Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
x3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Archief
3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Inleiding
2.
Archief
De archieven van de geërfden / dorpspolders in het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk zijn overgedragen aan dat polderdistrict na de opheffing van de dorpspolders in 1954. Ze zijn toen beschreven door R.A.D. Renting in een tweetal getypte inventarissen: 'Inventaris van het oud-archief van de dorpspolders in het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk 1600-1838' en 'Inventaris van het nieuw-archief van de dorpspolders in het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk 1838-1954'. Die laatste inventaris is later nog aangevuld met twee supplementen. De beide inventarissen en de beide supplementen werden voorzien van ieder een afzonderlijke doorlopende inventarisnummering.
P.J. de Jong, secretaris van het Polderdistrict Bommelerwaard van 1969 tot 1978, is in de jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen om de archieven te herstructureren, maar dat werk is slechts voor de helft klaargekomen. Hij besloot de archieven per dorpspolder te gaan ordenen en de scheiding in 1838 te laten vervallen. Hij begon met het samenvoegen van de stukken uit beide inventarissen en beide supplementen tot inventarissen per dorpspolder en met het hernummeren van de stukken per dorpspolder. Zo bewerkte hij de archieven van Aalst, Ammerzoden, Bruchem, Delwijnen en Driel. De rest van de archieven - Gameren, Hedel, Hurwenen, Kerkwijk, Nederhemert (na 1837: Nederhemert benoorden de Maas), Nieuwaal, Rossum, Zaltbommel en Zuilichem - werden niet bewerkt, hoewel De Jong daar al wel voorbereidingen op papier voor had getroffen (zie voor het werk van De Jong het Archief van het Polderdistrict Bommelerwaard 1969-1981, archiefblok 3067, nr. 3067/47).
Die situatie was nog onveranderd toen de archieven in 1982 onder het beheer kwamen van het Streekarchief (toen nog Streekarchivariaat) Bommelerwaard. Door het streekarchief werd besloten niet door te gaan op de door De Jong ingeslagen weg. De door De Jong op basis van het werk van Renting samengestelde inventarissen van de archieven van de dorpspolders Aalst, Ammerzoden, Bruchem, Delwijnen en Driel over de hele periode voor en na 1838 (tot 1954) werden wel gehandhaafd, maar ten aanzien van de overige dorpspolders werd besloten om twee archiefblokken per dorpspolder te handhaven, een tot 1838 en een vanaf 1838.
De archieven van de dorpspolders en het polderdistrict bevatten oorspronkelijk veel doublures, aangezien het district was belast met het toezicht op de dorpspolders en als zodanig onder meer de financiële jaarstukken moest goedkeuren evenals de kohieren van de hectarentalen.
De Jong was begonnen bij de door hem samengevoegde inventarissen om de series financiële jaarstukken (begrotingen en jaarrekening) in de archieven van het polderdistrict en de dorpspolders met elkaar te vergelijken. Daarbij werden de series in de archieven van de dorpspolders gecompleteerd en werden de overige, dubbele, stukken vernietigd. Ook de kohieren van de hectarentalen in de archieven van het district en de dorpspolders werden met elkaar vergeleken, maar daar werd juist de serie in het districtsarchief gecompleteerd en eventuele dubbelen uit de archieven van de dorpspolders vernietigd.
Die handelwijze zal ook voor de overige dorpspolders, waaronder dit archief, worden toegepast.
Ten aanzien van de archieven van die dorpspolders tot 1838 werd de oude nummering van Renting gehandhaafd omdat die veel in literatuur is gebruikt. Ten aanzien van de archieven vanaf 1838, waaronder dit archief, vond wel hernummering plaats omdat die nummering veel minder vaak door derden is gebruikt en omdat de archieven en de afzonderlijke genummerde supplementen met elkaar werden gecombineerd.
Aan de openbaarheid van dit archief zijn geen beperkingen gesteld.
Jan Buylinckx,
Afgerond oktober 2013.
Kenmerken
Datering:
1838 - 1954
Plaats:
Rossum
Dekking in tijd:
1838 - 1954
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
1838 - 1954
Omvang in meters:
10,50
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Rossum
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS