . de Maintenon is reeds meer dan eene eeuw den doodslaap ingegaan . Waartoe dan nog deze kapel ? En toch binnen deze zwijgende muren prijken nog de acht en twintig steenen standbeelden ; het hoogaltaar is van marmer en brons , de muren zijn met basreliefs ver-sierd ( versierd ) . De tribune heeft hare vensters behouden en het gewelf met zijn blinkenden hemel heeft het kunstwerk van Coynel bewaard . Hoeveel geschiedkundige herin-nering ( herinnering ) en hoeveel kunst en luister te Parijs door schendige handen zijn verwoest , Versailles mag in zijn kasteel nog op veel bogen , dat den historischen draad vastknoopt . D;iar is uit de groote eeuw nog veel over wat kan verlevendigen en bezielen , als Frankrijk zich weet te wachten voor de feilen van overmoed en geweld , waarin men in die eeuw en later verviel .
VEtat c'est mui — « Ik ben de Staat !» — dat was het woord , het beginsel vau den souverein , die over milioenen heerschte ; hij had ook kunnen zeggen : Ver-sailles ( Versailles ) eest tout mort règne ( In Versailles lost zich mijne regeering op ). Maar juist het laatdunkende om alles te willen bedwingen , alles te regelen naar zijn begeerte , evenals Ie Nötre alles stijf en strak aanlegde in de tuinen van Versailles , dat was zijn val : de adem der vrijheid bij Bataaf en Brit verbrak zijn geweld .
' t Kasteel van Versailles aanschouwde nog voor weinige maanden den vreemdeling , den Germaan , en door een keer in de geschiedenis troonde daar een Duitseh Koning , I die daar tot Keizer van Duitschland werd uitgeroepen ! En na den vrede , met zooveel bloeden schatten door Frankrijk bezegeld , aanschouwde men in de nabijheid dier kapel , in de hoofdkerk van Versailles , eene plechtigheid , die getuigenis geeft hoe die mannen , die in het praal-gebouw ( praal-gebouw ) vergaderen tot Frankrijks wedergeboorte , door-drongen ( doordrongen ) zijn van ' t besef om bij Frankrijks rampen tot de hoogste macht op te klimmen , zich te verootmoedigen j voor den Vorst der vorsten en volken . Ja , gansch de ver-gadering ( vergadering ) des lands , al de leden des bewinds kwamen daar bijeen , onder een treffend woord van den bedienenden j
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer