Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
x0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. De gemeente
0682 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1945 - 1960
Inleiding
1.1. De gemeente
De gemeente Echteld was een uitgesproken plattelandsgemeente en bestond sinds 1923 uit de dorpen Echteld, Ochten en IJzendoorn en de buurtschappen Eldik, Medel, Pottum en Ooy. *  Het grootste dorp was Ochten en daar stond dan ook het gemeentehuis, met uitzondering van de jaren 1945-1952 toen huize Oosterveld in IJzendoorn als tijdelijk gemeentehuis werd betrokken.
De gemeente had een oppervlak van... km, grensde in het westen aan Tiel, in het noorden aan Zoelen, Lienden en Kesteren, in het oosten aan Dodewaard en in het zuiden aan de Waal. De rivier De Linge doorkruiste de hele gemeente van west naar oost.
In 1946 telde de gemeente bijna 3300 inwoners - het waren er op 1 januari 1945 nog 3459 geweest - en in 1960 was de bevolking gegroeid tot 4100. In godsdienstig opzicht was Echteld voor 85 % Nederlands Hervormd. Van de beroepsbevolking werkte bijna de helft in de landbouw. Ook de bouwnijverheid en steenfabricage trokken veel arbeiders.
Van het verenigingsleven geven de subsidiedossiers in het archief een aardig beeld (inv.nr. 401 e.v.). De meeste waren gevestigd in Ochten. Een historisch bezienswaardigheid was het kasteel Wijenburg te Echteld.
Voor een volledig voorzieningenniveau was Echteld als kleine plattelandsgemeente aangewezen op samenwerking met andere gemeenten. Echteld sloot zich aan bij een aantal gemeenschappelijke regelingen: de regeling voor Bouw en Woningtoezicht in de Betuwe, de Technische Dienst kring Kesteren, de Vleeskeuringsdienst te Tiel, de Schoolartsendienst kring Tiel en de Schooltandverzorging kring Tiel.
De gemeente heeft in de laatste jaren van de Tweede Wereld Oorlog zwaar geleden. In 1944-1945 was zelfs de bijzondere staat van beleg afgekondigd. Het dorp Ochten was voor ruim de helft totaal verwoest en de rest was zwaar beschadigd. * 
In de naoorlogse jaren werd de wederopbouw ter hand genomen. Landelijk was de coördinatie in handen van het ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw, sinds 1947 het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting geheten. Het grote doel, naast het herstel van de oorlogsschade, was de bestrijding van de woningnood, omschreven als volksvijand nummer één. De gemeenten in de Nederbetuwe vielen onder het streekbureau te Tiel. De burgemeesters uit de Betuwe en de Bommelerwaard fungeerden, samen met de betrokken instellingen, als adviescommissie.
Voor de eerste hulp aan Echteld werd een urgentieplan opgezet, waartoe ook een plan voor de bouw van noodwoningen behoorde. Voor de boerderijen werd een afzonderlijk herbouwplan opgesteld.
Burgemeester J.A. Houtkoper nam in de wederopbouw een zakelijk standpunt in. Hij zag niets in reconstructie van oude structuren en vond behoudende opvattingen bekrompen. In meerdere krantenartikelen gaf hij zijn visie over de weerstand die hij ondervond bij de in zijn ogen kansrijke wederopbouwplannen. * 
Maar de Echteldse bevolking zag hun door de oorlog al zo aangetaste vertrouwde leefomgeving in feite volledig verdwijnen. In het kader van het urgentieplan werd veel onroerend goed onteigend. Daar rees veel protest tegen.Hier kwam nog eens de herverkaveling overeen.
1.2. Het archief
Kenmerken
Datering:
1945 - 1960
Datering:
1945 - 1960
Plaats:
Echteld
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1945 - 1960
Archiefnaam:
Archief van het gemeentebestuur van Echteld 1945 - 1960
Omvang in meters:
14,12
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Neder-Betuwe
Locatie:
Echteld
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS