Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1967-01; p. 4

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1967-01; p. 4
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
4
Datum:
1967-01
Jaargang:
1967
Is onderdeel van:
4
DE TUINBOUW IN 1966
Het is al enkele jaren gebruikelijk dat we in het januarinummer een kort overzicht geven van de gang van zaken gedurende het jaar dat voorbij is gegaan.
Het weer is een onderwerp dat dagelijks ter sprake komt. Het jaar 1966 was weer een uitge-sproken ( uitgesproken ) nat jaar. Te Geldermalsen werd om-streeks ( omstreeks ) 950 mm neerslag gemeten; in andere plaat-sen ( plaatsen ) was deze hoeveelheid nog groter tengevolge van buien in het voorjaar en de zomer. Zeer nat waren de maanden februari, juni, juli, november en december. Augustus, september en oktober kwamen er veel beter af met neerslaghoeveelheden die beneden normaal bleven. Het natte weer had natuurlijk zijn gevolgen voor de tuinbouw. Een aantal gebieden waar de waterbeheersing volledig geregeld is, ondervond geen wateroverlast. Waar men de afvoer minder goed in handen heeft was dit tijdelijk wel het geval. Als gevolg van de aan-houdende ( aanhoudende ) hoge rivierstanden werd in het bijzon-der ( bijzonder ) in voor- en najaar langs de rivieren veel last van kwel ondervonden.
Fruitteelt Cultuurzorgen De snoei kwam in het begin van het jaar pas goed op gang. De omstandigheden waren zodanig dat de voor nieuwjaar ontstane achterstand kon worden ingelopen. Omstreeks half maart was de snoei op de meeste bedrijven gedaan. De belangstelling voor het gebruik van automa-tische ( automatische ) en pneumatische snoeiapparaten wordt gro-ter. ( groter. ) Er werd ruim gesnoeid om de belichting in de bomen zo ruim mogelijk te maken. Met het planten liep het in de eerste paar maan-den ( maanden ) minder vlot. Er was al een grote achterstand bij de grondbewerking, doordat deze niet uitvoer-baar ( uitvoerbaar ) was als gevolg van de natte grond. Het plan-ten ( planten ) duurde tot begin mei toe. Begin juni werd het even erg droog en moest water gegeven worden, maar daarna viel meer dan voldoende regen en de groei van de jonge bomen was mede daardoor uitstekend. Voor het planten in het najaar waren de om-standigheden ( omstandigheden ) alleen vroeg in het plantseizoen gun-stig. ( gunstig. ) November en december waren echter veel te nat voor de uitvoering van grondbewerking en planten. Ook al door de natte grond werd de kunstmest laat gestrooid, vooral bij de stikstof was dit het geval. Als bijkomende reden voor de late toedie-ning ( toediening ) kan genoemd worden de vrees voor het uit-spoelen ( uitspoelen ) van deze meststof. Groei en oogst De knopontwikkeling begon vroeg maar in de maand april waren de omstandigheden te weinig gunstig voor een vlotte groei. Van 13 op 14 april kwam flinke nachtvorst voor, waardoor de peren, vroege appels maar ook sommige late rassen o.a. Golden Delicious flinke schade opliepen. De nachtvorstschade was overigens zeer grillig. Op peren die flink bevroren waren werd getracht met gibberellazuur nog vruchtontwikkeling te krijgen, hetgeen in het bijzonder bij Triomphe de Vienne een succes was. Eind april kwamen de vruchtbo-men ( vruchtbomen ) snel i
Onvolledig geregelde waterbeheersing geeft wateroverlast.
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer