Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 186

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 186
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
186
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
2
DE OLIJFTAK .
de aandrift en den tact hebben van zieken te verzorgen en balsem aantebrengen voor lichaam en ziel .
Wie had nog kort te voren gedacht , dat zoo spoedig het werk vooral ook van Basting in ons midden en naar buiten op den toets zou worden gesteld , en al dadelijk zulk een heilzamen invloed uitoefenen zou ?
In de eerste dagen van Juli 1870 dreigde de oorlogsvlamuit te barsten ; den 9den dier maand verklaarde Frankrijk aan Pruissen den krijg , en als om strijd verrezen hulp-comités ( hulp-comités ) in alle oorden van ons land . Basting scheen , als ' t ware , nog al zijne krachten te verzamelen en plaatste een opstel in eenige dagbladen ( zie onder anderen het Dat/blad van Zuid-Holland en ' s Gravenhage , in dato 30 Juli ) getiteld : « Raadgevingen aan de leden en begunstigers der « Neder-landsche ( Neder-landsche ) hulp-comités ( hulp-comités ) onder het Roode Kruis », welk opstel hij den 5 Augustus afzon-derlijk ( afzonderlijk ) uitgaf , onder den titel van : « Boep-« stem ( Boepstem ) aan de Nederlandsche comités onder « het Roode Kruis , hunne leden en begun-« stigers ( begunstigers ) . Vervolg op de Roepstem tot mijn « Vaderland .» Hierin beantwoordt hij de twee volgende vragen :» 1 °. Welke is thans de roeping der Nederlandsche comités onder het Roode Kruis , welke is nu de op hen rustende taak ? 2 °. Op welke wijze moe-ten ( moeten ) de leden der comités onder het Roode Kruis thans krachtig werkzaam zijn ; m . a . w ., wat moeten de leden en begunstigers dier vereeniging thans doen ?»
In deze regelen voerde B . de leden kort en zakelijk op den weg , dien zij te volgen hadden , wilden zij niet doelloos te werk gaan .
Maar , als ware het B . niet genoeg , voor de Nederlandsche comités werkzaam te zijn , zijne warme belangstelling strekte zich ook naar de bewoners van Engeland uit : in een artikel aan hetzelfde Dagblad van den 29sten Juli , deelde hij mede , wat zijn vriend John Furley , kapitein der vrijwilligers , hem schrijft : « Wij hebben reeds een aantal vrijwilligers , artsen en zieken-verplegers beschikbaar , die bereid zijn , om in den drei-genden ( dreigenden ) oorlog tusschen Pruissen en Frank-rijk ( Frankrijk ) de arme zieke en gekwetste militairen op de slagvelden en in de hospitalen te helpen verzorgen en verplegen .»
Nog later , terzelfde plaatse ( den 23sten Augustus ) gaf B . bericht van de ervaiing van zijn vriend Furley , die terstond op reis was gegaan naar Parijs , Genève , Ber-lijn ( Berlijn ) en Brussel , om inlichtingen aangaande de werking der comités van het Boode Kruis te erlangen .
Doch , naarmate de blik van Basting's on-vermoeiden ( on-vermoeiden ) en deelnemendengeest zich uit-breidde ( uitbreidde ) , in gelijke mate duidde zijn oog maar al te zeer de toenemende verzwakking zijns lichaams aan . ' Al zijne gedachten , al zijne belangstelling waren nog op één onderwerp gericht : op het Boode Kruis.Viel't gesprek op den warkkring , het doel daarvan , dan flik-kerde ( flikkerde ) dat oog nog een wijle , maar spoedig belette hem zijne verzwakte stem voort te gaan ; doch , wat ten laatste stem noch blik meer konden uiten,—dat deed zijn hand-druk ( handdruk ) , — de handdruk van den deelnemen-den ( deelnemenden ) , erkentelijken vriend , die mij denken deed aan de Lamartine's woorden :
Tout son coeur me parlait d'un serroment de main . La main aide Ie coeur et lui rend témoip-nasce .
' t Duurde niet lang meer , of ook dien handdruk moesten wij missen . Den 24 . Sep-tember ( September ) bezweek Basting , in even 53jarigen ouderdom . Treffend was dit verscheiden . Immers , terwijl de door Basting hier te lande geplante spruit in korten tijd welig tot een boom begon op te wassen , die wijd en zijd zijne takken uitbreidde , zoodat onder zijn lommer reeds honderden gekwetsten door de zorgen van de onder -
scheidene comités uit ons Vaderland in Duitschland en Frankrijk werden verpleegd ; terwijl de geestdrift , doorhem aangeblazen , op ' t helderste vlamde , was het alleen door de mededeelingen zijner teêrgeliefde gade , dat hij van de eerste vruchten van zijn pogen kennis kreeg ; maar van den nog veel ruimer volbrachten arbeid mocht hij hier op aarde geen getuige meer zijn .
Den 27 . daarop volgende werd het lijk op het kerkhof Eik-en-Duinen , door vele vrien-den ( vrienden ) en vereerders van B . gevolgd , ter aarde besteld . In welsprekende taal schetste de generaal Hardenberg ons ' t geen hij geweest was : nauwgezet in zijne plichtsbetrachting , gloeiende voor de zaak van het Roode Kruis , en even bemind bij zijne meerderen als bij / ijne ondergeschikten geacht .
Vervolgens bracht de Heer van der He gge-Zijnen ( gge-Zijnen ) , officier van gezondheid der 1steklasse bij hetregement grenadiers en jagers,meer bijzonder Bs . loopbaan in herinnering,noemde hem een « philantroop bij uitne-mendheid ( uitnemendheid ) ,» toonde aan , dat sommigen B.niet begrepen hadden , en besloot met tezeggen , dat zelfs de laatste uren van denoverledene nog gewijd waren geweest aanhet werk der liefdadigheid . Ml
De derde spreker aan het graf , Ds . Heyen , wees er op , dat zijne taak zeker hoogst treurig was , doch dat hij een grooten troost vond bij ' t zwaar verlies , dat hij herdacht : de bewustheid , dat de overledene was vol des geloofs en der liefde , iets wat hem kracht gegeven had in de laatste oogen-blikken ( oogen-blikken ) ; waarna de leeraar deed uitkomen hoe de overledene van het Roode Kruis op een ander Kruis had gestaard , het Kruis van Hem , in wien hij was ontslapen !
Dr . Verweij besluit een artikel over Bas-ting's ( Basting's ) werkzaamheid ten behoeve van het Roode Kruis ({) o . a . met deze woorden :
« Men kan er gerust van zeggen , dal hij vele jaren geleefd heeft voor het Roode Kruis , en met de gedachte daaraan is gestorven .
« Moge de Nederlandsche Vereeniging een lauwer vlechten op zijn graf . Dat heeft hij dubbel verdiend !»
Nemen wij hier nog eenige trekken over uit eene met warmte des gevoels geschreven bijdrage ( van S . v . d . L ., te Bergen - op-Zoom ( op-Zoom ) ) ( 2 ); gewag hebbende gemaakt van het ietwat afgetrokkene , dat B . eigen kon zijn , laat de schrijver er op volgen :
« Toch zoudtgij u vergissen , als gij meen-det ( meen-det ) , dat er veel toe noodig was , om zijne opmerkzaamheid gaande te maken . Een kind trok hem altijd aan . Zelf had hij geen kinderen , maar het was hem onmogelijk , een kind te zien , zonder het een vriendelijk woordje ten beste te geven . En of de kinde-ren ( kinderen ) veel van hem hielden , vraag dat in alle huisgezinnen , waar hij als arts of als vriend heeft verkeerd . En dan zijne zieken ! Het voegt ons niet , zijne bekwaamheden als arts te beoordeelen , evenmin als wij in staat zijn , zijne verdiensten te schatten in de betrekking , welke hij de laatste jaren zijns levens bekleedde ; wij hebben hem als vriend gekend ; maar dat hij hart had voor zijne zieken , dat zal wel niemand ontkennen , die hem ooit aan een krankbed heeft ont-moet ( ontmoet ) , of hem over zijne patiënten heeft hooren spreken . Dit laatste deed hij gaarne . Het gaf hem aanleiding , om over de gezond-heidsleer ( gezondheidsleer ) te spreken , en dat was een punt , hetwelk hij met voorliefde behandelde ; of het gaf hem gelegenheid,om iets over zieken-verpleging ( ziekenverpleging ) in het midden te brengen , en dat was eene kwestie , waarvoor hij leefde .
Geneesk . CL van 18 Dee . 1870 .
Idem van 6 " Nov . 1870 .
Ook op het gebied der letterkunde was hij thuis . Hij las veel , en sprak gaarne over het gelezene . Of wildet gij een godgeleerd onderwerp aanroeren , ja , er waren er , waar-van ( waarvan ) hij eerlijk erkende : het kan mij niet schelen ; maar er waren er ook , die in hooge mate zijne belangstelling opwekten . — Zijn religieuse natuur en zijn practische geest beslisten in dezen .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer