Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
x3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
3090 Archief van de Dorpspolder Rossum, 1838 - 1954
Inleiding
1.
Geschiedenis
De invoering in 1838 van het ‘Reglement op het Beheer der Rivierpolders in de Provincie Gelderland’, meestal kortweg het Rivierpolderreglement genoemd, bracht een reorganisatie van het waterschapsbestuur teweeg. De Hoge Dijkstoel in de Bommelerwaard en de particuliere dijkstoelen werden opgeheven. Daarvoor in de plaats kwamen twee polderdistricten: Polderdistrict Bommelerwaard beneden de Meidijk en Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk. Beide districten kenden een aantal inliggende dorpspolders, die onder toezicht stonden van het district waaronder ze vielen (zie hieronder). Het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk nam van de polders lozende op de Drielse en Bommelse weteringen het beheer van die uitwateringen over.
In de dorpspolders kwam in 1838 een definitief einde aan de oude bestuursinrichting van schout en buurmeesters. Voortaan had iedere dorpspolder een (dagelijks) polderbestuur, onder leiding van een voorzittend poldermeester, welke samen met de geërfden, de geërfdendag (algemeen bestuur) uitmaakte. Gedeputeerde staten benoemden de poldermeesters voor zes jaar op voordracht van de geërfdendag.
Met de invoering van het nieuwe Rivierpolderreglement per juli 1934 werd de geërfdenvergadering vervangen door een polderraad waarin naast de poldermeesters de hoofdingelanden zitting hadden die via verkiezingen gekozen werden door de geërfden. Het polderbestuur (dagelijks bestuur) werd voortaan de vergadering van poldermeesters genoemd.
In het Polderdistrict Bommelerwaard beneden de Meidijk werden de dorpspolders per 1 juli 1934 opgeheven. In het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk gebeurde dat per 1 september 1954. De functies van de dorpspolderbesturen gingen over op de polderdistricten. Per 1 januari 1969 werden de beide polderdistricten samengevoegd tot het Polderdistrict Bommelerwaard. Dat district ging per 1 januari 1982 op in het Polderdistrict Groot Maas en Waal. Dat district is op 1 januari 2002 weer opgegaan in het Waterschap Rivierenland.
2. Archief
Kenmerken
Datering:
1838 - 1954
Plaats:
Rossum
Dekking in tijd:
1838 - 1954
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
1838 - 1954
Omvang in meters:
10,50
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Rossum
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS