Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 128

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 128
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
128
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8
DE O L IJ F TAK .
Eindelijk nog een woord over een derde adagium , dat in de laatste dagen in de periodieke pers veel ge-rucht ( gerucht ) heeft gemaakt . De Tijd kwam er rond voor uit , dat // de militaire stand de eerste der standen is .// Dat woord vloeit dikwijls van de lippen natuurlijk .... van de militairen het eerst , maar toch ook van vele anderen , die zich gaarne handhavers van het gezag noemen . Wat is er waar van dit woord ? Dit woord is de grootste onjuistheid , die men ooit heeft kunnen verzinnen . Dit woord is de schreeuwendste miskenning van de roeping en het karakter van onzen tijd .
Er was eens een tijd , dat dit woord waarheid be-helsde ( behelsde ) : het was in het begin van de vorming der bur-gerlijke ( burgerlijke ) maatschappijen , toen iedere stam eene maat-schappij ( maatschappij ) op zich zelve vormde en deze staramen vaak uit zelfbehoud elkander beoorloogden . In de voortdurende oorlogen klimt de macht der krijgsoversten . Macht , niet Recht is dan ' t steunpunt der maatschappij . Maar allengs wordt de band van ' t maatschappelijk leven nauwer toegehaald , en van ' t oogenblik , dat de spiesen worden weggeworpen , en de kunsten des vredes beoefend , is het de beschaving , die de ruwe gemoederen verzacht , den militairen stand op den achtergrond dringt en alle staatsburgers oproept tot den wedstrijd van den arbeid . Hoe kan men dan in den tegenwoordigen tijd nog van militairen stand spreken ? De verschillende standen zijn rechtens geheel afgeschaft . En allerminst mag men in onzen tijd spreken van een afzonderlijken mili-tairen ( militairen ) stand , wanneer men bedenkt , dat de verdediging van de onafhankelijkheid des lands een plicht is , die
op alle burgers rust .
G .
( wPCTsCï^^sCÏ *
BUITENLANDSCH OVERZICHT .
Het uitblijven van dagbladen en andere berichten uit Parijs , dagen lang , was het teeken van het voortwoeden van het schrikbewind , dat zich van het gezag aldaar ha"ö meester gemaakt ; en de tijdingen , langs verschillende wegen ontvangen , bevestigen dit op treurige wijs . De oproerlingen hebben de bloedvlag opgestoken van alle openbare gebouwen : dat is het noodlottig sein van ' t eeen zij in het schild voerden , of reeds gedeeltelijk ten uitvoer legden : berooving van kerken en kloosters , ge-vangenneming ( gevangenneming ) en mishandeling van hare dienaren of bewoners , het verbieden van bladen , die moedig de daden van geweld bestreden ( daaronder de Débats en de Temps ), het houden van woelige optochten om schrik onder de rustige en ordelievende burgers te verspreiden , het wapenen der mannelijke bevolking van 18 tot 45 jaren , ten einde deze met dwang in de gelederen van de Commune in te lijven , iets hetgeen echter niet zonder botsing geschiedt .
Inmiddels volgde een onzinnig besluit op het andere , en de hevigsten , zelfs tegen Rochefort in , dreven tot een aanval tegen Versailles ; het leger , tot beschutting van regeering en nationale vergadering in der haast bijeengebracht , en zoo men zegt , gaandeweg door uit Duitschland terugkeerende , ten volle geëquipeerde rege-menten ( regementen ) versterkt , dat leger kan als de laatste dam voor ordenen behoud van de banden eener geregelde maat-schappij ( maatschappij ) worden beschouwd . Zou dit trouw blijven aan het bewind van Versailles ? Daarvan hing de toekomst van Prankrijk af .
De oproerlingen dreven bataillons na bataillons hunner garde naar buiten , tegen de voorposten van het bedoelde leger , dat voor goed onder ' topperbevel van den maar-schalk ( maarschalk ) Mac Mahon werd geplaatst ; de muitelingen werden aangevoerd door Plourens , Duval , Cluzeret , en anderen . Deze werden tegen hunne verwachting met nadruk door de voorposten ontvangen , en kregen het straks zoo kwaad , dat zij achter de muren van Parijs of in eenige forten moesten vluchten . Zij hadden eerst gepoogd het plateau van Chatillon te bemachtigen , doch waren daarin niet geslaagd ; vervolgens die stelling om te trekken : zij werden evenzeer teruggeworpen . Plourens , Duval en andere hoofden zijn gesneuveld . Van Woensdag tot Zaterdag nacht hield de strijd aan ; honderden , schul -
digen of onschuldigen , bezweken , en wat het kanon der Duitschers nog gespaard had , werd getroffen , zooals gedenk-teekenen ( gedenkteekenen ) en prachtige gebouwen te Parijs . De // Commune // zelve werd meer en meer door de Parijzenaars uitge-jouwd ( uitgejouwd ) ; schrik sloeg velen harer leden om ' t harte , daar ge-sneuvelden ( gesneuvelden ) of gekwetsten , // met karren vol // de stad werden binnengevoerd , maar steeds dichter gevolgd door de aanwassende legermacht , die verbitterd was geraakt door de aanvallen waaraan zij uit eenige forten had bloot-gestaan ( blootgestaan ) en door de tijdingen van de woeste tooneelcn , waarvan Parijs thans het schouwspel oplevert . De strijd werd Donderdag en Vrijdag vooral bij Courbevoye en Neuilly gevoerd . De brug bij laatstgemelde plaats werd door de troepen genomen , en ondanks feilen tegenstand door de versterking der garden uit Parijs , drongen de krijgsbenden gedurig voorwaarts , de Seine over , en openden hun vuur op de stad , alwaar de muitelingen aan alle zijden voortgingen barricades op te werpen . Zaterdag hield de worsteling rondom Parijs aan . Van den Mont-Valéïien ( MontValéïien ) en de batterijen op de brug van Neuilly werd door de regeeringstroepen onophoudelijk vuur gegeven , tengevolge waarvan de granaten binnen Parijs waren gevallen tot voorbij den Arc-de-Triomphe en de Champs-Elysées . Vele personen zijn daardoor gedood of gekwetst en tal van huizen beschadigd . De regeeringstroepen hadden tusschen Bicctre en Monfrouge post gevat . De reserve is onder bevel van gener . Vinoy . Het actieve leger bestaat uit drie corpsen , onder bevel van de generaals Ladmirault , de Cissey en du Barreil .
Zondag is de strijd voortgezet ; de troepen kregen meer versterking en stonden in het Bois de Boulogne , doch waren nog niet in de stad getrokken . De verliezen over en weder waren niet gering . Vooral ook bij Asnières werd hevig gestreden . De troepen van Versailles waren Zondag avond tot voor de poort Maillot genaderd en een brug aldaar was onder de kracht van ' t geschut bezweken . Men voorzag eerstdaags een storm .
Onder de eerste kerken die het te Parijs moesten misgelden , behoorde de prachtige Madeleine ; onder andere waaraan de roofzieke handen cre-iasen zij men de aloude Notre Dame ; behalve de aartsbisschop en zijn vicaris zijn nog meerdere geestelijken gevangen , genomen , de inhechtenisnemiugen van bijzondere per-sonal ( personal ) die zich tegen ' t geweld verzetten nemen toe , ook dat der bijzondere woningen die aan het toomeloos hollen blootstaan .
De beklagenswaardige gebeurtenissen te Parijs hebben wel honderdvijftig duizend inwoners , waaronder de mees-gegoeden ( meesgegoeden ) , van daar doen vluchten . De Commune wil die vlucht wel keeren en verbiedt het vertrek ; doch de vrees is sterker dan haar bevel . Het getal woningen of kamers dat te huur staat , is in jaren niet zoo aanzienlijk geweest . De inwoners van de gemeenten ten Westen van Parijs hebben het nog slimmer dan die in de stad , daar zij te gelijk door die van Versailles en door die van Parijs worden afgesloten ; zij üjden gebrek aan de noodigste levensbehoeften , daar de Commune verboden heeft leef-tocht ( leeftocht ) uit Parijs te vervoeren ; van de militaire intendance te Versailles is hun eenige bijstand verleend . Verschijn-selen ( Verschijnselen ) als tijdens het beleg beginnen zich te Parijs zelf weder te vertoonen : gebrek aan melk , rijzing van de prijzen der groenten , requisition , tot groote schade van eigenaren en kooplieden .
Het laat zich aanzien dat de geregelde krijgsbenden ten slotte de woestaards van de Commune ten onder zullen brengen ; maar men gevoelt algemeen met welke opofferingen dit zal gepaard gaan , en dat de dol-zinnige ( dolzinnige ) poging van de muitelingen niet alleen aan de redelijkdenkende gemeenebest-gezinden ( gemeenebestgezinden ) , maar aan Prank-rijk ( Prankrijk ) zelf een allergevoeligsten slag heeft toegebracht . De herlevende kiemen van vertrouwen zijn , hoc ' t keere , voor lang verstikt ; en de reeds bezwarende uitvoering van de harde vredes-voorwaarden nog moeielijker gemaakt . De vraag is al opgeworpen of niet de Duitschers zich weder met de zaken zouden inlaten , doch uit alles blijkt , dat niet dan in het uiterste geval van zoodanige inmenging sprake zou kunnen zijn , die de regeering van Thiers geheel onhoudbaar zou maken .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer