Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 184

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 184
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
184
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8
DE OLIJFTAK .
immer door de dolle brand - en moordzucht zouden te loor gaan .
Neen , de oproerlingen , die sedert twee maanden te Parijs als geweldenaren huis hielden , zijn voor geen middel teruggedeinsd , in hunne wanhoop , in hunne wraakzucht ; gelijk hunne heerschappij met moord aanving , zich in haren loop door plundering en schennis van alle recht en vrijheid kenschetste , zoo ook ging zij in moord en geweld ten onder .
Onpartijdig moet men zeggen dat de oproerlingen zich met eene onverschrokkenheid , eene betere zaak waardig , tot in hun laatsten schuilhoek , Belleville , hebben ver-dedigd ( verdedigd ) ; doch even onpartijdig , dat zij al het kwaad hebben gesticht , op de vreeselijkste wijze mogelijk , die in hunne macht stond .
Twee maanden lang hadden zij dat vloekwaarde werk voorbereid en voltooid , ondermijning van forten en praal-gebouwen ( praal-gebouwen ) , gereedmaking : van werptuig door petroleum en tot aanwending van die vlammende vloeistof , op helsche wijze , tot vernieling .
Het hart kromp meen bij de schrikmarcn die dag aan dasr uit Parijs inliepen .
Was de tegenstand der oproerlingen in Montmartre spoedig gebroken onder den vereenden aanval , zuidwaarts door gen . Clinchant , noordwaarts door Ladmirault , — in het prachtigste gedeelte der stad boden zij langer en feller tegenstand ; op de place de Vendöme , waar zij door het omhalen van de zuil als het sein der verwoesting gegeven haddqp . gelijk op de place de la Concorde hadden zij batterijen aangelegd , waar zij ook dagen achter-een ( achtereen ) stand hielden ; het plein voor het raadhuis was met reusachtige barricades bezet die met tal van stukken waren beplant UW - die werken moesten met grof geschut of met de bajonet worden bemachtigd totdat de oproer-lingen ( oproerlingen ) verder lifeepweken , hier tot de begraafplaats van Père Lachaise,:„sinds , naar de Buttes-Chaumont tot Pantin , of Belleville , terwijl aan de andere zijde der stad de forten ' Ivry , Montrouge en Bicêtre moesten worden bestormd of beschoten .
Te midden van de allerwege ontstoken vlammen daverde over en weder de donder van ' t geschut , knetterden en knalden mitrailleuses en geweerschoten en over stapels lijken drongen de troepen stap na stap voorwaarts om ' t oproer te fnuiken en den brand nog zoo veel mogelijk in omvang te beperken . Want een paar dagen scheen het geschapen dat de gansche stad door de hedendaagsche Wandalen zou worden onder den voet gehaald ; doch het leger gedroeg zich met eene dapperheid zijn beste dagen waard , ' t Was doordrongen van zijne hooge roeping om het zwaard te voeren voor recht en wet . Kon het anders dan dat het ten aj^Êe met verbittering streed , toen het niet alleen zelf ipePpetroleum-bommen ' beschoten werd , maar de onverlaten zelfs bluschtoestellen in brandtuig hadden herschapen , toen zij een vuurregen op de wonin-gen ( woningen ) uitgoten en vrouwen , kinderen zelfs , waren afgericht om den brand in de woningen van rustige burgers té steken , om wreedheden te plegen , — die bij de verwoede troepen tot weêrwraak aanleiding gaven .
Wie herinnert zich hier niet Schiller's treffende regelen als ' t ware vol voorzeggende kracht in zijn Klokkenlied :
.,\ Veh , wenu sieh in dem Sckoo.s.s der Stadt « Der Feuerzunder stil ] geh&uft , Das Volk , zerrtiissend seine Kette , Zur Eigenhilfe schrecklich greitt !
Freiheit und Gleichheit ! hort man schallen ;
Der ruh'ge Burger greift zur wekr ,
Die Strassen tullen sieh , die Hallen ,
l'nd Würgerhanden ziehu umher .
Da werden Weiber zu Hyanen
Und treinen mit Kntsetzen Scherz ;
Noch zuckend , mit des Panthers Zalmen ,
Zerreisseu sie des Feindes Herz .
Nichts Heiliges ist mehr , es lösen
Sich alle Bande frommer Scheu ;
Und alle Laster walten i'rei
( iet'iihrlich ist's den Leu zu wecken ,
Verderhlich ist des Tigers Zafan :
J edoch das schrecklichste dor Schreckeu
Dus ist der Mensen in seinem Wahn .
Well denen , die dem Ewigblinden
Des liehtes Himmelsfackel leihn !
Sie strahlt ihin nicht , sie kan nur zünden ,
Und iischert Stadt ' und Liinder oin ."
De buitenlandsche bladen bevatten hartverscheurende berichten over dezen strijd , waarbij die van Junij 184-8 nog spel gelijkt . Dê Londensche Times behelsde o . a . de vol-gende ( volgende ) " mededeeling van een correspondent uit Versailles :
« Ik heb zoo even een van de jammerlijkste tooneelen der wereldgeschiedenis aanschouwd . Ik kom terug uit de stad die , onlangs nog de luisterrijkste onder de steden der wereld , thans door vlammen en door bommen tot een puinhoop wordt gemaakt . De glorie van Parijs als stad van praalgebouwen verdwijnt in rook en vlammen in een brand zooals sedert de brand van Moscou ner-gens ( nergens ) was gezien , en onder geschut-gebulder en ratelend geweervuur , als schrikbarend accompagnement . Elk oogen-blik ( oogen-blik ) doen zich ontploffingen en uitbarstingen hooren , steenec , timmerhout en ijzerwerk vliegen hoog in de lueht en komen met angstwekkend gekraak op den grond ter neder . De boomen zelfs staan in brand . Toen ik straks ten zes ure Parijs verliet , was het zoo gced als zeker , dat nauwelijks een van de groote monumenten der hoofdstad aan de vernieling ontkomen zou .»
Hoe ontzettend veel verwoest zij , toch zijn nog eenige prachtgebouwen , als o . a . de Madeleine , de Beurs , ' t Hotel der Invaliden en de meeste'kerken behouden gebleven , toch heeft met name de Notre Dame geleden . Als een voldoening mag nog worden beschouwd dat de gadelooze kunstgalerijen van de Louvre en de nationale bibliotheek zijn gespaard , ofschoon de boekerij der Louvre toch ook vernield is .
De heer Thiers heeft den 28 het slotbedrijf van dit bloed - en brandtooneel aldus gemeld : // Onze troepen , opgesteld rondom de Buttes-Chaumont en Belleville , heb-ben ( hebben ) gister alle hinderpalen overwonnen . Terwijl het corps van Ladmirault de laagte van La Villette doortrok en de Buttes-Chaumont ( Buttes-Chaumont ) en de hoogte van Belleville besteeg kwam tegelijkertijd Douai van de andere zijde op de hoogten terwijl Vinoy Père la Chaise bezette , en de mairie van het 20e arrondissement alsmede de gevangenis van la Koqnette innam . Daar hebben wij 169 gijzelaars gered , maar de oproerlingen hadden er reeds < J3 gefusil-leerd ( gefusilleerd ) en daaronder den aartsbisschop , den pastoor Deguerry , en den gewezen president van een der hooge rechterlijke collegiën Bonjean .
« Nu zijn de oproerlingen tot het uiterste terugge-dreven ( teruggedreven ) tegen den ringmuur tusschen het Pransehe leger en de Pruissen , die niemand doorlaten .//
Va » den 28 ' s avonds luidt een telegram://De opstand is ~ 0Êfël onderdrukt . Geen enkele bende muitelingen bestaat meer . Groot is het getal gevangenen .//
De Pruisen hebben 1000 personen gevat , die naar hunne zijde waren gevlucht .
Den 28 , voor het eerst sedert eene week , hoorde men geen schot meer vallen . Nog smeulde het vuur op vele plaatsen , het midden en oostelijk gedeelte der stad was nog vol rook , doch het gevaar voor het overige Parijs was geweken ; de spuiten bleven ijverig werkzaam en ieder werd tot de blussching geprest . De meeste winkels en restauratién bleven nog gesloten .
Betrekkelijk moet het verlies des legers niet aanzienlijk zijn ; o . a . heeft het een"generaal,'Leroy , verloren .
Van de zijde der Commune-mannen zijn verscheiden aanvoerders al dra gefusilleerd , waaronder de befaamde Delescluze en Rigault , en het lijk van Delcseluses is in de straten gevonden . De Commune had hare ambulance in de Tuileriën opgeslagen ; zij heeft die met een 400tal lijders laten verbranden , of niet tijdig genoeg kunnen redden .
Men rekent het getal dooden aan hare zijde , waar-onder ( waaronder ) vele vrouwen en kinderen , wel op vijftig duizend ; sedert de rampzaligste dagen van Parijs , in de 16de eeuw , had men zulk een schrikkelijk tooneelbinnen deze muren niet gezien . De muitelingen boden tot de laatste stuiptrekkingen als wilde dieren tegenstand , en als zoo-danig ( zoodanig ) werden zij ten slotte ook behandeld . Men wil , dat den Pruissen papieren in de hand zouden gevallen zijn , waaruit *> u blijken dat , hadden die der Commune de bovenhand gehad , zij naar België zouden zijn getrokken om aldaar soortgelijke tooneelen van verwoesting aan te richten .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer