Archieven

 

3023 Archief van de Classis Bommel/Tiel van de Gereformeerde Kerken in Nederland, 1892 - 2002
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
Toelichting
1. De classis Bommel/Tiel
2. Het archief
3023 Archief van de Classis Bommel/Tiel van de Gereformeerde Kerken in Nederland, 1892 - 2002
Toelichting
2.
Het archief
Het archief is in 1988 in bewaring gegeven aan de gemeente Zaltbommel door de classis en vervolgens opgenomen in het toenmalige Streekarchivariaat Bommelerwaard, sinds 1994 het Streekarchief Bommelerwaard. In 1990 heeft het toenmalige Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg archivalia gedeponeerd afkomstig van de opgeheven Gereformeerde Kerk Ommeren, die onder de classis viel. In 1994 zijn deze stukken weer overgedragen aan het nieuwe Streekarchivariaat KLEM-gemeenten waaronder het dorp Ommeren behoorde. Bij de fusie van het Streekarchivariaat KLEM-gemeenten en het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg in 1999 zijn deze stukken overgegaan naar de nieuwe archiefdienst, het Regionaal Archief Rivierenland.
Het archief was bij de overbrenging in 1988 totaal ongeordend. Streekarchivaris J.J.A. Buylinckx heeft destijds een plaatsingslijst gemaakt als bijlage voor de inbewaringgeving. In 2003 is een aanvulling op het archief ontvangen. Ook deze archivalia waren ongeordend. S.E.M. van Doornmalen heeft in 2005 de bestaande beschrijvingen aangepast en de aanvulling beschreven in deze inventaris. In 2008 en 2009 zijn opnieuw aanvullingen ontvangen, deze zijn in 2009 verwerkt. Stukken betreffende boven-classicale organisaties en aangelegenheden zijn vernietigd. De omvang van het archief is 1,50 strekkende meter. Stukken jonger dan 50 jaar mogen slechts ingezien worden met toestemming van de inbewaringgever.
Inventarisnummer 176 is een aanvulling, afkomstig uit de bibliotheek en in 2016 toegevoegd aan het archief van de Classis.
J.J.A. Buylinckx en S.E.M. van Doornmalen,
maart 2005, november 2009.
Literatuur
Bijl, P., 100 jaar Gereformeerde Kerk Rossum 22 smitsmei 1893 - 22 mei 1993, Rossum 1993.
Mik, J.J. de, P.M. Stoel en A.J. van de Werken, Gemeentegids van de Gereformeerde Kerk van Gameren/Zuilichem, Zuilichem 1986.
Smits, C., De afscheiding van 1834. Deel I, Gorinchem en Beneden Gelderland, z.p. 1971.
Steenis, J. van, Gereformeerde Kerk Zaltbommel 1895 - 1995, Zaltbommel 1995.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn beperkingen gesteld. Stukken jonger dan 20 jaar zijn beperkt openbaar. Inzage kan ook beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
2,25
Uitplaatsing:
Nee