Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1965-1966-01; p. 12

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1965-1966-01; p. 12
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
12
Datum:
1965-1966-01
Jaargang:
1965
Is onderdeel van:
12
RAND IN SLA
REDACTIECOMMISSIE
Als belangrijkste groepen onderscheiden we nu droogrand, nerfrand en stippelrand, aldus de heer A. P. van der Hoeven van het Proefstation voor de groente- en fruitteelt onder glas in Naaldwijk.
Eerst sinds kort is gebleken dat er niet alleen verschillende vormen van rand in sla voorkomen, maar ook dat de omstandigheden die het optre-den ( optreden ) bevorderen voor de randvormen heel ver-schillend ( verschillend ) kunnen zijn.
die in de open grond wordt geteeld. Hoewel in principe alle rassen deze kwaal kunnen krijgen, speelt de gevoeligheid van het ras een grote rol. Verder is uit proeven gebleken, dat dit type spe-ciaal ( speciaal ) optreedt in het stadium dat de sla juist een begin van de bloemstengel heeft gevormd. Vroeg- schietende rassen zullen de afwijking dus eerder vertonen. De teler zal daarom voor de betreffen-de ( betreffende ) teelten laatschietende rassen moeten gebrui-ken. ( gebruiken. )
Droogrand Dit treedt vooral op bij de teelt in herfst en winter. Er is een duidelijk verschil in gevoeligheid van de diverse rassen. Vooral het in de herfst veel geteelde ras Proeftuin’s Blackpool vertoont een grote gevoeligheid. Wanneer de grond is ontsmet, vooral als men heeft gestoomd, is de sla voor de-ze ( deze ) vorm van rand erg gevoelig. Droogrand zien we als een licht bruine verkleuring aan de ran-den ( randen ) van de oudere bladeren. Het is een direct ge-volg ( gevolg ) van te grote verdamping door de plant en te geringe vochtopname door de wortels. Dat we de kwaal vooral veel zien langs verwarmingsbuizen is in dit verband wel duidelijk.
Nu er wat meer bekend is over de verschillen-de ( verschillende ) vormen van rand in sla, kan meer aandacht aan de oorzaken worden besteed. Niet steeds zul-len ( zullen ) deze kunnen worden voorkomen, temeer niet, omdat er ook klimaatsinvloeden zijn die door teeltmaatregelen niet of nauwelijks kunnen wor-den ( worden ) opgeheven.
Stippelrand Treedt vooral op kort voor de oogst van sla in de periode van half maart tot oktober, ook bij sla
In het eerste stadium van stippelrand zien we, dat in de omgeving van de bladranden van de jonge bladeren kleine melksapdruppels te voor-schijn ( voorschijn ) komen. De druppels kleuren snel bruin. Plaatselijk wordt hierdoor het weefsel beschadigd. Een en ander geeft de Botrytisschimmel uitsteken-de ( uitstekende ) openingen voor binnendringen. Zodoende gaan de aangetaste plaatsen snel tot rotting over.
Nerfrand Wordt plaatselijk ook wel inwendige rand of bloeirand genoemd. Deze afwijkingen zien we veel bij de latere herfst- en winterteelt. De z.g. „zachte” rassen zijn voor deze kwaal duidelijk ge-voeliger ( gevoeliger ) dan de steviger rassen. Nerfrand treedt vooral op tijdens lange perioden van lichtarm en vochtig weer. Vaak vloeit het voort uit de z.g. glazige blaadjes die we eveneens onder deze om-standigheden ( omstandigheden ) kunnen aantreffen. De nerftoppen en later grotere delen van de nerven kleuren bruin. Dikwijls is rotting een gevolg. De kwaal kan vrij goed voorkomen worden, als men kans ziet een stevig gewas te houden. Dit is mogelijk als de planten in voldoende mate kunnen verdampen, wat kan worden bereikt als er wordt gestookt met de luchtramen iets open. Deze maat-regel ( maatregel ) is echter moeilijk uitvoerbaar als de buiten-temperaturen ( buitentemperaturen ) aan de hoge kant zijn. Ondanks dit zal het dan toch vaak wenselijk zijn om alleen in de morgenuren licht te stoken met de luchtramen iets open.
* Abonnemenuprijs f 5,50 per jaar bij vooruitbetaling. Losse nummert 25 cent. De jaargang loopt van 1 maart tot 29 februari. Prijs der advertenties 20 cent per mm, bij contract korting. Abonnementen en advertenties aan do uitgever H. VEENMAN & ZONEN N.V., WAGENINGEN Postbus 7 - Telefoon 08370-2242 - Postrekening 836300
Adviserende leden: Ir. J. D. Gerritsen, Geldermalsen en Ir. R. van der Heide, Kesteren. Namens V.O.F.G.: C. Blom, Leerdam en D. H. Vermeulen, Drumpt Namens V.O.F.K.: P. H. Nab, Echteld en W. H. Ruiterkamp, Ingen. Alle stukken voor de Redactie aan P. v. d. Giessen, Lingeplein 5, Geldermalsen. Telefoon 0 3455-2041 van 8.30 tot 17.30 uur; daarbuiten 03455-1425 Het geheel of gedeeltelijk overnemen van artikelen uit dit blad is slechts toegestaan met bronver-melding. ( bronvermelding. )
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer