Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 113
De Olijftak
beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 113
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
113
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
ttlILLQS'TRS'XHIl
BLAD f 0 0 R khh.F , 8 T A
Hoofdredacteur : Ds . S . L . ten Hove , te Hoorn .
Alle stukken en brieven franco aan de Uitgevers : Gebr . Belineante , te ' s Gravenhage .
Inzending van advertentiën uiterlijk vóór Vrijdag-middag ( Vrijdagmiddag ) 2 ure .
Verschijnt eiken Zondag .
EERSTE JAARGANG - rë IS . - 9 APRIL 1871 ,
Bureel : Tweede Wagenstraat , 100 . ' S gra-vehstha-ge :.
Abonnementsprijs per kwartaal : een gulden . Franco per post in alle deelen des Rijks , bij toezending
vooraf van een postwissel a ƒ 1 . — of 20 postzegels
a vijf cents . Advertentiën : Prijs per regel 15 ets . — Abonnement
250 reg . 12 % et .; — 500 reg . 10 et .; — 1000 reg . 7 % et .
Verkrijgbaar bij alle boekhandelaren en postdirecteuren des Bijks . — Agenten in N . 0 . Indië : Bruising en Wijt , te Batavia , en aan de Kaap de Geede - Hoop : J . M . Belineante , Kaapstad . — Met de aanneming en bezorging van Advertentiën in Duitschland , Oostenrijk en Zwitserland belasten ziek de HH . Haasenstein &, Vogler , te Hamburg , Lubeck.Francfort a/M ., Berlijn , Leipzig , Dresden , Breslau , Keulen , Stutigart , Weenen , Praag , Bazel , Zurich , St . Gallen , Geneve en Lausanne . Voor België , Frankrijk , Engeland en Italië adresseere men zich bij G . L . Daube & Co ., 26 , Chaussée de Wavre , Ixelles-lez-Bruxelles .
IE ACHTTIENDE BHÏÏMAIEE .
HISTORISCHE ROMAN
VAN
SCHMIDT-WEISZENFELS .
x .
'' Kygs ^^
IN ST . CLOUD . ( 1 )
\ Wï \ ^$ g as middag , toen door het bedanken en de afreis
& van Barras de naar de staatsregeling ingestelde regeering
A
( 1 ) // St . Cloud // — wat al herinneringen zijn aan deze plaats , aan ' t kasteel aldaar verbonden , die door de jongste krijsgebeurtenissen beurtelings door Franschen en Duitschers in puin geschoten zijn .
Vele feiten van Frankrijks geschiedenis , van de vroegste tijden af , groepeeren zich rondom St . Cloud .
In ' t jaar 533 zetten eenige varensgezellen aan den oever der Seine een kind uit , dat zij moesten — vermoor-den ( vermoorden ) . Dat kind was Clodoald , later de Heilige Clodoald , de zoon van Clodomir en Clotilde en de laatste van zijnen stam , want zijn oom Clotharius had alle overige leden van zijn geslacht met eigen handen om ' t leven gebracht . Waarom hij anderen den kleinen Clodoald overgaf , ten einde hem // koud te maken ,// zooals de kronijk het uitdrukt , weten wij niet ; doch zeker is het dat de varens-gezellen ( varensgezellen ) , wie hij de bloedige taak opdroeg , meer men-schelijk ( men-schelijk ) gevoel toonden te bezitten en het kind slechts uitzetten ; zeker ook , dat het kind niet van honger en koude omkwam . Doordrongen waarschijnlijk van het doorgestane lijden , verkeerde de jonge Clodoald steeds in eene innig godsdienstige stemming ; hij werd monnik , bouwde een klooster en weldra werd het geheele oord , naar hem St . Cloud geheeten .
Als een der schoonste plaatsen in de omstreken van Parijs , werd St . Cloud al vroeg het geliefkoosde zomer-verblijf ( zomerverblijf ) der vermogende lieden aldaar , en de oude Fran-kische ( Frankische ) Koningen woonden vaak hier buiten , nog eer het lustkasteel gebouwd werd , dat zoo vele afwisselingen beleefd heeft . In ' t jaar 1358 brandden de Engelschen het dorp af , in 1411 leed het geweldig door het woeden van
van de Fransche Republiek feitelijk ontbonden was . Een uur later vernam Clemence wat geschied was : Cajus had zich tot haar begeven nadat , op Bonaparte's bevel , de
den burgerkrijg ( strijd der Armagnacs en der Bourgin-gnons ( Bourgin-gnons ) ), en ' twas hier ook , dat Henderik III werd vermoord .
Het fraaie kasteel , dat nu zoo jammerlijk vernield is , werd door Lodewijk XIV gesticht voor zijn broeder , den hertog van Orleans , naar de teekening en onder de bijzondere leiding van Giraud , Lepautre en Mansard . De tuinen werden door Ie Nótre aangelegd , die de tot dien tijd dorre , woeste en verlaten oevers van de Seine in een w-aren lusthof veranderde en vooral aan St . Cloud zijne vermaardheid over gansch de wereld schonk .
Mogen de aanplantingen en parken van Versailles grootscher , van meer beteekenis en omvang zijn , de tuinen van St . Cloud getuigen zonder twijfel van meer smaak en zij zijn veel schilderachtiger . De waterval en springbronnen in het park , vooral die welke de » Géant // wordt genoemd , zijn na de groote waterwerken van Versailles onder de merkwaardigste werken van dezen aard te stellen .
Het kasteel bleef in ' t bezit der hertogen van Orleans , die het gebouw nog meer verfraaiden en vergrootten , tot in het jaar 1782 , toen Maria Antoinette het voor haar geliefkoosd verblijf verklaarde en betrok , waartegen aan de bezitters een andere heerlijkheid werd afgestaan . Met den dood van Lodewijk XVI werd St . Cloud een eigen-dom ( eigendom ) des volks , en bij een decreet der Nationale Verga-dering ( Vergadering ) werd bepaald : //' t Huis en de tuinen van St . Cloud mogen niet worden verkocht , maar zullen tot genoegen en uitspanning des volks op kosten der gemeente onderhouden en de gebouwen tot een museum van landhuishoudkunde en kunst worden ingericht . *
Napoleon I . had ook eene groote voorliefde voor St . Cloud en hield daar menigmaal zijn verblijf , ' t Was hier dat hij , gelijk in den hier medegedeelden geschied-kundigen ( geschiedkundigen ) roman in ' t licht wordt gesteld , zijn staatsgreep voltooide , die hem aan ' t hoofd der zaken in Frankrijk bracht ; ' t was hier ook , dat hij in de eerste tijden van het consulaat zoo gaarne vertoefde om , verwijderd van ' t gewoel der regeerings - en oorlogszaken , in den huiselijken kring met Josephine , verademing en uitspanning te vinden .
Karel X vond ook groot behagen in dit verdlijf , hetgeen hem de blijde dagen zijner jeugd herinnerde en hij " deed het nog merkelijk verfraaien . Daar verraste hem echter ook de omwenteling van 1830 , die hem noodzaakte voor immer het schoone Frankrijk vaarwel te zeggen : hij stierf in ballingschap .
militaire bezetting van hare woning afgetrokken was . Men kan zich verbeelden welk een geweldigen indruk ' t gebeurde op het stoutmoedige hart van deze vrouw
Napoleon III volgde , gelijk in veel gewichtiger aangelegenheden , de voetstappen des eersten keizers der Franschen in zijn zucht om te St . Cloud rust en uitspan-ning ( uitspanning ) te zoeken en ' t was van hier ook dat hij zich in de laatste stonden van zijnen luister met zijn Zouaven en Honderd Garden naar het krijgstooneel van 1870 begaf , dat het graf van zijn geslacht en de jammerplaats van Frankrijk worden zou .
In ' t jaar 1814 had de staf der Oostenrijksche leger -, macht te St . Cloud zijn hoofdkwartier gevestigd , en even talrijk als prachtig waren de bals en andere feesten , die de Prins von Sehwarzenberg in dit lustkasteel gaf .
Bij den tweeden inval was St . Cloud zoo gelukkig niet , want de oude maarschalk Bliicher veranderde • de tuinen in een legerkamp en de gebouwen in barakken . — De Restauratie beijverde zich om de sporen daarvan te doen verdwijnen .
Bij de jongste belegering van Parijs , werd St . Cloud door de Duitschers van den aanvang af als een buitenpost beschouwd . Tusschen de forten Isly en den Mont Valérien liggende , was het al spoedig een mikpunt voor de beleger-den ( belegerden ) , die , zooals gezegd is , het schoone kasteel zelve in brand schoten , daar hun de positie in handen der Pruisen te gevaarlijk toescheen . Uit de bouwvallen werden de meeste kunstschatten echter door de Duitschers gered , en ' t zij naar Versailles overgebracht , ' t zij als « aan-denken ( aandenken ) // behouden ; en men heeft onder anderen gelezen dat het fijne borduursel van Josephine's hand of onder haar toezicht vervaardigd door Duitsche cükieren stuk werd gesneden om als n souvenir // te worden bewaard .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer