Archieven

 

Uw zoekacties: Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1963-1964-23; p. 3

Betuws(ch) Tuinbouwblad

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Betuws(ch) Tuinbouwblad, 1963-1964-23; p. 3
Naam tijdschrift:
Betuws(ch) Tuinbouwblad
Pagina:
3
Datum:
1963-1964-23
Jaargang:
1964
Is onderdeel van:
3
DE SNOEI
WAT DENKEN WIJ ER VAN 3
De fruitteler heeft vele grotere en kleinere zorgen. Een zorg die elk jaar terugkomt en elk jaar een „ander gezicht” heeft, is de snoei. Is er wel iets moeilijker, zelfs voor de vakman? Iedere fruitteler heeft zijn eigen denkbeel-den ( denkbeelden ) over de snoei, zo ook iedere voorlichter. Dit is geen wonder, want elk ras vraagt zijn eigen snoei, die nog weer per jaar en per be-drijf ( bedrijf ) verschillend moet zijn al naar gelang de grondsoort, de onderstam, de vruchtbaarheid in het afgelopen jaar, de groeikracht, de boomvorm, de plantafstand en zelfs het kli-maat. ( klimaat. ) Is er een onderwerp, waarover wij onder-ling ( onderling ) meer van mening verschillen en elkaar meer over in de haren vliegen dan de snoei? Ieder heeft zijn mening, maar bewijzen dat men gelijk heeft, is niet zo eenvoudig en daarom redeneren en twisten wij maar ver-der ( verder ) over de snoei, vakman tegenover vak-, man en voorlichter tegenover voorlichter. Vroeger werd er beslist te weinig gesnoeid. Onze hoogstammen en struiken zaten pot-dicht, ( potdicht, ) er kon geen zon in de bomen komen, dus binnen in de kronen werd geen fruit of fruit van slechte kwaliteit geplukt. In de der-tiger ( dertiger ) jaren is veel strijd gevoerd om de bo-men ( bomen ) wat open te krijgen. Thans wordt er door velen lustig op los gesnoeid en krijgen wij wel eens de indruk, dat wij in het andere uiterste zijn vervallen, namelijk wel goede kwaliteit, maar te weinig vruchten. Is er een middenweg? Wij geloven van wel. De kunst is om deze middenweg te vinden. Hoe u dat zoudt kunnen is zelfs na een persoonlijk be-zoek ( bezoek ) en gesprek nog nauwelijks te zeggen en dus zeker niet in een kort artikeltje. Wel zijn er enkele richtlijnen te geven: 1. Niet of weinig snoeien geeft eerder vruchtbare bomen, maar te kleine en on-voldoend ( onvoldoend ) gekleurde vruchten. 2. Krachtig snoeien bevordert de groei van de bomen. 3. Inkorten en
een zodanige boom te kweken, die past in ons plantsysteem en de vorm krijgt die wij wensen. II. In de volgende periode, die duurt tot de boom goed vruchtbaar is geworden, moe-ten ( moeten ) wij voorzichtig zijn met de snoei en niet sterker snoeien dan nodig is voor een goede belichting en kwaliteit. Bui-gen ( Buigen ) en binden is vaak beter dan snoeien. In deze periode worden thans de meeste fouten gemaakt. III. Zijn de bomen volledig vruchtbaar en komen de oogsten boven de twintig ton per ha, dan kan, nee dan moet sterker worden gesnoeid. Anders zakt de kwali-teit ( kwaliteit ) zeer snel. Het gevaar dat de bomen door sterke snoei onvruchtbaar zullen worden, is nu uitermate klein. Snoeien leert u het beste op eigen bedrijf door goed te letten op de reactie van de bomen. Wees voorzichtig met het zonder nadenken overnemen van wat u elders hoort en ziet. G.
Buigen en binden is vaak beter dan snoeien. Het touw dat we bij uitbinden gebruiken wordt niet vuil en raakt niet in de war als we het in een trommel opbergen.
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer