Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 134

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 134
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
134
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
o
DE OLIJFTAK .
alsof zij vreesde vervolgd te worden . Toen snelde zij , in plaats van over den berg te gaan , dwars door het reeds door den dauw bevochtigde gras naar het boseh heen .
Ver van den rijweg , besehut door overhangende boom-takken ( boomtakken ) , rustte zij eindelijk uit . De bundel ontglipte haar arm ; zij leunde tegen een beukenstam aan en luisterde met gerekten hals . Onder de boomen was ' t reeds lang donker gewordenj de vogels sliepen in hunne nestjes , het wild was naar zijn holen teruggekeerd ; rondom heerschte de diepe , heilige stilte van het woud .
" Hier ben ik alleen !./ sprak zij . " Hier is geenvalsche vriend , geen vertoornde moeder ! Niemand hoort mij , niemand zal mij bespotten !" Zij wierp zich op den grond en zuchtte alsof haar hart zou breken . " En ik heb hem liefgehad en vereerd als den besten van alle stervelin-gen ( stervelingen ) ," — klaagde zij met verstikte stem , — " hem , die met mijn lage afkomst en mijn dwaasheid spotte ! Mijn God , laat mij sterven ! " Waarvoor moet ik nog leven , daar ik hem als een valsohen leugenaar moet verachten ! Laat mij hier m'&e duisternis sterven , want ik kan niet leven , daar mijn leven mijne liefde voor hem was ! Ik ben ellendig , ik ben een zondig schepsel met een hart vol jammer en boosaardige gedachten , en ik kende mij zelve niet zoo lang ik gelukkig was ! De menschen zouden zien hoe ongelukkig ik ben , en dat mogen ze niet ; niemand raag weten dat ik mijn oogen tot hem heb durven opslaan , dat ik het waagde hem meer te beminnen dan de geheele wereld te zamen ! Ik had vergeten dat ik eenmaal als arm , verwaarloosd bedelaarskind den voet in haar huis zette , daarom heb ik ' t van daag moeten verlaten , zoo arm als ik er inkwam , neen ! nog armer dan de bedelaarster op de straat , want met hem heb ik alles verloren ! Ach , barmhartige God , help mij alles in eere te dragen , als Gij niet wilt dat ik sterve !" Zoo klagend lag zij op den grond , terwijl de nacht inviel en zich een luwe koelte door hetbosch verspreidde . Onder den boom werd het langzamerhand stiller ; het klagen ging over tot stille tranen , totdat het eindelijk geheel - verstomde en slechts van tijd tot tijd een diepe zucht over haar lippen kwam . Toen het doffe gerommel van den donder zich in de verte liet hooren , was zij , met het hoofd op haar bundel en de handen saamge-vouwen ( saamge-vouwen ) , in slaap gevallen . Wie kan weten welke droomen gedurende dien slaap haar geest bezighielden ? Toen het ruischen van den regen en het ratelen van den donder haar een uu
Toen klopte zij aan de deur en trad op den drempel . Haar gelaat was bleek , maar niet meer opgewonden ; er lag veeleer eene buitengewone kalmte over verspreid . De glimlach was wel is waar voor altijd van haar lippen verdwenen , die vroolijke , kinderlijke glimlach . Gelachen heeft de kleine Anna sedert dien avond nog zoo menig-maal ( menigmaal ) , maar nooit heeft ze weer geglimlacht .
{ Wordt vervolgd .)
GEDACHTEN EN SPREUKEN .
Oordeel niet naar den schijn ; wie ziet het een " turf " aan , dat er een kool vuur in schuilt , of cokes , da * ze kunnen gloeien ?
B A Y 0 N K " E .
( Met eene gravure .)
- a -
Onder de vele vestingen , welke de beroemde Fransche ingenieur Vauban op het einde der zeventiende ' eeuw heeft aangelegd , is een der aanmerkelijkste die der oude belangwekkende stad Bayonne , het Metz aan de Zuider-grenzen ( Zuidergrenzen ) , en dat tot nu nog den naam van // maagdelijke vesting // behouden heeft , daar het nog nooit door het geweld van wapenen is ingenomen .
Maar behalve om hare geduchte versterkingen is zij in allen opzichte ook een der merkwaardigste steden van Frankrijk . Haar oorsprong klimt reeds tot de hooge oudheid op ; bereids onder de Romeinen bestond zij onder den naam van Lapurdum en tal van de gewichtigste gebeurtenissen uit de Fransche geschiedenis zijn aan haar verbonden . Maar bovendien heeft deze stad door hare wakkere nijverheid en haar handelsverkeer ( inzonderheid met Spanje ), door de levendigheid , den ondernemings-geest ( ondernemingsgeest ) en de welvaart harer inwoners gelijk door het Baskisehe volkskarakter , dat vooral in de lagere standen nog altijd krachtig vertegenwoordigd wordt , en door zeden , kleederdracht en spraak dadelijk in ' t oog valt , zijn eigenaardigen stempel .
Bayonne is de hoofdplaats van het arrondissement van gelijken naam in het departement der Beneden-Pyre-neeën ( Beneden-Pyre-neeën ) en ligt aan de samenvloeing van de Nive en den Adour , welke de stad in drie onderscheiden gedeelten , groot - en klein-Bayonne en St . Esprit , splitsen . De stad met hare rechte breede straten en schoone huizen heeft een zindelijk en zeer welvarend aanzien , dat men van buiten af der sterke vesting niet zou aanzeggen . Boven alles heen prijkt in de voorstad St . Esprit Vauban's meesterwerk , dat den stroom en de omstreken tot op verren afstand beheerscht : stout en trotsch be-kroont ( bekroont ) namelijk het kasteel den kleinen heuvel .
De ongeveer 25,000 inwoners van Bayonne leggen eene buitengemeene zucht voor nijverheid aan den dae , zoowel in handwerken , wier voortbrengselen door de kustvaart meestal hun weg naar Spanje vinden , als door het stoken van liqueuren , brandewijn ( den met cognac gelijk gestelden eau de vie d'Hendaye ), uitmuntende bereiding van chocolade , de vermaarde Bayonneesehe hammen en worsten , leder , glas enz . Daar-enboven ( Daarenboven ) drijven zij een uitgebreiden handel met de voort-brengselen ( voortbrengselen ) van het land , zooals , granen , kurk , olie , was , en vooral de in de nabijheid van Bayonne gewon-nen ( gewonnen ) voortreffelijke jouranpon - en andere krachtige , fijne witte wijnen , en dergelijke meer .
De scheepvaart van Bayonne is eveneens aanzienlijk en omvat niet alleen het verkeer met Spanje , maar er loopen ook vele buitenlandsche vaartuigen hier in - en uit , en zelfs gaan van hier nog jaarlijks twaalf tot vijftien groot e schepen op de wal - en stokvischvangst in zee .
Daar sedert Hendrik IV aan de rivier de Adour een kunstbed gegeven werd , welke de monding daarvan tot op slechts korten afstand van Bayonne verlegd heeft , en daar dat bed een aanmerkelijke diepte heeft , zoo be-zit ( bezit ) Bayonne eene haven ( sedert 1784 vrijhaven ), waarin koopvaardijschepen van middelbare grootte een goeden ankergrond vinden ; het arsenaal benevens de scheepswerven die men hier vindt , worden door sterke batterijen ge-dekt ( gedekt ) en door twee lange muren voor overstrooming be-veiligd ( beveiligd ) .
Een der voornaamste merkwaardigheden en de schoonste der zeven kerken van de stad is de Cathedraal , welke in Groot-Bayonne ( Groot-Bayonne ) , het oudste gedeelte der stad , op eene hoogte ligt en op bijgaande afbeelding het eerst in ' t oog valt . In het jaar 1143 gesticht , doet zij met hare drie schepen , haar vooruitspringend portaal en het door talrijke gewelfde bogen gedragen dak den bouwstijl van dien tijd in groote zuiverheid uitkomen , en brengt van binnen veelszins den Mentzer-dom in herinnering .
Andere bezienswaardige gebouwen enz . zijn : het oude en het nieuwe kasteel , de munt , het arsenaal , de onder -
scheidene schoone openbare pleinen en lange straten en inzonderheid de kaden langs de Nive met hare galerijen van gewelfde bogen .
Bekoorlijk en schilderachtig zijn de omstreken der stad , die door tal van villa's en landhuizen nog fraaier uitkomen .
De ijzeren spoorweg veert den reiziger in korten tijd naar de bekende nog jeugdige zeebadp'aats Biarritz of naar de Spaansche grenzen heen . Die badplaats was , zoo men weet , het geliefkoosde uitspannings-oord van Napoleon III en zijne gemalin , die eenige jaren geleden heldhaftig den keizerlijken Prins bij storm uit dreigend levensgevaar redde . Kon zij hem behoeden voor den staatsorkaan die . tegen het Keizerrijk in den herfst van 1870 opstak , nadat Napoleon III onbezonnen de krijgsrol van zijn oom op zich genomen had ? Hij deed den // Keizerlijken Prins // den vuurdoop ondergaan , maar het was de // vuurdood // van zijn geslacht en ook voor lang zeker van Frankrijk . Pruissen's staatsman , met wien hij zoo menigwerf te Biarritz ontwerpen had besproken , waarbij zooals , het gerucht ging , met minachting de rechten van kleinere Staten werden behandeld , — die staatsman was Napoleon III te loos geweest , en waren niet zeer harde vredes-voorwaarden ( vredes-voorwaarden ) aangenomen , hoe licht zouden de Duitsche legerdrommen niet ook Vauban's Zuider-sterkte hebben gebeukt gelijk zij die in het Noorden aan Frankrijk hebben beschoten en ontweldigd .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer