Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 121
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 121
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
121
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
T1II1B
K 1 K B L - A B f
4 I , L . I ' B T A
Hoofdredacteur : Ds . S . L . ten Hove , te Hoorn .
Alle stukken en brieven franco aan de Uitgevers : Gebr . Belinpante , te ' s Gravenhage .
Inzending van advertentiën uiterlijk vóór Vrijdag-middag ( Vrijdagmiddag ) 2 ure .
Verschijnt eiken Zondag .
EERSTE JAARGANG . - Js 16 . - J6 APRIL \ m .
Bureel : Tweede Wagenstraat , 100 . ' S GEAVENHAGE .
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden . Franco per post in alle deelen des Rijks , bij toezending
vooraf van een postwissel a ƒ 1 . — of 20 postzegels
a vijf cents . Advertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement
250 reg . 12 % et .; — 500 reg . 10 et .; — 1000 reg . 7fect .
Verkrijgbaar bij alle boekhandelaren en postdirecteuren des Rijks . — Agenten in N . 0 . Indië : Bruining en " Wijt , te Batavia , en aan de Kaap de G-oe&e Hoop : J.M . Be'linïante , Kaapstad . — Met de aanneming en bezorging van Advertentiën in Euitschland , Oostenrijk en Zwitserland belaslen ziek de HH . Haasenstein & VoGLEK ., te Hamburg , Lubeck,Prancfort a/M ., Berlijn , Leipzig , Dresden , Breslau , Keulen , Stuttgart , Weenen , Praag , Bazel , Zurich , St . Gallen , Genève en Lausanne . Voor België , Frankrijk , Engeland en Italië adresseere men zich bij G . L . Daube & Co ., 26 , Chaussée de Wavre , Ixelles-lez-Bruxelles .
VIJF MINUTEN
GEEAED KELLEE .
INQ minutes d'arrêt ! acinq minutes d ' arret /» klonk het van wagen tot wagen den geheelen trein langs en ^^^ men hoorde het krachtig openwerpen
(' S ) der portieren en zag de reizigers * haastig naar het station snellen om zich de vijf minuten ten nutte te maken , al ware het slechts om eene andere lucht in te ademen dan die van het benauwde spoorweg-compartiment .
« Vijf minuten ,» sprak een dikke heer geeuwend ; terwijl hij zich even uitrekte « dat is de moeite waard ! Nu , conducteur , die schenk ik je .»
Tegenover hem zat een bleek man met een donker uitgeteerd gelaat , die de ge-heele ( ge-heele ) reis over geen woord had gespro-ken ( gesproken ) . Met zijne zwarte doordringende oogen had hij steeds voor zich uitgestaard , deel-nemende ( deelnemende ) aan een leven dat voor ons ver-borgen ( verborgen ) was en dat hij alleen kon waar-nemen ( waarnemen ) met de oogen zijns geestes . Toen de dikke heer die woorden gesproken had , zeide zijn overbuur met een holle stem :
« Gij kunt gemakkelijk iets present geven , waarover gij niet te beschikken hebt .
« Wat zal ik u daarvan zeggen , mijn goede mijnheer ,» antwoordde de ander , terwijl zijn blozend vol gelaat zich tot een glimlach plooide , « bij een bakker ziet men op geen broodje .»
De zwarte had blijkbaar geen lust om dit gesprek voort te zetten ; hij keerde zich van den vetten buurman af en mompelde : « Gij weet niet wat vijf minuten beteekenen in het leven van een mensch .»
« Wel zeker weet ik dat ,» hernam de dikke , die van zijn kant zeer genegen was om de conversatie aan te houden , « maar op een reis van twaalf uren , dat is alzoo van honderdvier en veertig maal vijf mi-nuten ( minuten ) , hecht ik niet veel waarde aan één honderd vier en veertigste .»
De zwarte haalde minachtend de schou-ders ( schouders ) op , en daar de andere reizigers , die een oogenblik den trein verlaten hadden , hunne plaatsen weder innamen , werd van zelf het gesprek gestaakt . Weldra zette de trein zich in beweging ; de duitsche com-mis-voyageurs ( com-mis-voyageurs ) hervatten hun discours ; de Engelschman bladerde in zijn notitie-boekje ( notitieboekje ) , de Hollanders lazen verder .
Maar ik kon niet lezen . Die sombere , ziekelijke man die zooveel waarde hechtte aan vijf minuten interesseerde mij meer dan de spoorweg-lectuur , die ik in ' t sta-tion ( station ) gekocht had . Ik zag hem aan , of zijn gelaat misschien zijne geschiedenis zou verhalen ; maar het sprak slechts van een lijden van jaren . Nu en dan dwaalden zijne oogen in mijne richting , maar één oogen-blik ( oogenblik ) slechts , als vreesde hij , dat de heer die hem aanzag , een onbescheiden vraag tot hem richten zou ; wat den dikken reizi-ger ( reiziger ) betreft , deze had zijne goedaardige oogen gesloten en was met een glimlach om den mond zachtjes ingesluimerd .
« Gij wilt weten , waarom ik zoo veel prijs stel op vijf minuten ,» zoo sprak de vreemdeling mij eensklaps op eenigszins gejaagden toon aan . « Men moet vijf minu -
ten in zijn leven gehad hebben zooals ik om er de waarde van te beseffen . Er zijn menschen voor wie de eene dag is als de andere en de uren volgen als in een zand-looper ( zand-looper ) . Het mijne was niet zoo effen . Mis-schien ( Misschien ) is het mijne eigene schuld , maar evenmin als de mensch zijn eigen lichaam heeft gemaakt , evenmin kan hij het hel-pen ( helpen ) als zijn geest eene richting neemt , dien hij niet bedwingen kan . Voor bulten en scheve heupen en trekbeenen vindt men ijzeren machines uit , maar de bulten ver-groeien ( vergroeien ) niet en de scheve heupen worden niet recht en de trekbeenen blijven . Met onzen geest is dit eveneens het ge-val ( geval ) : ik ben geboren met een zucht naar vrijheid , die de wreedste teleurstellingen niet hebben kunnen bedwingen . Als knaap op de schoolbanken was het gezag van den onderwijzer mij reeds een gruwel . Aan mijn vader te gehoorzamen was mij onmo-mogelijk ( onmo-mogelijk ) en zelfs de liefde , die ik mijne moeder toedroeg , was niet krachtig genoeg om mijne liefde tot vrijheid te overwinnen . Zoodra ik tot de jaren des onderscheids was gekomen ontvluchtte ik het ouderlijke huis en hoe zwaar mij ook het leven viel , ééne zaak troostte mij en vergoedde al het leed , waarmede ik te kampen had : ik was mijn eigen meester .
« Die vrijheid , welke ik voor mij-zelven behoefde , begreep ik ook , dat de maat-schappij ( maatschappij ) genieten moest . Ik was de ziel van alle kringen , welke zich het verkrij-gen ( verkrijgen ) van die vrijheid ten doel stelden . Mijne liefde maakte mij welsprekend en ontelbare malen he \ jk de onstuimigste vergaderin-gen ( vergaderingen ) doen bedaren , en de woeligste leden in aandachtige toehoorders veranderd .
« 1848 kwam ; de revolutie brak uit ; nu was het oogenblik daar om aan de maat -
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer