Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 120

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 120
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
120
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
8
DE OLIJFTAK .
plechtige belofte , door de Indische Regeering , in naam van den Nederlandschen Koning afgelegd , zal strekken om den eerbied voor en het vertrouwen in ons gezag te versterken . Welk vertrouwen zou het Nederlandsen gezag in Indië kunnen wekken , wanneer het de inlanders niet beschermde tegen willekeur , en wanneer het niet over alle regenten en hoofden toezicht uitoefende ?
De mededeeling , die ons het meest verraste , hebben wij ontvangen van den Minister van Buitenlandsche Zaken , dat namelijk Nederland stappen heeft aangewend om in het Brusselsch vredes-verdrag ( vredes-verdrag ) te zien opgenomen de eer-biediging ( eerbiediging ) van alle particulier eigendom gedurende den oorlog . Nederland heeft daardoor blijk gegeven van niet geheel en al op zich zelf te willen blijven staan . Ne-derland ( Nederland ) was als handelsmogendheid tot dien stap bevoegd en gerechtigd . Zie nu eens het verschil tusschen de buitenlandsche leiding van thans met eenige jaren gele-den ( geleden ) , toen Luxemburg met allerlei moeielijkheden werd bedreigd en het gevaar ontstond van een afstand van dat groothertogdom aan Frankrijk tegen geldelijke opoffering : eene daad met de tegenwoordige begrippen over het vol-kenrecht ( volkenrecht ) in strijd : baron van Gericke daarentegen wendt eene poging aan , in het belang vanden vooruitgang van het volkenrecht . En dat het volkenrecht nog in een zeer kindschen toestand verkeert , kan vooral blijken uit tw'ee zeer lezenswaardige geschriften , waarop ik de aandacht van alle voorstanders van ware beschaving vestig : 1 °. Prof . Bluntschli , Das moderne Vol-kenrecht ( Volkenrecht ) in dem Französisch-Deutschen Kriege van 1870 , Heidelberg , Basserman ; en 2 ». Adolf Trendelenburg , Lücken im Volkenrecht , Leipzig , Hirzel . Beide geschriften toonen helaas aan , dat het volkenrecht niet veel beteekent wegens ' t gemis van volken-rechters ! Het volkenrecht is tegenwoordig niet veel meer dan vorstenwillekeur . Moge ' t anders worden , en Nederland de voldoening smaken daartoe voor zijn gering aandeel te hebben medegewerkt !
G .
BUITENLANDSCH OVERZICHT .
Treurig en tegelijk bedenkelijk nog bleef in de jongste week de toestand van Parijs , of liever van Frankrijk .
Is het eerste nog werkelijk de hoofdstad van het land , dat om zijneJtrachtige eenheid vermaard was en daarin zijne sterkte Vond bij al de schokken , die het zeventig of tachtig jaïen lang doorworsteld heeft ?
Dat mag men vragen bij het schouwspel , dat zich thans aanbiedt : een gemeente-bestuur van Parijs , uit oproer voortgekomen , dat naar een schrikbewind over geheel Frankrijk haakt , als in de dagen van den tijd des bloeds , maar dat Frankrijk op dien weg van verderf niet zoo licht meer kan henensiepen : immers de departe-menten ( departementen ) blijven zich tot dusverre scharen rondom het wettig bestuur , de nationale vergadering , te Versailles zitting hebbende .
Bij dat dubbel bestuur , ook allerlei vlak tegen elkander inloopende verklaringen en maatregelen , die er veel van hebben dat men een hevigen worstelstrijd te gemoet gaat , welke ten deele al is begonnen . Reeds heeft Thiers , te Versailles , verklaard , dat hij zijn ont-werp ( ontwerp ) beraamd heeft , en dat hij het wettig gezag zal weten te handhaven ; reeds is eenige legermacht door hem zamengetrokken en zal die nog worden versterkt door krijgsbenden uit het Noorden des lands , waartoe hij — van de Duitschers verlof bekomen heeft , nadat hij een termijn van de oorlogsschatting ( 500 millioen : dat is dus het tiende van het geheel ) betaald had . Mac Mahon is intusschen tot opperbevelhebber der troepen te Versailles benoemd .
Het gemeente-bestuur , of zooals het zich noemt de commune , te Parijs , maakt zijnerzijds ook toebereid-selen ( toebereid-selen ) tot afkeering van den aanval , nu niet van de zijde van vreemdelingen , maar van landgenooten . Het had blijkbaar op hulp uit de andere groote steden gehoopt ; doch Lyon , Marseille en andere plaatsen , onder den invloed van den eersten schok uit Parijs tot muiterij over -
geslagen , of aan het wankelen gebracht , zijn spoedig weer tot bezinning gekomen en hebben de wettige orde van zaken hersteld . In het departement der Loire is de prefect echter het slachtoffer van de aanvankelijke beweging geweest . De commune te Parijs voert in hare bladen steeds stouter taal , ofschoon die in de tolken der orde-lievenden ( orde-lievenden ) niet onbeantwoord blijft ; zij tracht de menigte te winnen door te gewagen van afschaffing der cons-criptie ( conscriptie ) , en de opdracht van alle gewapende macht aan de nationale garde en vrijwilligers ; zij dreigt met moord , onder anderen van den hertog van Aumale , die zich op Franschen bodem bevinden moet , en maakt zich van alle takken van bestuur ( met Dame laatstelijk van de posterij ) meester ; zij heeft de leden van het bestuur te Versailles in staat van beschuldiging gesteld ; de afschaf-fing ( afschaffing ) van de begrooting voor Eeredienst uitgesproken ; beraamt maatregelen als de afschaffing van het erfrecht , de uitgifte van assignation ; legt beslag op bijzondere eigendommen ; sluit banken : — kortom , pleegt allerlei daden van geweld . Door dit alles boezemt zij allen weidenkenden afkeer in , verbant zij het vertrouwen , en belemmert nijverheid en welvaart , die na het sluiten van den vrede even begonnen te herleven .
De commune is het intusschen in eigen boezem ook al oneens geworden ; het gewezen " centraal comité " wilde zich nog doen gelden , en nog geenszins aftreden , zooals het eerst verhaald had dat het doen zou . Sommige leden van de commune hebben bereids hun ontslag genomen . Dat bestuur van ' t oproer had den 1 April eenige duizende nationale garden uit Parijs doen rukken , en verscheiden buitengemeenten en de brag ran Neuilly doen bezetten . Doch hier stuitte het op de troepen van Versailles . De oproerigen werden op de vlucht gejaagd , in alle richtingen verstrooid , hunne barricades genomen , terwijl zij vrij wat gevangenen moesten achterlaten . Die uitslag is van groot belang wegens den zedelijken indruk dien hij gemaakt heeft , en in het voordeel der orde .
Het is nogtans te vreezen , dat nog meer bloed zal vlieten . De commune heeft den 3den eene proclamatie uitgevaardigd , waarin een beroep op de hul ;) hirer vrien-den ( vrienden ) wordt gedaan ; de barricades te Parijs zijn weder opgericht ; in alle wijken wordt appèl geslagen , en ge-durig ( gedurig ) trekken meerdere nationale garden naar buiten ; men hoort het kanongebulder in de richting van Neuilly . In zulk een gesteldheid van zaken laat zich begrijpen dat vele duizenden Parijs ontvlieden , dat het verkeer weder zeer belemmerd is , en dat de departementen er op uit schijnen door een geduchte decentralisatie zich van het juk van Parijs los te maken . Sedert lang heeft men over de overdreven centralisatie in Frankrijk geklaagd , waardoor het gewestelijk en gemeente-leven als ' t ware werd verstikt ; maar wanneer op wettige wijs daarin wijzigingen waren aangebracht , zou het tot welzijn van Frankrijk hebben kunnen strekken : nu door muitzucht , door maatschappelijke woeling in en voor de hoofdstad verkregen , nu willen de departementen blijkbaar ook hun eigen weg gaan en zal de losmaking van het algemeen gezag wellicht even onbezonnen geschieden als gewoonlijk , wanneer de Franschen het spoor bijster raken .
Het is op die algemeene beweging der gemoederen in Frankrijk dat het oog behoort te worden gehouden , en waarbij kleine bijzonderheden in ' t niet verzinken .
Er is laatstelijk gemeld dat weder een Japanseh ge-zantschap ( gezantschap ) in Europa aankomen zou . Wanneer dit in Frankrijk verschijnt en met de staatslieden aldaar in betrekking komt — zal het niet weinig verbaasd zijn deze beweging tot al te groote losscheurimr van het ! algemeen gezag , en dat wel onder de nijpendste omstan-digheden ( omstandigheden ) na den oorlog , te vernemen . In Japan , in dat " ver verwijderde , Oostersche , half bartaarsche land " zooals men het noemt , heeft de oorlog met den vreem-deling ( vreemdeling ) toch juist een omgekeerd gevolg gehad als in Frankrijk . Hier versnippering van krachten , verbrok-] ( verbrok- ) keling van de staatkundige eenheid , door Hendrik IV , i Richelieu en de latere Fransche monarchen en staats-lieden ( staatslieden ) , al zij het met sluwheid of geweld , tot stand gebracht , en door de Omwenteling en Napoleon beiden | versterkt ; hier , gevaar voor terugval tot den toestand | der middeneeuwen , met de onderlinge veeten en oor -
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer