Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
x0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. De gemeente
1.2. Het archief
0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Inleiding
1.2. Het archief
Hoewel het archief in hoge mate betrekking heeft op de wederopbouw van de gemeente, is het toch een min of meer volledige neerslag van de handelingen van het gemeentebestuur. Min of meer, want een flink aantal stukken is terechtgekomen in een ander, overlappend archiefblok. Dat geldt ook voor de notulen van raad en B&W. De onderzoeker moet hierop bedacht zijn.Dit archiefblok wordt in 2013/2014 toegankelijk.
Bij het begin van de inventarisatie in 2003 was het archief nog verpakt in de oorspronkelijke dossiermappen en archiefdozen. De omschrijvingstroken op de dossiers en de etiketten op de dozen toonden een eenduidige en consequente opzet volgens de archiefcode VNG van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. De gemeente Echteld was in 1945 mede voor een goede inrichting van het archief lid van de VNG geworden.
Toch maakte het archief een bijzonder rommelige indruk. Het accent tijdens de wederopbouw lag beslist niet op goede archivering. Dat dit een handicap bij de actuele informatievoorziening vormde,werd onderkend. In 1960 reserveerde het gemeentebestuur een bedrag van f. 3.000,- voor 'de revisie' van het statische en dynamische archief door districtsregistrator J.H. van Woerkom van het Registratuurbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De eenduidige en consequente indruk dateert dan ook pas uit dat jaar. Wat Van Woerkom aantrof, is niet te achterhalen, maar de dossierinrichting lijkt aan te tonen dat hij moeite heeft moeten doen om het archief behoorlijk de structureren. Toch heeft hij waarschijnlijk concessies gedaan. Soms zijn dossiers over eenzelfde onderwerp ingericht als 'dossier inzake' (per map de stukken over één persoon of zaak), soms als 'dossiers inzake' (per map stukken van meerdere personen of zaken in een map gescheiden door tabstroken) en soms als 'stukken betreffende' (per map stukken over meerdere zaken door elkaar)'. Van verdere verbetering van de dossierinrichting bij de recente inventarisatie is afgezien omdat dit een enorme tijdsinvestering zou vergen.
De oorspronkelijke dossiermappen en archiefdozen zijn wel vervangen. Het archief is onder zeer matige omstandigheden bewaard, want de dozen en mappen waren flink verzuurd en smerig. De metalen hechtmechanieken van de mappen hebben door roestvorming veel schade aan de stukken aangericht. Samen met de matige kwaliteit van het papier uit die tijd en de inconsequente dossierinrichting maken deze omstandigheden het archief tot een kwetsbaar geheel.
Hoewel het archief formeel in 1946 begint en in 1960 bij de revisie door Van Woerkom werd afgesloten, beginnen enkele dossiers al eerder en lopen enkele dossiers langer door. Het jongste stuk, een ambtenarenreglement, dateert uit 1931, het oudste, over de ruilverkaveling in het verkavelingblok Echteld-Lienden, dateert uit 1969.
Bij de inventarisatie is de BAC niet gehandhaafd. De code was specifiek ontworpen voor administratieve toepassing en is voor onderzoekers niet gebruikersvriendelijk. Het gehanteerde ordeningsschema is wel op de BAC gebaseerd.
Vernietigd zijn dossiers inzake verlening van voorschotten voor de bouw en verbouwing van woningen, stukken over afrekening hiervan en een serie van dubbelen, ontvangen van de Technische Dienst Kring Kesteren.
Vernietiging is voorzichtig toegepast om zoveel mogelijkheid tot reconstructie mogelijk te maken van de zo ingrijpende geschiedenis uit de jaren 1940-1960. Zo zijn bijvoorbeeld ook archiefstukken over noodwoningen bewaard die in feite voor vernietiging in aanmerking komen. Het ging niet alleen om (zeer veel) woningen maar ook om noodboerderijen, schuren en voorzieningen voor het maatschappelijk leven.
In een tweede archiefblok, dat vooral de wederopbouwdossiers omvat, zijn veel tekeningen van noodvoorzieningen opgenomen. De toegang op dit blok wordt in een later stadium bij deze inventaris gevoegd
Het archief is bijna geheel openbaar. Voor enkele stukken is de directe openbaarheid beperkt. De bestanddelen over van kiesrecht uitgesloten personen (inv.nr. 69) en over politieke delinquenten en NSB-ers mogen alleen worden ingezien met toestemming van de streekarchivaris.
HH, 2011
Aanvulling: in 2019 zijn kadastrale registers toegevoegd. Een groot deel van het kadaster van de gemeente Echteld (en Ijzendoorn) zijn verloren gegaan. Er zijn registers 71 die vóór 1945 beginnen. De kadastrale leggers zijn allemaal van na 1945. De registers 71 zijn in dit blok ondergebracht.
Literatuur:


Ochten 1939 - 1945 : mobilisatie, evacuatie en wederopbouw van Eldik, Ochten en IJzendoorn. Bibliotheek RAR 21Sz-NBe

H.H. Huitsing. Wie betaalt de bus. Over een schoolstrijd in Eldik. De Drie Steden 31e jrg. (2010) afl. 1

Raadpleeg ook de bibliotheek van het RAR via de website
Op de studiezaal van het RAR is een aantal boeken direct in te zien.
Kenmerken
Datering:
1945 - 1960
Datering:
1945 - 1960
Plaats:
Echteld
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1945 - 1960
Archiefnaam:
Archief van het gemeentebestuur van Echteld 1945 - 1960
Omvang in meters:
14,12
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Neder-Betuwe
Locatie:
Echteld
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS