Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 182

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 182
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
182
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
ö
DE OLIJFTAK .
zegt , en plunderaars en bloedzuigers van de geheele wereld ; zij zijn bedriegers en boosdoeners , en hun Keizer is de ergste van allen . Hij heeft niets anders gedaan dan de Duitschers met voeten treden ; en daarmee zal hij voortgaan , totdat iedere wakkere Duitscher de wapenen opvat en op de afschuwelijke Eranschen inslaat .»
" Luister eens , vriend Splitserstein ,» sprak mijn vader , ik heb nooit gehoord dat het de plicht eens Chrislens was zijne evenmenschen te haten of twist tusschen hen te zaaien . Ik ben een Beiersman , evenals al mijne voorouders , maar ik haat mijne Pransche naburen niet , en dal zal ik ook nooit doen . Ik heb menig goed glas met hen geledigd , en menige goede zaak met hen gedaan op de markt van Brückenstein .
« Hier aan tafel zijn er eenigen aanwezig op wier tegen-woordigheid ( tegenwoordigheid ) ik trotsch ben . Ik heb een dochter en zoo ik hoop een schoonzoon uit hun midden gekregen ; en mij dunkt dat de wellevendheid een fatsoenlijk man moest terughouden zich op zulk een wijze uit te laten bij een familiefeest , dat reeds verstoord is door een onvoorzien toeval .»
// Ik vraag a om verschooning , mijnheer üauzner , als ik mij te veel heb laten meeslepen door mijn ijver tegen het onrecht u en de uwen aangedaan ,» hernam Splitser-stein ( Splitserstein ) , terwijl hij zijn oogen neersloeg op het tafellaken . Maar mijn moeder geloofde dat hij van dat oogenblik af iets tegen ons in ' t schild voerde , en dit zou ook maar al te spoedig blijken .
{ Wordt vervolgd .)
( Met eene gravure .)
» Bahia de todos Santos » bij ons Nederlanders meer bekend onder den naam van // Allerheiligenbaai » is een groote inham in de kust van Brazilië ; de daaraan liggende stad heet eigenlijk » San Salvador », zij is de hoofdplaats van een gouverneur , en eene belangrijke havenstad zoowel om hare sehoone ligging als om de velerlei voortbrengselen van het land die daarover een uitweg vinden . Men telt daaronder velerlei houtsoorten , suiker , tabak , katoen , koffie , kortom al de voorname cultuurartikelen van het rijke Brazilië . Het is na Rio de Janeiro de voornaamste handelstad des lands en tot in de laatste helft der vorige eeuw was Bahia zelfs de hoofdstad van Brazilië . Het is de zetel van den aartsbisschop gebleven .
Men heeft te Bahia een kasteel , een prachtige hoofd-kerk ( hoofdkerk ) , ruim dertig andere kerken , tal van andere prachtige openbare gebouwen , godshuizen , munt , schouwburg enz . De haven aan de baai , die voor een der schoonste van geheel Amerika gehouden wordt , wordt door drie sterke forten verdedigd . Men heeft hier goede scheepstimmer-werven ( scheepstimmer-werven ) en bij het druk verkeer ook eene talrijke bevol-king ( bevolking ) die reeds in het begin dezer eeuw op 100,000 inwoners , waarvan een derde blanken , gerekend werd , doch die sedert wel tot het dubbel geklommen is . De handel met het binnenland wordt zeer bevorderd door den aanleg van een spoorweg . De omstreken van Bahia , door de Brazilianen // Reconcavo » geheeten , is met talrijke plantages bedekt en bevat eene menigte vlekken en dorpen .
De stad is , gelijk meerdere in het uit gestrekte Brazilië , haren oorsprong verschuldigd aan de verbanning van mis-dadigers ( misdadigers ) of vervolgden derwaarts uit Portugal , welks stoute zeereiziger Cabral Brazilië op zijnen tocht naar Indië,in 1 500 , ontdekt had . De suikerbouw was een der eerste mid-delen ( middelen ) van bestaan der ballingen in deze streken ; bovendien begon men vrij spoedig de lucht te krijgen van de schatten aan edelgesteenten en metalen die in den schoot van dit land verborgen waren . Zoo kreeg Brazilië eene grootere waarde en den Portugeschen adel werd du verlof verleend om gedeelten van dat land te veroveren , ' t geen bij den wilden , strijdbaren aard der inlanders geen gemakkelijke taak was . De kroon behield zich een tiende van de
opbrengst dier veroverde streken voor . Op deze wijs ontstond ook Bahia .
Toen de Spanjaarden in 1580 Portugal bemachtigden kwam Brazilië hun ook in handen , doeh zoo men weet maakten de Nederlanders hiervan gebruik om een goed gedeelte des lands op de Spanjaarden te veroveren . Hun bezit ( van 1624 — 1654 ) scheen vooral door het beleid van graaf Maurits van Nassau ( den // Braziliaan » bijge-naamd ( bijgenaamd ) ) eene sehoone bladzijde in het stelsel van kolo-nisatie ( kolonisatie ) te zullen uitmaken ; meer dan ergens elders was godsdienstige verdraagzaamheid de banier die duizenden derwaarts lokte : doch men // verzuimde » — zoo als van Haren het uitdrukt — deze sehoone kolonie behoorlijk te steunen , allerlei twisten en verkeerde maatregelen van de West-Indische ( West-Indische ) Compagnie deden eerst den graaf Mau-rits ( Maurits ) terugkeeren en daarna de zaken der Nederlanders in deze oorden geheel verloopen . Dit was te eerder het geval , nadat Portugal in 1640 zijne zelfstandigheid hernomen had en alles inspande om de vroegere volkplanting terug te erlangen . Was het in 1624 aan 26 schepen onder den admiraal Willekens gelukt Bahia te bemachtigen , zij werden er twee jaren daarna uit verdreven , doch keerden in 1630 terug en wisten er zich vrij lang te handhaven . Eerst in 1 654 ontruimden de Nederlanders Brazilië inge-volge ( ingevolge ) eene capitulatie van 28 Januari , en de nijvere bevolking , die zich daar onder hunne hoede gevestigd had , week nu grootendeels naar Suriname en Jamaïka uit , waar zij de nieuwe Nederlandsche sn Engelsche volkplantingen hielpen grondvesten of uitbreiden .
Onder de gevechten , die om ' t behoud van Bahia door de Nederlanders geleverd werden , behoort onder anderen de vermaarde vierdaagsehe zeestrijd — de slag bij Bahia geheeten — die den 12—16 Januari 1610 deze kusten van den oorlogsdonder weergalmen deed . De Neder-landsche ( Nederlandsche ) scheepsmacht , 41 zeilen sterk , werd aangevoerd door Willem Cornelis Loos , en na diens sneuvelen op den eersten dag , door Jacob Huygen ; de Spaansch-Portugeesche ( Spaansch-Portugeesche ) vloot telde 76 schepen , waaronder 26 gal-joenen ( galjoenen ) van eene reusachtige grootte , en met eene gezamelijke bemanning van 11 tot 12,000 koppen . Won-deren ( Wonderen ) van dapperheid werden door de Nederlanders verricht , Geen onzer bodems kweet zich echter heldhaftiger dan » de Zwaan ». kapitein Alderik .
Ofschoon masteloos geschoten , aangevallen en geënterd door vier Spaansche zeekasteelen , wist hij zich van deze meester te maken , boorde een ander in den grond , en maakte nagenoeg 350 man krijgsgevangen , onder welke de tweede bevelhebber der vloot , da Ounha d'Andrade ! Doeh wij hebben hier die roemvolle herrinningen slechts aan te stippen ; boven het gewoel der volken met zijne afwisselingen blijft de natuur naar de haar gestelde wetten regelmatig haren gang volgen .
En welke eene natuur lacht u in deze oorden toe !
Het tooneel , dat zich van de zee af op deze kust langzamerhand voor de blikken ontrolt , is heerlijk ; de sombere , grijsachtige tint van den Oceaan maakt plaats voor een levendig groen , dat voortdurend van toon verandert , naarmate de zonnestralen door een zand - of koraalbodem van verschillende diepte weerkaatst wordt . Wanneer men tegen de kust oplaveert is het schip soms zoo dicht bij land , dat men met den kijker de sneeuwwitte streep der branding tegen het groen der bosschen ziet uitkomen , een verrukkelijk gezicht , bij het zware van de wouden , die zich op den afstand nog ondoordringbaarder en geheimzinniger voordoen dan zij werkelijk in deze oor-den ( oorden ) zijn .
De tropische zee krioelt van leven j de dolfijn en de zilverkleurige vliegende visch plassen en springen , overal ziet men zonderling gevormde en vaak veelkleurige zee-planten ( zee-planten ) drijven , terwijl de walvisschen — doch niet de soort die om hun traan gevangen wordt — in verschil-lende ( verschillende ) richtingen hunne waterstralen als hoozen opspuiten .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer