Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 83

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 83
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
83
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE OLIJFTAK . 3
smart , indien ik u onder hen gemist had , die mij hunne vriendschap aan den dag leggen .
" Ik weet , Bonaparte , gij wilt Erankrijks roem en grootheid ." hernam Moreau met waardige kalmte , // Gij zijt de gelukkige , die alles overwint . Hoedt gij de Vrij-heid ( Vrijheid ) , de Republiek , zoo beschik over mijn degen ."
// Uw degen , spitsbroeder , en uw hart wil ik hebben \» zeide Bonaparte levendig , terwijl hij den veldheer de hand drukte .
Toen wendde hij zich naar zijn broeder Joseph , die met Lucien in gesprek was geraakt .
// Nu ," vroeg hij , rondom zich henen starende , " gij zijt hier , maar waar hebt gij Bernadotte gelaten ?"
Joseph Bonaparte , ouder dan zijn reeds beroemde broeder , naar hem in gestalte en wezen gelijkende , maar met vriendelijker trekken , en die meer van den man der wereld had , was tot dusverre gezant te Rome geweest en , sedert Juni , Secretaris van den den Raad der Vijf-honderden ( Vijfhonderden ) . Op de toespraak van Napoleon antwoordde hij met schouderophalen en voegde er bij :
•/ Ik geleidde hem herwaarts ; toen hij echter vernam , waarom het te doen was , maakte hij zich in allerijl van hier weg .//
Napoleon's gelaat betrok , toen hij dit vernam .
" Zeker is hij naar " de Vaderlanders " gesneld , om ze van het dreigend gevaar te onderrichten ," voegde Joseph op zijne klemmende wijze er bij .
// Naar de Vaderlanders ?// hernam Napoleon , bijtend , // zeg liever naar de revolutionnairen . Maar hun tijd is ten einde , daarvan zult gij u kunnen overtuigen ."
{ Wordt vervolgd .)
DE SCHOOLMEESTERSVROÜf EN HAAR ZOON ,
Een verhaal van Marie Giese , schrijfster van : „ Zoo is ' t beschikt in Goeie * hand ."
> H3i -*-= —
EERSTE HOOFDSTUK .
DE KLEINE ANNA .
Voor het huis stond een bloeiende notenboom , en spreidde zijn frissehe bladerkroon uit , die juist door de laatste stralen der avondzon werd verguld evenals het bemoste stroodak , dat door zijn takken werd bescha-duwd ( beschaduwd ) . Slechts nu en dan bewoog zieli een koeltje of rit-selde ( ritselde ) het loof door de aanraking van een huiswaarts keerenden vogel , en gonsde een insekt in het struikgewas . De menschen waren nog niet van den veldarbeid , de kudden nog niet uit de weiden teruggekeerd .
Onder den boom zat eene oude vrouw op een hout en bank met hooge leuning , bezig met het uitspreiden in een mandje van verscheidene stukken wit linnengoed , waaraan zij zooeven gewerkt had .
Behalve een eenvoudige muts van wit neteldoek was zij evenals al de overige dorpelingen gekleed , maar bij den eersten oogopslag bespeurde men reeds dat zij geen ge-wone ( gewone ) boerin was . Het hooge voorhoofd getuigde van ver-stand ( verstand ) en denkkracht , de heldere groote oogen schenen er aan gewend alle zaken nauwkeurig te beschouwen , en de deftige bewegingen en houding van hare statige gestalte waren volkomen in overeenstemming met den ernstigen trek om den mond .
Wat het huis aangaat , — als men een blik sloeg door de deur , die in de dwarste in twee helften was verdeeld en waarvan het bovenste gedeelte juist openstond — dan zag men dadelijk dat het zich eenigszins onderscheidde van de overige boerenwoningen van het dorp . De drie kamerdeuren , die in den breeden gang uitkwamen , waren lichtbruin geverfd , en op den achtergrond zag men , in plaats van de gebruikelijke , naar den zolder leidende ladder , een smallen trap met sierlijke leuning . De roode tegels op den grond waren met fijn , wit zand be-strooid ( bestrooid ) en tegenover de openstaande keukendeur , naast den trap , stond een groote kast met planken , gevuld met verscheidene rijen blank geschuurde tinnen borden
en schotels , om nog niet eens te spreken van een aantal gekleurde kopjes en schotels van porselein . Het heldere schijnsel van het haardvuur viel op deze kostbaarheden en op liet gelaat van een jong meisje , dat opdeteenen voor de kast stond , om er eenige voorwerpen uit te nemen , toen de stem der vrouw haar ' t hoofd deed om-draaien ( omdraaien ) . Terwijl zij het aardewerk op de middelste plank plaatste , die tot eene soort van tafel strekte , luisterde zij , en toen het geroep werd herhaald , liep zij naar buiten . Op ' t zelfde oogenblik steeg de klank der avond-klok ( avondklok ) buiten boven de toppen der boomen aan de over-zijde ( overzijde ) der straat in de stille lucht . Daar , tegenover het huis , lag de kerk , waaraan de grijze muren slechts hiel-en ( hielen ) daar tusschen de dikke stammen der ahornboomen doorschemerden .
Hoe duidelijk het meisje den klank der avondklok vernam , des te langzamer werd haar tred , en onder den notenboom gekomen , vouwde zij de handen en luisterde aandachtig naar het geluid .
Zij was het pleegkind van de weduwe des schoolmeesters die dit huisje bewoonde , hoewel het niet haar eigendom was ; de gemeente vorderde van haar geen huur uit liefde en dankbaarheid voor haar overleden echtgenoot en voor haar vader , die vroeger in oorlogstijd zijn have en goed voor ' t welzijn zijner gemeente ten offer gebracht en in zijn ijver voor de redding van het dorp den dood ge-vonden ( gevonden ) had .
Er waren veel menschen , die beweerden dat Annaatje of " de kleine Anna » zooals men haar gemeenlijk noemde , het mooiste meisje van ' t dorp was , terwijl anderen de voor-keur ( voorkeur ) gaven aan Lizette , de dochter van den rijken schout , hoewel zij moesten toegeven dat deze niet altijd zoo vriendelijk en // spraakzaam // was als Anna , die als wees van een verarmden landman dan ook niet zooveel reden had om het hoofd te toonen , zooals haar vriendin soms wel eens deed , als alles niet naar haar zin was . Al wie Anna op dit oogenblik gezien had zou zeker met haar ingenomen zijn geweest .
Kan men zich iets eenvoudigers voorstellen dan haar donkerblauw met wit gestreept katoenen kleedje en den voorschoot , beiden door haar eisen hand gesponnen , geweven en genaaid ? Ook het smalle witte boordje , en nog minder de stevige leeren schoenen , die alleen door hunne kleinheid de oogen konden trekken , moesten geen bijzonderen opschik worden genoemd . Zij had alles te danken aan de natuur : haar sierlijke gestalte , het fraaie goudblonde haar , het gezichtje met den gezonden blos , de uitdrukking van goedheid en vroolijkheid en vooral de allerliefste oogen , — die niet alleen zoo klaar en blauw waren als het uitspansel , maar ook met eene uitdrukking van godsvrucht er naar konden opkijken , zooals juist nu bij het luiden der kerkklok . Nauwelijks waren de toonen weggestorven , toen de // meestersvrouw // — gelijk zij in ' t dorp genoemd werd — het woord opvatte .
" Zeidct ge niet dat de post om acht uur aankwam ? //
// Ja , op de minuut ; ik zag de postkar verleden Zon-dag ( Zondag ) met eigen oogen het dorp inrijden , toen ik van de pacht-hoeve ( pachthoeve ) terugkwam ."
// Ik zal die tegemoet gaan ; hel is juist half acht , en ik zou mij moeten vergissen , als ik ze niet dicht in de nabijheid van ' t bosch aantrof . De paarden van den schout loopen hard , en Hans , die van daag voor koetsier speelt , zal ze niet langzamer laten loopen dan anders . Het is toch heel vriendelijk van onzen buurman , dat hij mij aanbood mijn zoons van ' t station te laten afhalen . Dek de tafel hier onder den boom , terwijl ik ze te ge-moet ( ge-moet ) ga .//
De meestersvrouw stond op en nam haar werkmandje om het in huis te dragen , doch Anna nam het haar uit de hand en riep , terwijl zij er meê henensneldc : // Wacht eventjes , ik zal uw warmen doek meebrengen , want het mocht eens koel worden voor dat u terugkomt ."
De vrouw liet haar begaan en sprak bij zich zelve , terwijl zij haar achterna staarde : // wat is ze toch een mooi meisje geworden en zoo vlijtig en flink ! Wie had dat voor tien jaar gedacht , toen ik haar na den dood van haar ouders uit medelijden tot mij nam , dat ver-waarloosde ( verwaarloosde ) en armoedige schepseltje ! Ik mag haar bijna even gaarne lijden als mijn eigen kind , ondanks al de
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer