Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de (buiten)polder Heerewaarden, 1684 - 1969
x3100 Archief van de (buiten)polder Heerewaarden, 1684 - 1969
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3100 Archief van de (buiten)polder Heerewaarden, 1684 - 1969
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Het archief
3100 Archief van de (buiten)polder Heerewaarden, 1684 - 1969
Inleiding
2.
Het archief
Het archief is geïnventariseerd in 1893 door G.L. van der Helm in opdracht van gedeputeerde staten. De handgeschreven inventaris berust in dit archief (nummer 3100/196). Niet alle stukken die Van der Helm in 1893 beschreef zijn thans nog aanwezig. Anderzijds zijn er stukken van vóór 1893 die nu wel aanwezig zijn en destijds niet door Van der Helm zijn beschreven. Uiteraard waren de stukken van ná 1893 ook niet beschreven in de inventaris. Toen het archief werd overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard was het totaal in wanorde. Begonnen werd met de stukken uit de inventaris van Van der Helm zoveel mogelijk terug te zoeken en op volgorde te zetten. Daarna werden veel van de overige stukken beschreven. Momenteel resteren nog acht pakken met totaal ongeordende en onbeschreven stukken (nummers 3100/330 - 3100/337). De bewerking daarvan vraagt nogal wat tijd en is nu niet mogelijk gezien de prioriteitstelling binnen het ontsluitingswerk van het streekarchief. Pas als die stukken ook beschreven zijn, kan een definitieve inventaris worden opgemaakt.
Zoals in de meeste dorpen in de Bommelerwaard is het onderscheid tussen het dorpsarchief van Heerewaarden (archiefblok 3123), het rechterlijk archief van Heerewaarden (archiefblok 3187) en het archief van de (buiten)polder Heerewaarden niet goed te maken, omdat het onderscheid tussen die diverse taakvelden ten tijde van de republiek ook niet goed gemaakt werd en de later doorgevoerde scheiding in de archieven in hoge mate kunstmatig is. Wellicht dat het in de toekomst nog nodig zal zijn bij een nadere bewerking van de genoemde archieven om bepaalde stukken over te plaatsen van het ene archief naar het andere.
Het archief beslaat 10 strekkende meter. Aan de openbaarheid van de stukken zijn geen beperkingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx,
augustus 2007
Kenmerken
Datering:
1684 - 1969
Datering:
1684 - 1969
Plaats:
Heerewaarden
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1684 - 1969
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
10
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Heerewaarden
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS