Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van Stichting Sociale Zorg te Geldermalsen, 1960 - 1971
x3238 Archief van de familie Thooft-Vermeulen, ca. 1600 - 1900
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3238 Archief van de familie Thooft-Vermeulen, ca. 1600 - 1900
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Archief
3238 Archief van de familie Thooft-Vermeulen, ca. 1600 - 1900
Inleiding
2.
Archief
In 2003 legde de heer W.H. Dingemans te Amsterdam contact met de heer J. Thooft in Den Haag voor informatie de familie Thooft. De heer Dingemans werkte aan een boek met kwartierstaten van Bommelerwaardse families. Uit het contact bleek dat er familiepapieren bewaard waren bij de heer H.H. Thooft in Schilde (België). De familie Thooft was zo vriendelijk om de heer Dingemans en de heer S.E.M. van Doornmalen (destijds adjunct-streekarchivaris van het voormalig Streekarchief Bommelerwaard) te ontvangen in maart 2004. Bij deze gelegenheid werd het archief overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard. Enkele registers met genealogische aantekeningen mochten tijdelijk mee om te worden gekopieerd.

De archiefstukken zijn na aankomst op het streekarchief globaal verpakt in zuurvrije dozen en omslagen. Daarbij is de ‘ordening’ die aanwezig was gehanteerd. De drukwerken en foto’s zijn afzonderlijk gehouden. De algemene drukwerken (almanakken) zullen opgenomen worden in de bibliotheek, de foto’s worden onderdeel van de fotocollectie.

Het archief is eerst globaal doorgenomen, waarbij sommige stukken apart werden geborgen, om een indruk te krijgen van het aanwezige materiaal. Hieruit bleek dat het archief in drie onderdelen verdeelt kan worden:
- Correspondentie van en archiefstukken betreffende Catharina Apollonia Thooft en haar man Hermanus Vermeulen en verwanten
- Correspondentie en aantekeningen van mr. Theodorus Thooft en Rijk Peter Thooft betreffende de genealogie van het geslacht Thooft
- Archivalia uit hoofde van een der functies van leden van de families Thooft en Vermeulen. (bijv. notariaat)
Met name de correspondentie van Catharina Apollonia Thooft is uitgebreid en zeer interessant. Het geeft een kijk in het alledaagse leven van de families Thooft-Vermeulen, maar ook in het leven van notabele Bommelaars in de 19e eeuw.

Het archief is aangevuld met archivalia betreffende de familie Thooft, die het Maarten van Rossummuseum eerder aan het Streekarchief Bommelerwaard had overgedragen.
Van het archief is in 2004 door S. van Doornmalen een plaatsingslijst gemaakt op doos-niveau.

In 2013 werden enkele stukken aan het archief toegevoegd, die los, ongeordend en onbeschreven werden aangetroffen bij de archieven van het Waterschap Rivierenland. Het betreft de stukken die in deze inventaris zijn beschreven onder de (voorlopige) nummers 3238/16 tot en met 3238/18. Nummer 3238/17 is feitelijk een stuk dat Arnold Vermeulen q.q. heeft ontvangen, de rest hoort tot zijn persoonlijk archief.

S. van Doornmalen, 2004
J. Buylinckx, 2013
Kenmerken
Datering:
ca. 1600 - 1900
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
ca. 1600 - 1900
Omvang in meters:
1,87
Openbaarheid:
Geheel
Gemeente:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS