Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1965-1966-18; p. 9

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1965-1966-18; p. 9
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
9
Datum:
1965-1966-18
Jaargang:
1965
Is onderdeel van:
9
Witlof wordt dagelijks aangevoerd
Het forceren van witlofwortels is weer in volle gang. Op de veiling is witlof weer een dagelijks aangevoerd artikel. Echter in het aangevoerde produkt zijn grote verschillen te zien. Dit geldt speciaal wat betreft de kwaliteit en sortering. Deze laten nogal eens te wensen over, wat beslist niet gunstig is voor de prijsvorming en de witlofteelt als zodanig. De klant is namelijk koning en deze verlangt tegenwoordig een goed verzorgd produkt. Dat zul-len ( zullen ) we dus moeten brengen. Met weinig meer moeite kan het lof keurig verzorgd aangevoerd worden, wat een stimulans betekent voor de afzet. Grond Om een goed resultaat te verkrijgen, dient de grond zowel voor de eerste als voor de daarop-volgende ( daaropvolgende ) trekken in een goede staat te verkeren. Wanneer de grond arm is aan organisch materiaal, voeg dan nog wat veenkompost toe. U verkrijgt dan een humeuze grond waar ook veel lucht in-zit. ( inzit. ) Mede hierdoor houden we een gezonde groei, zowel in de wortels als in de kroppen. Het ligt nog vers in het geheugen van menige witloftrekker, dat van de tweede, derde en vierde trek dikwijls weinig terecht kwam. Houdt daarom de grond in een goede struktuur en op een goed voedingsniveau. Per 10 m 2 bed- oppervlakte geeft men voor de eerste trek: 1%—2 m 3 veenkompost 5 kg kalkammonsalpeter 4 kg patentkali (of 2 kg zwavelzure kali) 3 kg bitterzout. Voor de tweede trek geeft men alleen ± 2 kg kas en voor de derde trek bij voorkeur weer % m 3 veenkompost toedienen + 2 kg kas + eventueel wat kali en bitterzout. Water De watervoorziening dient steeds nauwgezet uitgevoerd te worden. Het watergeven moet regel-matig ( regelmatig ) en twee à drie weken na het opzetten dage-lijks ( dagelijks ) gebeuren, doch steeds met kleine hoeveel-heden. ( hoeveelheden. ) Houdt de vochtigheid van de grond goed in de gaten, zowel bij te droog als te nat neemt de kans op ziekten snel toe, met daarbij een sterke daling van de kg-opbrengst. L
de temperatuur langzaam opgevoerd worden tot ± 20°C. Hierbij dient opgemerkt te worden dat wanneer men in een warenhuis wortels heeft op-gezet, ( opgezet, ) er speciaal op toegezien moet worden dat de luchttemperatuur laag blijft. De grondtempera- tuur moet minstens 5 °C hoger zijn dan de lucht-temperatuur. ( luchttemperatuur. ) Boven de kuil brengt men zwart plastic aan om de direkte invloed van zonbestra-ling ( zonbestraling ) te weren. Sclerotiniarot De witlofwortels zijn dit jaar onder ongunstige omstandigheden gegroeid. Daardoor zal de kwa-liteit ( kwaliteit ) van de wortels waarschijnlijk ook minder zijn. De kans op aantasting door sclerotinia neemt dan ook toe. Het is aan te bevelen alleen gezonde wortels op te zetten en per m 2 bedoppervlakte 100 gr. tecnazeen (TCNB) 3% of 50 gr. Brassi- colsuper-strooipoeder over de wortels te strooien. Dit moet gebeuren na het opzetten doch voordat de dekgrond wordt aangebracht. Th. Debets.
KLEINFRUITTEELT- MIDDAG ELST De Kleinfruitteeltmiddag in Eist wordt gehou-den ( gehouden ) op woensdag 1 december 1965 in „De Ver-eniging”, ( Vereniging”, ) Dorpsstraat 23; aanvang half twee. Dit jaar staat het gehele programma in het teken van de aardbei. Zowel aan de teelt in de volle grond als de teelt onder glas wordt aandacht besteed. De heer L. M. Wassenaar, medewerker van het Instituut voor de Veredeling van Tuinbouwgewas- sen te Wageningen bespreekt de thans aanbevolen aardbeirassen terwijl de heer A. Schalk, specialist voor de kleinfruitteelt bij het Rijkstuinbouwcon- sulentschap Arnhem de teelt zal behandelen. De afzet tenslotte wordt belicht door de heer L. Gijs- berts van het Centraal Bureau van Tuinbouw-veilingen. ( Tuinbouwveilingen. )
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer